Back to the one point eight: Seat Ibiza Cupra

In navolging van de Volkswagen Polo GTI krijgt nu ook de Seat Ibiza Cupra een 1.8 TFSI-turbomotor in het vooronder, die de alom bekritiseerde 1.4 TwinCharger van z’n voorganger naar de eeuwige jachtvelden stuurt.

De 1.8 TSI benzinemotor met turbotechnologie en een gecombineerde directe/indirecte inspuiting is een compact stukje hightech. Ten opzichte van de vorige generatie Ibiza Cupra met de 132kW/180Pk sterke 1.4 TSI onder de motorkap, is het vermogen nu met 12Pk gestegen naar 141kW/192Pk.

Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI 2016 10

Belangrijker is echter de toename in trekkracht ten opzichte van de vorige Ibiza Cupra, en het brede gebied waarin die kracht nu voorhanden is. Het koppel is gestegen van 250Nm naar 320Newtonmeter en is beschikbaar tussen 1.450-4.200 tpm.

Het resultaat is een acceleratie vanuit stilstand naar de 100 km/h in 6,7 seconden en een topsnelheid van 235 km/h. Opvallend genoeg combineert de sportiefste Ibiza die prestaties met een gemiddeld, vastgesteld brandstofverbruik van slechts 6,0 liter per 100 kilometer (1:17).

Cupra Drive Profile met adaptieve demping

De vernieuwde Ibiza Cupra vertaalt die prestaties op treffende wijze naar het asfalt dankzij een ophanging die is afgestemd op maximale wendbaarheid en precisie. Met behulp van het standaard Cupra Drive Profile is de handling van deze Ibiza via een druk op de knop naar persoonlijke voorkeur aan te passen, van comfort naar sportief. Tevens wordt hierdoor het stuurgedrag beïnvloed.

Het elektronische XDS sperdifferentieel helpt onderstuur te beperken en zorgt vooral in snelle bochten voor meer tractie. Andere features die deel uitmaken van de standaarduitrusting zijn ESP, hill start assist en multi-collision brake, evenals vermoeidheidsherkenning en vijf Euro NCAP-sterren voor het hoge veiligheidsniveau.

Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI 2016 03

Design

Uiterlijk zijn de bekende designkenmerken van de Ibiza Cupra op detail verder aangescherpt, omdat het bestaande, gespierde voorkomen door kopers en prospects nog immer zeer positief wordt gewaardeerd. Opvallende noviteiten zijn de hoekige vorm van de standaard bi-xenon koplampen – een herkenbaar onderdeel van de huidige designtaal van de Spanjaarden – en het ontwerp van de LED-dagrijverlichting en LED-achterlichten, die de Ibiza Cupra een geheel eigen lichtsignatuur geven.

Standaard 17"-inch velgen, hoogglans zwarte buitenspiegels en de matzwarte diffuser aan de achterzijde met daarin de trapeziumvormige uitlaatpijp zijn andere highlights.

Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI 2016 01

Interieurupgrades

In het interieur is Seat qua vernieuwingen veel verder gegaan. Horizontale lijnen en een focus op de bestuurder zorgen voor een optimale indeling van de bedieningselementen. Nieuw zijn ondermeer het stuurwiel - dat is overgenomen van de Leon-familie -, de uitstroomopeningen voor de ventilatie, het instrumentarium en de infotainmentsystemen. Bovendien zorgt de aandacht op detailniveau voor een aanzienlijk hoge kwaliteitsperceptie.

De prijs van de nieuwe Ibiza Cupra is nog niet bekend, maar volgt snel.

Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI 2016 07 Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI 2016 05 Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI 2016 02

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: