Bestseller uit Stuttgart: Porsche Macan S

Inmiddels verbaasd niemand zich meer over het feit dat ook het vijfde model van Porsche een knettergoed verkoopt. Sterker nog, dat vijfde model is met een aantal van rond de 100.000 verkochte auto’s per jaar de bestseller van het merk uit Zuffenhausen. We hebben het over de Macan, die net door de Duitsers naar een opfriscursusje gestuurd is.

Ik schrijf met recht cursusje, want de normale leek zal aan de buitenkant niet veel verschillen tussen de opgefriste Macan en z’n voorganger, die alweer uit 2014 stamt, herkennen. Bijna alle wijzigingen zijn onderhuids te vinden en dat is misschien maar goed ook. Als je goed kijkt, kun je de nieuwe Macan herkennen aan z’n LED-koplampen. En natuurlijk is aan de achterkant een doorlopende strook LED-licht te vinden, zoals ook al bij zijn merkbroers te zien is.

Vooral het chassis, de besturing en de motor profiteren van het feit dat de ingenieurs meer tijd hadden voor nieuwe ontwikkelingen. Die weten uitstekend te verbergen dat de Macan in het binnenste van zijn SUV-ziel eigenlijk gewoon een Audi Q5 is.

Het Macan-chassis met de verschillende bandenmaten vóór en achter en het intelligente vierwielaandrijvingsysteem (20% voor, 80% achter) Porsche Traction Management (PTM) is geoptimaliseerd, wat zorgt voor meer rijdynamiek.

Op de vooras zijn de montagepunten van de schokdempers nu van aluminium in plaats van staal. Het nieuwe lichtmetalen ontwerp is stijver en vermindert de onafgeveerde massa, waardoor de Macan S nauwkeuriger stuurt en het rijcomfort wordt verbeterd. Nieuw afgestelde stabilisatoren zorgen ook voor een neutraler weggedrag. Het zijn slechts kleine nuances in wat een al uitstekend weggedrag was, maar ze zijn wel degelijk merkbaar. Wederom zijn Porsche Active Stability Management (PASM), in hoogte verstelbare luchtvering en Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) optioneel leverbaar.

Samen met de stuurbekrachtiging, die voor een SUV geweldige feedback levert, nodigt de Macan S je uit om iedere bocht sneller te nemen. Het weggedrag blijft enorm lang neutraal voordat de Macan een beetje zenuwachtig wordt. Dat zorgt er mede voor dat je het gewicht van ruim 1,8 ton al snel vergeet.

De strakke afstemming van de Macan gaat gelukkig niet zonder het verlies van rijcomfort. De combinatie van veren, dempers en stabilisatoren is uitermate communicatief; niet zo opdringerig als Jesse Klaver, maar eerder informatief als een spion.

Dit alles is mede te danken aan de zescilinder in het vooronder die we in de basis al kennen uit de Panamera en de Cayenne. De nieuw ontwikkelde 3,0-liter V6-motor met benzinepartikelfilter beschikt over een turbo die tussen de cilinderrijen is geplaatst, de zogeheten Central Turbo Lay-out.

Porsche heeft de dieselmotor verlaten en wil een krachtig en tegelijkertijd schoon alternatief bieden met deze turbobenzinemotor met partikelfilter. De uitlaatgassen hebben dankzij de turbo lay-out een kortere weg tussen de verbrandingskamers en de turbo af te leggen waardoor de respons op het gas wordt versneld. Daarnaast maakt de nieuwe twin-scroll turbo een hoog koppel mogelijk bij lage toeren. De verder ontwikkelde geometrie van de verbrandingskamers met een centrale injector zorgt voor een efficiëntere verbranding van het brandstofmengsel.

In termen van brandstofverbruik bereikt de Euro 6d-Temp gecertificeerde motor dit natuurlijk slechts in beperkte mate. Het opgeven verbruik is in de praktijk nauwelijks haalbaar als je de Macan af en toe beweegt zoals hij is ontworpen, namelijk als de sportiefste SUV in z’n klasse.

Het vermogen bedraagt 260 kW/354 pk en het maximale koppel op 480 Nm. Daarmee is hij 10 kW/14 pk en 20 Nm sterker dan zijn voorganger. De Macan S accelereert met het optionele Sport Chrono Pakket en met behulp van een automatische zevenversnellingsbak met dubbele koppeling in 5,1 seconden naar de 100 km/h; zijn top ligt op 254 km/h.

Ook binnenin is de Macan S weer helemaal bij de tijd. Het nieuwe Porsche Communication Management (PCM) met een 10,9”-inch full-HD touchscreen is standaard 100% connected en omvat online navigatie met real-time verkeersinformatie via ‘Here Cloud’, voorbereiding van de mobiele telefoon, twee audio-interfaces en intelligente spraakbediening.

De Macan S is standaard voorzien van Porsche Connect Plus inclusief LTE-telefoonmodule met simkaartlezer, WLAN-hotspot en diverse nieuwe Porsche Connect-diensten.

Het visuele hoogtepunt is het bijna volledig met leer beklede interieur dat slechts af en toe wordt onderbroken door kunststof en aluminium. Dit zorgt ervoor dat je je meteen thuisvoelt in de nieuwe Macan. Dat geldt overigens ook voor de stoelen, die geven precies de juiste grip in elke situatie.

Ook op de achterbank is het prima toeven. Natuurlijk niet zo prima als in z’n grotere broer, maar  er is voldoende ruimte om ook tijdens lange reizen comfortabel te kunnen zitten.

Het optionele GT-sportstuurwiel van de 911 benadrukt de sportiviteit van de nieuwe Macan S nog eens extra. Als de Macan is voorzien van het Sport Chrono Pakket, is in het stuur een rijmodus-schakelaar geïntegreerd, inclusief Sport Response knop. Om het comfort nog verder te verhogen, levert Porsche tegen meerprijs een nieuwe adaptieve cruise control inclusief filehulp, een verwarmbare voorruit en een ionisator, die samen met het standaard fijnstoffilter de luchtkwaliteit in het interieur verbetert.

De nieuwe Macan S is vanaf vandaag te bestellen voor een consumentenadviesprijs van rond de 99 mille. Natuurlijk is er nog veel ruimte voor verbetering in de prijslijst als je een paar speciale verzoeken in overweging neemt dus reken er maar op dat je voor een leuke Macan S ergens tussen de 115 en 120 mille moet neertellen en dat is veel geld.

Mocht dat teveel zijn, de Macan als instapper is er vanaf 86 mille. De leveringen zijn inmiddels gestart.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: