Bezoek de geavanceerde FCA-fabriek van Fiat in Google Maps

Vanaf vandaag kan via Google Maps de FCA fabriek in Melfi worden bezocht. De fabriek is één van de grootste en meest geavanceerde productiefaciliteiten in Europa, waar de Fiat 500X en Jeep Renegade worden gemaakt. Met Google Maps Business View technologie kunnen virtuele bezoekers de verschillende fases van het productieproces ontdekken.

De Melfi fabriek is één van de technologisch meest geavanceerde autofabrieken in Europa, waarin onlangs meer dan 1 miljard euro werd geïnvesteerd voor de productie van de nieuwste modellen van Fiat en Jeep.

De fabriek bestaat uit een pers-, las-, lak- en assemblage-afdeling, waar naast 8.000 werknemers ook robots de werkzaamheden verrichten: 860 robots op de lasafdeling, 54 robots in de lakstraat en 278 automatische schroefstations op de assemblage-afdeling.

Vanaf de internationale Fiat website (fcamelfiplant.fiat.com) kan dankzij Google Maps Business View, een kijkje worden genomen binnenin de FCA fabriek in Melfi. De virtuele tour stelt bezoekers in staat de belangrijkste aspecten van de gehele productiecyclus van de Fiat 500X en Jeep Renegade te aanschouwen.

Fiat fabriek robot Melfi FCA Google 04

Tijdens een driedaagse fotoshoot werden maar liefst 3.924 foto's genomen om de ervaring zo 'echt' mogelijk te maken. Bezoekers kunnen de fabriek tot in detail verkennen met het gebruiksvriendelijke Google Street View.

De virtuele tour langs het productieproces start bij de stalen platen, die gebruikt worden om de carrosserie te maken. Vervolgens gaat de toekomstige auto via de las- en de lakstraat naar de assemblagehal, waar alle componenten worden gemonteerd.

De Fiat 500X wordt geproduceerd in 4 carrosserie-varianten, 12 kleuren, met 5 verschillende interieurs, 8 motoren en 188 opties. Meer dan 5.000 onderdelen zijn nodig voor de verschillende uitvoeringen van de Fiat 500X. Om ca. 500 eenheden per dag van de crossover van Fiat te maken, wordt er 24 uur per dag gewerkt in 3 shifts.

De door architect Marco Visconti ontworpen fabriek strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 1,9 miljoen vierkante meter. Hij is gebouwd tussen 1991 en 1993 in de buurt van San Nicola, 18 kilometer van Melfi.

De productie is gestart in 1993 en in totaal zijn er tot op heden bijna 6 miljoen voertuigen geproduceerd, waaronder de Fiat Punto (1994), Lancia Ypsilon (1995 en 2003), Grande Punto (2005) en Punto Evo (2009). Momenteel worden hier de Fiat 500X, Jeep Renegade en Fiat Punto geproduceerd.

Fiat fabriek robot Melfi FCA Google 02

Persen
De productie van een nieuwe Fiat 500X begint bij de persafdeling. Enorme persen transformeren gigantische rollen van metaal in de eerste 35 onderdelen die de dragende structuur van de auto vormen. Het hele proces wordt in een bijna onwerkelijke stilte door zes robots met chirurgische precisie uitgevoerd.

De persafdeling in Melfi beschikt over een state-of-the-art metrologieruimte waar twee robots elke millimeter per afgewerkt deel onderzoeken en een lichttunnel die de vorm en de kleinste details nauwkeurig controleren.

Lassen
In de lasstraat worden alle metalen delen door 860 'smart' robots in elkaar gezet. Onder toeziend oog van vele computers begint de auto zijn vorm aan te nemen. Camera's en sensoren begeleiden de robots en zorgen voor de positionering, die tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig is.

In de metrologieruimte van de lasstraat wordt de body steekproefsgewijs binnen 60 minuten gemeten. Deze kwaliteitscontrole garandeert dat de body geometrisch en dimensioneel perfect is.

Fiat fabriek robot Melfi FCA Google 01

Lakstraat
Hier wordt de body ondergedompeld in grote tanks; door elektro-chemische processen wordt de auto beschermd tegen corrosie. In een volledig schone omgeving wordt vervolgens de lakkleur aangebracht. Onder toezicht van 7 werknemers voeren 54 robots deze zeer delicate taak uit. In maximaal 90 seconden wordt per auto bijna 3,5 kilogram lak gebruikt.

Assemblage
In een aparte ruimte wordt kunststof verhit tot hoge temperaturen en geïnjecteerd in grote mallen voor het maken van bumpers en brandstoftank van de auto. De met compleet nieuwe technologieën uitgeruste assemblagehal vormt het hart van de fabriek.

Op de assemblageafdeling  krijgt de gespoten body zijn motor (ook wel bekend als 'het huwelijk') en worden wielen, remmen, stoelen, dashboard, stuurwiel, lichten, elektrische bekabeling en onboard systemen gemonteerd. Het assemblageproces, waar ca. 1.000 werknemers per shift bij betrokken zijn, wordt ondersteund door 15 robots, 24 handlingsystemen en 278 automatische schroefstations.

World Class Manufacturing
Dankzij de toepassing van de beste productiemethodes op het gebied van veiligheid, milieuvriendelijkheid, onderhoud, logistiek en kwaliteitscontrole werd in 2009 de Melfi fabriek als eerste in Italië bekroond met de zilveren medaille voor World Class Manufacturing.

Na de recente reorganisatie en investering van meer dan 1 miljard euro, richt men zich op de maximale WCM erkenning, namelijk de gouden medaille.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: