Bij de ADAC lijkt veel meer gesjoemeld dan werd aangenomen (winterbandentest)

Nadat bekend is geworden dat er bij de door de Duitse Automobielbond ADAC georganiseerde “Gelber Engel” Autoverkiezing van het jaar gesjoemeld werd, komt er natuurlijk nog veel meer ellende naar boven.

Duitse media melden namelijk dat de eerste resultaten van een door het bedrijf  zelf ingesteld intern onderzoek lijken te bevestigen dat (vermoedelijk) ook al in eerdere jaren met de cijfers geknoeid werd. Helemaal bewijzen lijkt moeilijk aangezien (hoe kan het ook anders) de voor de stemming gebruikte coupons al vernietigd zijn, maar in 2013 en 2012 lijkt manipulatie inmiddels zeker.

Ook sijpelen er steeds meer details naar buiten over de organisatie en de gehanteerde testmethodes. Zo blijkt Continental steevast een winnaar bij de winterbandentests en komen ook de testcriteria van deze specifieke testen aan het licht.

Zo geeft de ADAC bij een bandentest al aan welke zaken er tijdens de test het volgend jaar aan bod komen en geeft zo de fabrikanten de gelegenheid om hun band hierop aan te passen. Verder is er voor de fabrikanten volgens bronnen tijdens de test ook nog de gelegenheid om banden te onderzoeken en/of aan te passen zodat een optimaal resultaat een kat in het bakkie is.

In Duitsland lijkt deze affaire nu uit te groeien tot een nationale gebeurtenis want ook de politiek begint zich er mee te bemoeien. Meer dreck zal ongetwijfeld volgen in de komende dagen.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: