BMW 5-serie GT e-Drive Prototype: ruim 600Pk en komt niet voor 2020

Eigenlijk was BMW niet van plan voorlopig ook maar iets te laten zien van dit 5-serie GT prototype voorzien van hybride-aandrijving, maar Herbert Diess, chef ontwikkeling van het Beierse merk, was dermate enthousiast dat besloten werd het model toch aan de wereld te laten zien en wel op BMW’s testlocatie in het Zuid-Franse Miramas.

BMW wil met deze 5-serie GT de mogelijkheden onderzoeken om de talenten van een Plug-in-Hybride te combineren met de nu nog beperkte reikwijdte van een volledig elektrisch auto. Op deze manier moet een plug-in hybride 2.0 ontstaan zeg maar.

BMW 5-serie GT e-drive Hybride plug-in concept wit 2014 08

Het merk benadrukt daarbij dat het prototype ook echt een prototype is en géén toekomstige telg in het gamma. Er is namelijk veel aandacht bestaat aan het modulair maken van de gebruikte componenten, waardoor mogelijkheden ontstaan om deze aandrijflijn in meerdere modellen te gebruiken.

Die aandrijflijn bestaat overigens uit twee elektro- en één benzinemotor waarbij nu gemikt wordt op vermogens ergens tussen de 250 en 600Pk.

BMW 5-serie GT e-drive Hybride plug-in concept wit 2014 02

Hoewel BMW voor wat betreft het exacte vermogen van de 5-serie de kaken stijf op elkaar houdt, leert een rekensommetje dat met de 200kW sterke elektromotor aan de achteras, de 110kW generator aan de vooras en een 160kW sterke verbrandingsmotor een vermogen van minimaal 640Pk niet geheel onwaarschijnlijk klinkt.

Daarbij maken de Duitsers waarschijnlijk gebruik van een aantal componenten die nu al in de i8 te vinden zijn, maar daar werd over gezwegen. Grote verschil met die i8 is trouwens dat bij deze 5-serie de brandstofmotor boven de vooras geplaatst is.

BMW 5-serie GT e-drive Hybride plug-in concept wit 2014 10

Dat dit alles voor de nodige prestaties zorgt mag duidelijk zijn. De sprint vanuit stilstand naar de 100 km/h neemt minder dan 5 seconden in beslag en om nog enigszins een fatsoenlijke actieradius te garanderen is de topsnelheid begrensd op 170 km/h, waarmee de echt mogelijke topsnelheid een goed bewaard geheim van BMW’s ontwikkelafdeling blijft.

Mocht je deze prestaties voor ruim 600Pk een beetje aan de magere kant vinden, dan is het goed om te realiseren dat de ePower demonstrator zo rond de 2.800 kilogram weegt. Opvallend is ook dat de acceleratie gepaard gaat met een aanzwellend fluitend geluid ongeveer gelijk aan dat wanneer Captain Kirk z’n warp-aandrijving ingeschakeld. Het gemak waarmee deze 5-serie GT zich ondanks het gewicht laat rijden, staat dan ook in schril contrast met de massa die wordt verplaatst.

BMW 5-serie GT e-drive Hybride plug-in concept wit 2014 09

Dat BMW dit prototype bouwt om basis van een 5-serie GT (dus een 7-serie platform) is overigens géén toeval, want grote limousines hebben vanwege de steeds strenger wordende emissie-eisen dringend behoefte aan alternatieve aandrijfmogelijkheden.

Een limousine die na 80 kilometer al aan het stopcontact moet, of vanwege een acceptabele actieradius op een topsnelheid van 120 km/h begrensd is, houdt BMW voor compleet onverkoopbaar.

Met deze 5-serie GT wil men in Beieren daarom zoveel mogelijk kennis opdoen om die problemen aan te pakken, maar we gaan daar niet voor 2020 resultaat in productiemodellen van zien aldus een woordvoerder.

BMW 5-serie GT e-drive Hybride plug-in concept wit 2014 05

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: