BMW aan de plug-in hybride: alles over de 225xe en 330e

BMW presenteert zijn e-Drive-technologie nu in de nieuwe 225xe op basis van de 2-serie Active Tourer en de 330e, uiteraard op basis van de 3-serie.

Beide modellen zijn vooral interessant voor de leaserijder, waarbij eerstgenoemde uitermate geschikt is voor familievaders met de nodige kinderen. Hieronder vind je alles wat je over deze beide modellen moet weten. Lees je mee Ruud?

BMW 2-serie Active Tourer 225xe 3-serie 330e PHEV plugin hybride (21)

BMW 225xe: eerste in zijn soort

De 225xe is voorzien van een 1,5-liter driecilinder TwinPower Turbo motor. Zijn gecombineerde brandstofverbruik van 2,0-2,1 l/100 km* en een CO2-uitstoot van slechts 46-49 g/km* zijn meteen de maatstaf in zijn klasse.

De plug-in hybridetechniek in de 225xe maakt het mogelijk om emissievrij te rijden, maar biedt zijn berijder ook de mogelijkheid om lange afstanden af te leggen als dat nodig is. De auto is dus perfect geschikt voor gebruik in stedelijk gebied en voor recreatieve uitstapjes met het gezin.

Net als de andere versies van de 2-serie Active Tourer, overtuigt ook de 225xe met zijn riante interieur, praktische details en ergonomisch gebruiksgemak. Doordat de lithium-ion-batterij in een ruimtebesparende plaats onder de achterbank is gemonteerd, en de elektrische aandrijving volledig onder de vloer van de achterbak is ondergebracht, is er niet ingeleverd op bagageruimte.

BMW 2-serie Active Tourer 225xe 3-serie 330e PHEV plugin hybride (17)

Elektrisch aangedreven

De e-Drive technologie en een TwinPower Turbo benzinemotor vormen samen een efficiënte, dynamische hybrideaandrijving die perfect past bij het merk BMW: dynamisch, lokaal emissievrij dankzij de elektrische aandrijving en efficiënt over lange afstanden.

De achterin gemonteerde 65kW (88Pk) sterke elektromotor drijft de achterwielen aan en maakt een elektrisch bereik van maximaal 41 kilometer mogelijk. Dit maakt het de meest voor de hand liggende emissievrije aandrijvingsoptie voor korte afstanden, stadsverkeer en – met een topsnelheid van 125 km/h in volledig elektrische modus – voor buitenwegen en zelfs snelwegen.

BMW 2-serie Active Tourer 225xe 3-serie 330e PHEV plugin hybride (15)

‘Geëlektrificeerde x-Drive’

De hoogtoerige driecilinder benzinemotor met een vermogen van 100kW/136Pk en 220 Nm trekkracht maakt lange ritten en hogere snelheden mogelijk. De verbrandingsmotor stuurt zijn kracht naar de voorwielen via een zestraps Steptronic automaat. Bij stevige acceleratie vanuit stilstand en bij inhaalmanoeuvres wordt de kracht van beide aandrijfsystemen samengevoegd tot een systeemvermogen van 165kW (224Pk) en een maximumkoppel van 385Nm. Dat tezamen zorgt voor een acceleratie van 0 naar 100 km/h in slechts 6,7 seconden!

Net als in de BMW i8 creëert de hybrideaandrijving in de BMW 225xe een ‘geëlektrificeerd x-Drive’-systeem. De achterwielen schakelen onmerkbaar bij als de voorwielen grip dreigen te verliezen om zo een 'kunstmatige' vierwielaandrijving te creëren.

En als de bestuurder daarbij meer acceleratie vraagt dan de elektromotor kan leveren, start de hoogspanningsstarter-generator de verbrandingsmotor vrijwel onmerkbaar en zonder onderbreking van de aandrijfkracht.

In aanvulling op de Driving Experience Control-schakelaar – met zijn SPORT-, COMFORT- en ECO PRO-instellingen zoals bekend van andere BMW modellen – biedt de e-Drive-knop in de middenconsole drie standen: AUTO e-Drive, MAX e-Drive en SAVE BATTERY.

AUTO e-Drive is de basisinstelling en wordt geactiveerd zodra de auto start. Deze stand zorgt ervoor dat de verbrandingsmotor en de elektromotor optimaal samenwerken in alle situaties en biedt een volledig elektrisch aangedreven topsnelheid van 80 km/h.

MAX e-Drive laat de auto tot een snelheid van 125 km/h volledig elektrisch rijden. Met SAVE BATTERY wordt het laadniveau van de hoogspanningsbatterij gehandhaafd of tijdens de rit – als het niveau lager is – verhoogd tot meer dan 50 procent, zodat er altijd energie beschikbaar is om later in stedelijk gebied elektrisch te rijden.

BMW 2-serie Active Tourer 225xe 3-serie 330e PHEV plugin hybride (1)

BMW ConnectedDrive draagt ook bij aan het bereiken van een laag brandstofverbruik. Het ConnectedDrive-pakket omvat ook een proactieve energiemanagementfunctie, die – rekening houdend met de rijstijl en de route – zorgt dat de plug-in hybride aandrijving zo efficiënt mogelijk functioneert.

De plug-in hybride 2-serie Active Tourer met e-Drive kan de lithium-ion hoogspanningsbatterij (capaciteit 7,7 kWh) zowel door de terugwinning van remenergie als via een aansluiting op een huishoudelijk stopcontact (in iets meer dan 3 uur) opladen. Een andere optie is de BMW i Wallbox (oplaadtijd 2:15 uur).

De componenten van de elektrische aandrijflijn - waaronder de hoogspanningsbatterij en de elektromotor – worden door BMW geproduceerd in de fabriek in Dingolfing. De serieproductie van de BMW 225xe begint dit najaar in de fabriek in Leipzig. De prijzen worden later bekendgemaakt.

BMW 330e, eerste hybride 3-serie

Verfijnde sportiviteit en voortreffelijke efficiency.Met zijn plug-in hybride aandrijflijn combineert de nieuwste variant van de 3-serie de rijdynamiek waar BMW om bekendstaat met de mogelijkheid om puur elektrisch te rijden en ongeëvenaarde efficiency over langere afstanden.

De plug-in hybride aandrijving levert de vertrouwde rijdynamiek, dankzij de combinatie van een vooruitstrevende elektromotor van 65kW (88Pk) met een koppel van 250Nm en een viercilinder benzinemotor van 135kW (184Pk) en een koppel van 290Nm.

Met een systeemvermogen van 185kW (252Pk) en een maximumkoppel van 420Nm accelereert de 330e in slechts 6,1 seconden van 0 naar 100 km/h. De topsnelheid ligt op 225 km/h. Het gemiddelde verbruik in de NEDC-cyclus bedraagt slechts 1,9-2,1 l/100 km, met een CO2-uitstoot van 44-49 g/km. In de praktijk heeft de 330e volgens BMW een actieradius van rond de 600 kilometer.

BMW 2-serie Active Tourer 225xe 3-serie 330e PHEV plugin hybride (6)

De elektromotor en de verbrandingsmotor drijven de achterwielen aan via een standaard gemonteerde 8-traps Steptronic automaat. De elektromotor is in de aandrijflijn vóór de transmissie geplaatst, zodat ook in de volledig elektrische modus de transmissie meedoet.

De koppelomvormer (de hydraulische koppeling van een automaatbak) is overbodig geworden, wat gedeeltelijk het extra gewicht van de elektromotor compenseert.

Vermogensafgifte als van een grote verbrandingsmotor

Bij het rijden is altijd 100Nm koppel van de elektromotor beschikbaar. Kortstondig is – afhankelijk van de stand van het gaspedaal – tot 250Nm koppel beschikbaar. Dit zorgt voor een opvallende rijdynamiek en souplesse die aan een veel grotere verbrandingsmotor doet denken. Inhaalmanoeuvres verlopen daarmee veel sneller.

De lithium-ion hoogspanningsbatterij is onder de vloer van de bagageruimte gemonteerd. De batterij is voorzien van een uiterst efficiënt koelsysteem. De batterij heeft een capaciteit van 7,6 kWh, zodat de actieradius in volledig elektrische modus (dus emissievrij) maximaal 40 km bedraagt. Daarmee is de 330e een perfecte auto voor gebruik in de stad.

BMW 2-serie Active Tourer 225xe 3-serie 330e PHEV plugin hybride (8)

De batterij kan worden opgeladen via een conventioneel huishoudelijk stopcontact en via een i Wallbox. De i Wallbox (vermogen 3,7 kW) kan een lege batterij volledig opladen in slechts twee uur en vijftien minuten. Als alleen een gewoon stopcontact beschikbaar is, duurt het volledig opladen van de batterij ongeveer drie uur en vijftien minuten.

Dankzij de onder de bagageruimtevloer geplaatste batterij heeft de 330e een vlakke laadvloer. De optionele deelbare achterbank (40:20:40) biedt de mogelijkheid om grotere bagage door de schuiven naar de passagiersruimte. Met de rugleuning in de normale positie bedraagt de bagageruimte 370 liter. De nieuwe 330e biedt dus hetzelfde praktische gebruiksgemak als de overige, conventioneel aangedreven versies van de 3-serie sedan.

Door de slimme positionering van de componenten van de elektrische aandrijving is de gewichtsverdeling een perfect 50:50. Dat draagt zorgt voor de dynamische rijeigenschappen en de wendbaarheid die alle 3-serie modellen met elkaar delen.

BMW 2-serie Active Tourer 225xe 3-serie 330e PHEV plugin hybride (12)

BMW e-Drive past zich aan, aan elke situatie

Behalve met de Driving Experience Control-schakelaar - met de opties SPORT, COMFORT en ECO PRO – kan de bestuurder ook met een tuimelschakelaar in de middenconsole de instellingen van BMW e-Drive aanpassen. Er is, net als bij de 2-serie AT, keuze uit drie programma's: AUTO e-Drive, MAX e-Drive en SAVE battery.

In de stand AUTO eDrive werken de verbrandingsmotor en de elektromotor optimaal samen in alle situaties en is een volledig elektrische topsnelheid van 80 km/h haalbaar. Deze modus is de standaardinstelling als de auto wordt gestart.

In MAX eDrive wordt de 330e volledig elektrisch aangedreven. Nu is het volledige elektrische vermogen beschikbaar dat een topsnelheid van 120 km/h (5 minder dan de 2-serie AT) mogelijk maakt. De benzinemotor kan echter te allen tijde bijspringen zodra het gaspedaal volledig wordt ingedrukt als extra vermogen nodig is, bijvoorbeeld voor inhalen.

In de SAVE BATTERY-modus wordt de batterij ontzien en geladen als de laadtoestand onder 50 procent is gedaald. De opgeslagen energie kan vervolgens weer worden gebruikt voor volledig elektrisch rijden, bijvoorbeeld als een deel van de route door de stad loopt.

BMW 2-serie Active Tourer 225xe 3-serie 330e PHEV plugin hybride (7)

BMW ConnectedDrive helpt

BMW ConnectedDrive werkt samen met het navigatiesysteem om nog beter gebruik te maken van de beschikbare elektrische energie. Het systeem houdt rekening met de rijstijl en de route, zodat de plug-in hybride aandrijving zo efficiënt mogelijk benut wordt.

Bergopwaarts wordt de elektromotor eerder bijgeschakeld en bergafwaarts zorgt het systeem voor het benutten van het volledige recuperatiepotentieel. Daardoor is de 330e perfect in staat om ook langere trajecten efficiënt af te leggen met minder impact op het milieu.

Zoals alle versies van de 3-serie, is ook de 330e uitgerust met een comfortabel en stijlvol interieur, met vijf zitplaatsen, praktische details en een ergonomische zitpositie. Bovendien is de 330e standaard voorzien van extra verwarming en koeling (vermogen: 5 kW).

Deze functies zijn te bedienen met een knop op de autosleutel, via een timer (tot twee weken vooruit), het iDrive-systeem of met de standaard BMW ConnectedDrive smartphone-app. De gegevens worden weergegeven op de Control Display.

Zakelijke rijders hebben na het lezen van bovenstaande natuurlijk al geconstateerd dat zowel de 225xe als de 330e volgend jaar in aanmerking komen voor een bijtelling van 15%, een fiscale klasse die dan aanzienlijk uitgedund zal zijn.

BMW 2-serie Active Tourer 225xe 3-serie 330e PHEV plugin hybride (5)

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: