BMW i8 wordt eerste productieauto met laserlichttechnologie

Recent kondigde Audi aan dat de Sport Quattro Concept voorzien is van laserlicht en dat deze nieuwe technologie uitgebreid de tijdens de 24-uur van Le Mans op de nieuwe R18 e-Tron Quattro getest ging worden.

'Voorsprong door techniek' dus, maar daar denken ze bij BMW anders over, want het merk laat vandaag weten dat ze komend najaar als eerste autofabrikant ter wereld een productieauto met laserlicht uit gaan rusten en wel op de i8.

BMW i8 laser licht 2014 03

De ontwikkelingen op het gebied van autoverlichting lijken daarmee steeds sneller te gaan. Na de decennia gebruikte halogeenverlichting was er opeens de opkomst van Xenon, nu gevolgd door LED. Audi was echter al bezig met de opvolger OLED, maar die lijkt inmiddels alweer uitgediend te zijn aangezien steeds meer fabrikanten inzetten op de ontwikkeling van laserlicht.

Laserlicht maakt gebruik van de allerkleinste reflectoren tot nu toe, ongeveer zo groot als een twee euro muntstuk. Het grote voordeel van lasertechnologie is de lichtopbrengst, die is namelijk twee keer zo groot als die van de huidige LED-technologie en de straal schijnt ook ongeveer twee keer zo ver, tot ruim 600 meter.

BMW i8 laser licht 2014 02

Groot nadeel is echter nog de warmte die de lasers genereren, dat komt de reflectoren niet ten goede en dus ook niet de levensduur. Maar dat zou BMW inmiddels onder controle hebben en dus staat een introductie dit jaar op de nieuwe i8 niets meer in de weg. De verwachting is dat daarna meer modellen zullen volgen.

BMW i8 laser licht 2014 05 BMW i8 laser licht 2014 01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: