BMW M5 Competition Edition: laatste generatie met achterwielaandrijving

Terwijl BMW zich achter de schermen al opmaakt voor de presentatie van de gloednieuwe 5-serie laat dit jaar, brengt de M-divisie op de valreep nog even een speciale editie van de M5.

Die editie zou weleens iets speciaals kunnen zijn, even afgezien van de maximaal 200 geproduceerde exemplaren, want de geruchten dat de volgende M5 die gepland is voor 2017 het met vierwielaandrijving moet doen worden steeds hardnekkiger.

Dat betekent dat deze M5 misschien wel de laatste achterwielaangedreven M5 ooit zo kunnen zijn en dat alleen al maakt ‘m natuurlijk uitermate begeerlijk.

BMW M5 Competition Edition F10 2017 04

Het hart van de M5 “Competition Edition” is de bekende, hoogtoerige 4,4-liter V8-motor met TwinPower Turbo techniek. Dankzij de verhoogde turbodruk en aanpassingen aan het motormanagement is het vermogen met 29 kW (40 pk) toegenomen tot 441 kW (600 pk) ten opzichte van de reguliere M5.

Het maximumkoppel bedraagt 700 Nm (+ 20 Nm). De combinatie van het toegenomen motorvermogen en het standaard gemonteerde Competition Package staat garant voor een nog verder verbeterde rijdynamiek. Het performancepakket omvat onder meer een 10 mm verlaagde wielophanging en een stijvere afstelling van veren, dempers en stabilisatoren.

Samen met de aangepaste setup van het op alle M5’s gemonteerde Active M-differentieel, biedt de “Competition Edition” nog meer tractie. Verder is de besturing met BMW M-specifieke Servotronic nog preciezer en responsiever. Ook de M-Dynamic Mode van de stabiliteitscontrole DSC (Dynamic Stability Control) is aangepast voor meer sportiviteit.

De M5 “Competition Edition” is standaard voorzien van de BMW M DCT transmissie met dubbele koppeling en Drivelogic en optioneel van carbon-keramische remschijven. Deze versie sprint in slechts 3,9 seconden van 0 naar 100 km/h.

BMW M5 Competition Edition F10 2017 01

De twee leverbare carrosseriekleuren – honderd stuks in Carbonschwarz metallic en honderd stuks in Mineralweiss metallic – accentueren het lijnenspel van de M5. De gesmede en gepolijste M-dubbelspaaks 20”-inchwielen, afgewerkt in Jetschwarz en met bredere banden (265/35 ZR20 voor, 295/30 ZR20 achter), versterken de imposante uitstraling.

Daar dragen de M-Performance onderdelen in koolstofvezel, waaronder de diffuser, de spoiler op de kofferdeksel en de buitenspiegelkappen ook aan bij. Tot slot hebben de ‘nieren’ en de ‘kieuwen’ op de flanken (met “M5 Competition” badge) een hoogglanszwarte afwerking.

Het interieur biedt allerlei sportieve accenten die aansluiten bij het exclusieve karakter. Zo zijn de koolstofvezel interieurpanelen voorzien van het logo “M5 Competition 1/200”, wat benadrukt dat dit één van slechts tweehonderd exemplaren wereldwijd is.

Verder wordt de sportief-elegante sfeer versterkt door de zwarte Merino-lederen interieurbekleding, de contrasterende stiksels in Opalweiss en Anthrazit vloermatten met Merino-lederen bies in Opalweiss.

BMW M5 Competition Edition F10 2017 06

De multifunctionele BMW M-sportstoelen voorin zijn meervoudig elektrisch verstelbaar en bieden de ideale combinatie van zitcomfort en zijdelingse steun. De hoofdsteunen vallen op door de in wit geborduurde “/// M5” logo’s.

De standaarduitrusting omvat verder het 1.200 watt Bang & Olufsen High End Surround Sound System, een Head-Up Display, Comfort Access, Lane Departure Warning of de optionele Driving Assistant en verwarmbare zetels voorin of het doorlaadsysteem.

Mocht je interesse hebben dan moet je liefst vandaag nog naar je BMW-dealer. Voor de Benelux markt zijn er slechts enkele exemplaren verkrijgbaar voor een bedrag van 183.176,- euro (NL-prijs).

BMW M5 Competition Edition F10 2017 05 BMW M5 Competition Edition F10 2017 02

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: