BMW presenteert B-klasse concurrent: 2-serie Active Tourer

Vandaag presenteert BMW het tweede model in de 2-serie reeks, de 2-serie Active Tourer. BMW’s eerste MPV, voorwielaandrijver én modelserie voorzien van 3-cilindermotor. Dat zijn dus nogal wat nieuwtjes. En daarmee wil het merk uit Beieren natuurlijk direct de concurrentie aangaan met auto's als de Mercedes B-klasse en Volkswagen Touran.

De 2-serie Active Tourer is 1.800 millimeter breed, 1.555 millimeter hoog en 4.342 millimeter lang en biedt uiteraard veel ruimte doordat de wielen dicht bij de hoeken van de carrosserie zijn geplaatst. De dwars voorin geplaatste motor en de lange wielbasis van 2.670 millimeter dragen ook bij aan de riante binnenruimte.

De in drie delen neerklapbare achterbank (40:20:40) is verschuifbaar voor meer knie- of extra bagageruimte. Tevens is de rugleuning van de achterbank verstelbaar. De bagageruimte is uit te breiden van 468 liter tot 1.510 liter met volledig neergeklapte achterbank. Indien de rugleuning van de rechtervoorstoel helemaal voorover is gesteld, passen zelfs voorwerpen van 2,40 meter lengte in deze MPV. Onder de bagagevloer gaat een plateau met extra bergvakken schuil. Met de optionele Comfort Access-functie kan de berijder de grote achterklep automatisch openen en sluiten met een simpele voetbeweging onder de achterbumper.

BMW biedt voor de 2-serie Active Tourer keuze uit drie krachtige en zuinige motoren. Ze zijn van een nieuwe generatie drie- en viercilinderkrachtbronnen met BMW TwinPower Turbo techniek en voldoen aan de Euro 6-emissienorm. De BMW 218i Active Tourer is voorzien van een driecilinder 1,5-liter benzinemotor met 136Pk vermogen. Dankzij een balansas loopt deze krachtbron trillingsarm over het gehele toerenbereik. Het gemiddelde verbruik bedraagt 4,9 l/100 km en de CO2-uitstoot is 115 g/km.

BMW 2-serie F45 MPV Active Tourer 2015 44

De BMW 225i Active Tourer wordt aangedreven door een 2,0-liter viercilinder benzinemotor met 231Pk vermogen, 350Nm koppel, een gemiddeld verbruik van 6,0 l/100 km en gemiddelde CO2-uitstoot van 139 g/km. De acceleratie van 0-100 km/h bedraagt 6,8 seconden, de topsnelheid 235 km/h.

De dieselversie, de BMW 218d Active Tourer met een vermogen van 150Pk, noteert een verbruik van gemiddeld 4,1 l/100 km en een CO2-uitstoot van 109 g/km. Deze 2,0-liter viercilinderkrachtbron beschikt over een trekkracht van 330Nm. Mede daardoor sprint de BMW 218d Active Tourer van 0 naar 100 km/h in 8,9 seconden. Een automatische zesversnellingsbak is optioneel voor de versies met driecilindermotor. De achttraps automatische Steptronic-transmissie is standaard op de BMW 225i Active Tourer en voor de andere viercilindermotoren als optie verkrijgbaar.

BMW 2-serie F45 MPV Active Tourer 2015 49

Het volledig nieuw ontwikkelde onderstel bestaat uit een enkelvoudige voorwielophanging met schroefveren en een multilink-achterwielophanging. Deze opzet koppelt volgens BMW scherpe reacties en een hoge mate van stuurprecisie aan uitstekende wegligging, stabiliteit en veercomfort.

Voor de BMW 2-serie Active Tourer is er keuze uit drie optionele stylingpakketten. Dat zijn de Sport Line met dynamische designelementen, de Luxury Line met elegante en exclusieve accenten, en de M-Sport-uitvoering. Deze biedt nog meer mogelijkheden om de auto op de persoonlijke smaak af te stemmen. Deze uitvoering bestaat uit M-Aërodynamica, het M Sport-onderstel en lichtmetalen 17"- of 18"-inch velgen. Voor het interieur zijn een met leder bekleed M-stuurwiel en sportstoelen beschikbaar. Later volgen overigens nog versies van de Active Tourer met de intelligente xDrive-vierwielaandrijving.

BMW 2-serie F45 MPV Active Tourer 2015 57

Veiligheid en comfort staan op hoog niveau dankzij een serie assistentiesystemen onder de noemer BMW ConnectedDrive. Dat zijn bijvoorbeeld de Traffic Jam Assistant en cruisecontrol met Stop & Go-functie. Beide systemen maken gebruik van een camera en assisteren bij lage snelheden met gas geven, remmen en sturen.

Een breed aanbod aan BMW ConnectedDrive Services en Apps maken diensten mogelijk als Real Time Traffic Information (RTTI) en Personal Assistant Service. Een Head-Up Display behoort tot de opties. Relevante informatie wordt danin full-colour in het blikveld van de bestuurder geprojecteerd. Door een speciale techniek lijkt het alsof de informatie zelfs voor de voorruit boven de motorkap wordt getoond. De bestuurder hoeft dus nauwelijks met de ogen te focussen of de blik van het verkeer af te wenden.

BMW 2-serie F45 MPV Active Tourer 2015 46

De nieuwe BMW 2-serie Active Tourer wordt aan het einde van de zomer bij de Nederlandse BMW dealers verwacht. Exacte prijzen zijn op dit moment nog niet bekend. Afhankelijk van het uitrustingsniveau is de verwachting dat de vanafprijs om en nabij 30.000,- euro komt te liggen.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: