BMW presenteert de productieversie van de i8

BMW presenteert op de IAA de productieversie van de i8, het tweede model dat het Beierse merk onder de nieuwe merknaam BMW i lanceert.

De i8 is ’s werelds meest vooruitstrevende sportcoupé met een lichtgewicht LifeDrive-structuur van koolstofvezel, magnesium en aluminium en met baanbrekende plug-in hybridetechnologie.

BMW i8 e-Drive 2014 36

Met zijn lengte van 4.689 mm, breedte van 1.942 mm en hoogte van 1.293 mm heeft de BMW i8 sportieve verhoudingen. De lange neus, de korte overhang voor en achter, de wielbasis van maar liefst 2.800 mm en de aflopende daklijn vervolmaken het beeld van een 2+2 sportcoupé, met een lage luchtweerstand van slechts Cw 0,26.

BMW i8 e-Drive 2014 44

Een duidelijk kenmerk in de vormgeving van de BMW i-modellen is de “black belt”. Bij de BMW i8 begint die in een V-vorm op de motorkap. De donkere strook loopt door over het dak naar de achterkant van de auto.

Een ander element van de designtaal is de “stream flow”-vorm van de zijruiten. De aflopende daklijn en de oplopende lijn onderlangs de zijruiten tot aan de achterspoiler schetsen hoe de luchtstroom langs de auto vloeit.

BMW i8 e-Drive 2014 11

Kenmerkend zijn ook de omhoog openende portieren, zogenaamde vleugeldeuren, en de LED-verlichting. Ook de koplampen zijn hiermee uitgerust. De BMW i8 is de eerste auto ter wereld waarvoor koplampen met lasertechnologie leverbaar worden. Het passagierscompartiment – de Life-module – van de BMW i8 is gemaakt van CFRP (Carbon Fibre Reinforced Plastic).

BMW i8 e-Drive 2014 09

De aluminium Drive-module herbergt de volledig nieuw ontwikkelde 1,5-liter TwinPower driecilinder turbomotor, het centraal en goed beschermd geplaatste lithium-ion-accupakket met de diverse elektronische regelunits én de elektromotor. Deze bouwwijze levert een laag zwaartepunt op (onder de 460 millimeter gemeten van het wegdek), een voor de wegligging gunstige gewichtsverdeling van 50% voor en 50% achter en een laag eigen gewicht van slechts 1.490 kg.

BMW i8 e-Drive 2014 07

De gebruikte technologie representeert een volgende fase van BMW EfficientDynamics. Een belangrijk onderdeel hiervan is de debuterende driecilinder 1,5-liter TwinPower Turbo benzinemotor. De krachtbron levert een maximumvermogen van 231Pk en een maximumkoppel van 320 Nm.

BMW i8 e-Drive 2014 01

De verbrandingsmotor drijft de achterwielen aan via een zestrapsautomaat. Een elektrische synchroonmotor, die specifiek voor de BMW i8 is ontwikkeld, drijft de voorwielen aan via een tweetrapsautomaat. Deze elektromotor biedt een vermogen van 131Pk en een maximumkoppel van 250 Nm. Een intelligent elektronisch energiemanagement zorgt voor een perfecte balans in de aandrijving.

BMW i8 e-Drive 2014 02

Bij voluit accelereren genereren de BMW TwinPower Turbo motor en de BMW eDrive-technologie samen 362Pk  vermogen en een koppel van maximaal 570 Nm. Het levert een sportautowaardige sprint op van 0 tot 100 km/u in 4,4 seconden. Het energiemanagement zorgt aan de andere kant voor een zeer gering brandstofverbruik van 2,5 l/100 km en een CO2-uitstoot van 59 g/km.

BMW i8 e-Drive 2014 30

Tot een snelheid van 120 km/u is volledig elektrisch te rijden. Een volledig opgeladen accupakket maakt in dat geval een actieradius tot 35 kilometer mogelijk. Het vloeistofgekoelde hoogvoltage-accupakket heeft een capaciteit van 5 kWh. Opladen van de accu kan thuis op het elektriciteitsnet met een doorsneestekker (tot 3 uur laadtijd) of met een BMW i Wallbox (tot 2 uur laadtijd).

BMW i8 e-Drive 2014 51

Met behulp van Driving Experience Control en de eDrive-schakelaar is te kiezen uit vijf rijmodi. De COMFORT-modus biedt een optimale balans tussen dynamiek en efficiency. Dankzij het slimme samenspel van beide krachtbronnen is met een volle tank en een vol accupakket een actieradius mogelijk van 500 kilometer.

BMW i8 e-Drive 2014 49

In de SPORT-modus is een extra boost mogelijk van de elektromotor voor een krachtige acceleratie. Door gebruik te maken van de op efficiency gerichte ECO PRO-stand is de actieradius nog verder te vergroten. Deze modus is zowel bij alleen elektrisch rijden als met hybrideaandrijving te benutten.

De voorwielen zijn met dubbele triangels opgehangen aan de aluminium Drive-module. Achter is er een vijfvoudige multilink-wielophanging. De BMW i8 is voorzien van elektromechanische stuurbekrachtiging en Dynamic Damper Control.

Opvallend zijn ook de grote 20-inchwielen. Exemplaren gemaakt van carbon zijn als optie leverbaar.

BMW i8 e-Drive 2014 34

De BMW i8 is uitgerust met de actieve veiligheidssystemen DSC (Dynamic Stability Control) met ABS, Cornering Brake Control (CBC), Dynamic Brake Control (DBC), Brake Assist, Brake Standby, Start-Off Assistant, Fading Compensation en de Brake Drying-functie. De met een schakelaar te activeren Dynamic Traction Control (DTC) laat enige mate van wielslip toe om bijvoorbeeld makkelijker van de plek te komen op een gladde ondergrond (sneeuw) of om enige mate van overstuur toe te laten bij het met hoge snelheid nemen van bochten.

BMW i8 e-Drive 2014 40

De van CFRP en aluminium gemaakte portieren zijn 50% lichter dan conventionele autoportieren. Ze geven toegang tot een met leder afgewerkt interieur. Het gedeeltelijk van magnesium vervaardigde dashboard is zo’n 30% lichter dan dat van de BMW 6-serie.

Daardoor zijn ook minder componenten nodig voor de montage, wat nog eens 10% gewicht scheelt. Speciaal, zeer licht isolatieschuim is gebruikt voor onder meer de airconditioning.

Aluminium bedrading is een ander voorbeeld van gewichtsbesparing. Net als de toepassing van aluminium bouten en moeren, die zo’n 45% minder wegen dan vergelijkbare stalen exemplaren, maar die wel even sterk zijn.

BMW i8 e-Drive 2014 38

De BMW i8 is de eerste auto ter wereld met zogenoemd chemisch gehard glas, zoals dat bijvoorbeeld ook voor smartphones wordt gebruikt. Het is heel sterk, slechts 0,7 mm dik en weegt daardoor ongeveer 50% minder dan conventioneel gelamineerd autoruitglas.

BMW i8 e-Drive 2014 25

Het instrumentenpaneel is volledig digitaal uitgevoerd. Tot de uitrusting behoren het navigatiesysteem BMW Professional en een breed aanbod aan BMW ConnectedDrive-voorzieningen  Met de BMW i Remote-app is via een smartphone het laadproces op afstand te checken en indien nodig de verwarming of airconditioning te activeren.

De introductie van de BMW i8 staat gepland voor het eerste halfjaar 2014.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: