BMW stopt binnenkort tijdelijk verkoop diverse snelle modellen

Op 1 september 2018 treedt de nieuwe Euro 6c-emissienorm in werking. Deze norm bevat scherpere limieten voor benzinemotoren. Ze mogen opnieuw veel minder roetdeeltjes uitstoten dan voorheen. Toegestaan ​​is slechts een tiende van de vorige norm, gemeten volgens de strengere WLTP-norm.

Het zal je niet verbazen dat een aantal fabrikanten daar flink last van gaat krijgen. Neem BMW bijvoorbeeld die zich genoodzaakt ziet een aantal van haar dikke modellen tijdelijk niet meer te leveren.

En dat is een groot probleem, want traditioneel gezien zijn dat nou net de modellen die het meeste geld opleveren dankzij de eindeloze lijst met opties die kopers van deze auto’s doorgaans kunnen kiezen.

Om te beginnen gaat het om de M550i die voorlopig niet meer te krijgen is, ondanks dat de 462pk sterke 4,4-liter V8 op papier al aan de nieuwe norm voldeed. Daarmee kon deze 5-serie tot eind augustus 2019 op kenteken gezet worden maar BMW ziet zich genoodzaakt de verkoop toch stop te zetten.

De reden daarvoor is namelijk dat de M550i nog gehomologeerd is volgens de oude NEDC-norm iets wat fabrikanten kort hebben kunnen doen. Daar is nu een stokje voor gestoken en volgens de nieuwe WLTP-norm voldoet de M550i niet aan de eisen voor Euro 6c. Jammer maar helaas dus.

Om wel aan die norm te voldoen moet BMW de M550i van een partikelfilter voorzien en dat is een complex proces aangezien dat filter moet kunnen regenereren. Dit proces wordt geïnitieerd door de motor. Die draagt ​​weer onverbrande brandstof in het uitlaatsysteem en de brandstof verbrandt vervolgens het verzamelde roet in het filter. De installatie van zo’n filter vereist daarom integratie in de motormanagementsoftware en dat is een complex verhaal. Lees dat is een duur en lang proces.

Op verzoek bevestigde een woordvoerder dat naast de M550i ook de 750i, X5 50i en de X6 50i voorlopig niet geleverd zullen worden vanwege hetzelfde probleem. De nieuwe M5 met de 600pk sterke V8 heeft van dit alles geen last en blijft gewoon te bestellen.

Dat kan tenslotte niet gezegd worden van de M3; ook die is vanaf het najaar niet meer te krijgen. Het technisch identieke zustermodel M4 is na de actie om de carbon-aandrijfas voor een stalen versie (vanwege capaciteitsproblemen) meteen voorzien van een filter. Bij de M3 is diezelfde wijziging ook doorgevoerd maar dan zonder meteen een partikelfilter te installeren.

Aangezien BMW nog dit jaar de nieuwe 3-serie op de markt brengt, heeft het volgens de Duitsers geen zin om de huidige generatie M3 nog aan de nieuwe normen te laten voldoen. Die aanpassingen gaan simpelweg teveel geld kosten om ze nog terug te verdienen. Waarvan akte.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: