BMW voorziet 520d EDE, 530e iPerformance en M550i x-Drive van een prijskaartje

BMW breidt het aanbod van de nieuwe 5-serie de komende maand uit met een drietal varianten, te weten de 520d EfficientDynamics Edition (EDE), de 530e iPerformance en de M550i x-Drive.

Waar eerstgenoemde waarschijnlijk een leaseknaller van jewelste gaat worden, is die titel voor de 530e iPerformance natuurlijk zeer te betwijfelen gezien het feit dat plug-in hybrides voortaan ook gewoon onder de 22% bijtellingsregeling vallen.

Laatstgenoemde is natuurlijk de auto voor de echte liefhebber die snel en in stijl over de Autobahn naar het Lago Maggiore wil cruisen en de vraag rechtvaardigt of een M5 nog wel interessant is. Daar staat dan echter wel een flink prijskaartje tegenover.

BMW 520d EfficientDynamics Edition

De inmiddels bekende 140 kW/190 pk viercilinder dieselmotor laat zich van zijn zuinigste kant zien in de BMW 520d EfficientDynamics Edition met (standaard) 8-traps Steptronic transmissie.

Zijn gemiddelde CO2-emissie van slechts 102 g/km behoort tot de laagste in het segment (gemiddeld brandstofverbruik: 3,9 l/100 km) en wordt mede gerealiseerd door aanpassingen van de bodemplaat voor een geoptimaliseerde luchtweerstand (met een uniek lage waarde: Cw 0,22). Hierbij zijn onder andere de achteras en het uitlaatsysteem afgedekt.

BMW 530e iPerformance

De 5-serie Sedan is vanaf maart ook verkrijgbaar als plug-in hybride in de vorm van de 530e iPerformance. De combinatie van het BMW eDrive electric drive-concept en een viercilinder benzinemotor zorgt voor een extreem lage CO2-emissie van slechts 44 g/km. Het systeemvermogen bedraagt 185 kW/252 pk. Het NEDC- brandstofverbruik bedraagt 1,9 l/100 km.

De 530e iPerformance haalt een topsnelheid van 140 km/h in volledig elektrische modus en heeft een elektrische actieradius van 50 kilometer. De sprint vanuit stilstand naar 100 km/u neemt 6,2 seconden in beslag en de topsnelheid bedraagt 235 km/h.

In de praktijk bedraagt de actieradius maximaal 650 kilometer. De elektromotor is vóór de transmissie geplaatst, zodat het vermogen ook in volledig elektrische rijmodus via de transmissie naar de achterwielen gaat. Daardoor is een koppelomvormer overbodig, wat grotendeels het extra gewicht van de elektromotor compenseert.

De hoogvoltagebatterij is opgebouwd uit lithium-ion-cellen en heeft een capaciteit van 9,2 kWh. Het accupakket is ondergebracht onder de achterbank en voorzien van een geïntegreerd koelcircuit. Opladen kan binnen vijf uur aan een standaard stopcontact thuis.

Met een BMW i Wallbox (3,7 kWh laadcapaciteit) bedraagt de oplaadtijd slechts drie uur. Door de plaatsing van het batterijpakket onder de achterbank heeft de 530e iPerformance 420 liter bagageruimte en een vlakke laadvloer.

De standaarduitrusting van de BMW 530e iPerformance bevat bovendien eDrive Services. De extra functionaliteiten van eDrive Services vanuit de auto / vanuit de app ten opzichte van Remote Services zijn:

  • De mogelijkheid om naar laadpalen in de buurt te zoeken;
  • Het bekijken van de laadstatus en laadprognose;
  • Oplaadtimer;
  • Pre-conditioneren van de auto;
  • Het bekijken van efficiency statistieken.

BMW M550i x-Drive

De nieuwe M550i x-Drive is natuurlijk het snoepje van de week en het sportieve hoogtepunt in het nieuwe 5-serie aanbod. Zijn M Performance TwinPower Turbo 8-cilinder benzinemotor speelt in alle aandrijvingsdisciplines een toonaangevende rol. Dat is te horen ook – zijn krachtige sound overtuigt dankzij het M-Sport sportuitlaatsysteem.

De V8-motor levert een vermogen van 340 kW/462 pk en een maximumkoppel van 650 Nm. De motor maakt niet alleen indruk met prestaties, maar ook met efficiency: het gemiddeld brandstofverbruik bedraagt 8,9 l/100 km, de gemiddelde CO2- emissie is 204 g/km.

De BMW M550i xDrive accelereert van 0 naar 100 km/h in slechts 4,0 seconden en is daarmee sneller dan de huidige M5 van de F10 generatie. Het standaard adaptieve M onderstel is tien millimeter verlaagd en speciaal afgestemd op de M550i x-Drive.

Daarnaast is de besturing geoptimaliseerd en achter de standaard 19"-inch lichtmetalen dubbelspaaks velgen in Cerium Grey gaat het M-Sport remsysteem schuil. Optioneel is het adaptieve M onderstel Professional beschikbaar voor nog meer rijdynamiek (dit onderstel bevat actieve rolstabilisatie en Integral Active Steering).

De BMW M550i xDrive is standaard uitgerust met het M Sportpakket met als prominente kenmerken vergrote luchtinlaten en bijzondere designaccenten in Cerium Grey. Deze exclusieve lak is ook toegepast in de omlijsting van de nierengrille, de spiegelkappen en de modelaanduiding.

Hieronder zie je wat ieder model moet gaan kosten, bestellen kan per direct.

Meer over de nieuwe 5-serie lees je hier, voor informatie over de net aangekondigde 5-serie Touring moet je hier zijn.

BMW 520dA EDE € 58.296,-
BMW 530e iPerformance € 61.581,-
BMW M550i xDrive € 123.297,-

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: