BMW voorziet de 3-serie Gran Turismo van een opfriskuurtje

De in mijn ogen mooiste variant van de 3-serie, de Gran Turismo autobahncruiser, is alweer een jaartje of drie op de markt en dus is het volgens BMW tijd voor een opfriskuurtje.

Dat opfriskuurtje blijft aan de buitenkant echter zwaar beperkt, want zelfs een kenner heeft moeite om de verschillen te herkennen. Nieuw zijn standaard LED-koplampen voor zowel dim- als grootlicht en LED-mistlampen aan de voortkant.

Verder oogt het model iets breder en zorgen aangepaste LED-achterlichtunits ook de achterzijde voor een, volgens BMW, krachtigere uitstraling.

BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 29

Met een lengte van 4,82 m is de 3-serie Gran Turismo nog steeds om en nabij 20 cm langer dan de andere leden van de 3-serie. Die ruimte komt vooral de achterpassagiers ten goede, want in deze GT is het achterin beter vertoeven dan in de 5-serie bijvoorbeeld.

Er is keuze uit drie benzine- en vijf dieselmotoren die meer vermogen combineren met een tot 14% lager verbruik. Het gamma omvat drie volledig nieuwe benzineversies met vermogens van 135 kW (184 pk) tot 240 kW (326 pk) en vijf dieselvarianten van 110 kW (150 pk) tot 230 kW (313 pk) – met klassieke achterwielaandrijving of x-Drive vierwielaandrijving, met handgeschakelde zesbak of Steptronic automaat.

Alle vier- en zescilinder benzineversies en de viercilinder diesels stammen van de nieuw ontwikkelde, modulaire BMW EfficientDynamics motorenfamilie en profiteren van de TwinPower Turbo techniek. Een volledig nieuwe diesel is te vinden in de 325d Gran Turismo. De andere viercilinder diesels waren al beschikbaar sinds de introductie van de nieuwe motorengeneratie in de zomer van 2015.

Met de nieuwe motoren is duidelijke winst bereikt in efficiëntie, ondanks de toename van het vermogen. De reductie in brandstofverbruik en CO2-emissie ligt tussen de 4,5% bij de 318d Gran Turismo en 13,8% voor de 320d GT.

BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 39

Verder geoptimaliseerde handgeschakelde en automatische transmissies, de Auto Start Stop-functie, Brake Energy Regeneration, automatische uitschakeling van de aandrijving van zaken als aircocompressor en dynamo, en de ECO PRO-modus dragen ook bij aan het bereiken van een zo laag mogelijk verbruik. De 320i, 318d en 320d Gran Turismo zijn standaard voorzien van een handgeschakelde zesversnellingsbak. Optioneel is een 8-traps Steptronic automaat leverbaar. Alle andere motorvarianten zijn standaard uitgerust met de automaat.

Dat betekent dat er nu drie modelversies meer dan voorheen (330iA, 340iA en 325dA GT) met automatische transmissie worden geleverd. Door verbeteringen in efficiëntie, andere overbrengingsverhoudingen en verminderde slip van de koppelomvormer tijdens het wisselen van versnelling is ongeveer 3% besparing bereikt in verbruik en CO2-uitstoot. Tegelijk zorgen deze aanpassingen voor meer comfort tijdens schakelmomenten.

Alle benzineversies van de GT, de 320d en 330d GT zijn optioneel leverbaar met x-Drive. Op de 335d is deze vierwielaandrijving standaard. Alles bij elkaar zijn er zo achttien motor-, transmissie- en aandrijvingsconfiguraties mogelijk in deze GT.

BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 08

Het interieur is voorzien van nieuwe materialen en accenten. Verchroomde randen van bedieningselementen, decoratieve houten elementen, kleuren en lederen bekledingsvarianten tillen de kwaliteitsbeleving naar een nieuw niveau.

De laatste versie van het navigatiesysteem Professional (voor het eerst verschenen in de nieuwe 7-serie) is als optie levebaar. Het koppelen van mobiele telefoons gaat gemakkelijker, te meer doordat smartphones nu ook zijn te laden en te verbinden met de externe antenne via een draadloos inductielaadstation.

Kopers van de 3-GT kunnen kiezen uit de uitvoeringen Model Sport Line, Model Luxury Line en Model M Sport. De kleur Estoril Blue is exclusief beschikbaar voor de M Sport modellen. Standaard zijn zaken als Cruise Control, Emergency Call, Park Distance Control, opbergpakket, automatische climate control, keyless engine ignition, Servotronic, zes airbags, LED-koplampen voor dim- en grootlicht, LED-mistlampen, een kleurenscherm met hoge resolutie en iDrive Controller en handsfree voorziening voor telefoneren – inclusief USB-aansluiting en Bluetooth audiostreaming – en een met leder bekleed multifunctioneel stuurwiel aanwezig.

Tenslotte zijn er twee nieuwe lakkleuren beschikbaar, drie nieuwe wieldesigns en additionele bekledingsvarianten en sierstroken voor het interieur.

BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 28 BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 54 BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 43 BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 50 BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 21 BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 11 BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 10 BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 18 BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 17 BMW 3-serie Gran Turismo facelift update 2017 M-Sport 01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: