Bosch heeft dieselprobleem opgelost

De Duitse onderdelenfabrikant Bosch claimt een doorbraak in dieseltechnologie. ,,Vandaag willen wij voorgoed een halt toeroepen aan de discussies over het einde van diesel", zei CEO Volkmar Denner tijdens de presentatie van de jaarcijfers afgelopen week.

Bosch heeft de bestaande technologie verder verfijnd. Extra componenten die tot bijkomende kosten zouden leiden zijn volgens het bedrijf niet nodig. Dankzij het verbeteren van de huidige technologie daalt de NOx-uitstoot naar 13 milligram per kilometer.

Dat is slechts een tiende van de geldige grenswaarden vanaf 2020 en een nieuw record. Volgens Bosch liggen de waarden van de testauto's van Bosch zelfs tijdens 'uitdagende stadsritten' gemiddeld slechts op 40 milligram per kilometer. De huidige wettelijke bovengrens ligt in Europa op 168 milligram per kilometer.

Stikstofoxiden

Bosch is er de afgelopen maanden in geslaagd de technologische doorbraak te realiseren door een combinatie van geavanceerde injectietechnologie, een nieuw ontwikkeld luchtsysteem en intelligent warmtebeheer. De uitstoot van stikstofoxiden kan nu in alle rijsituaties onder de grenswaarde blijven. ,,De diesel zal zijn plaats in het stadsverkeer behouden", benadrukte Denner.

Sjoemelsoftware

De dieselverkopen zijn in een vrije val geraakt, terwijl deze voor veel fabrikanten juist noodzakelijk zijn om de CO2-doelstellingen te behalen. Wat betreft gemiddeld verbruik en CO2-uitstoot is diesel nog altijd beter dan benzine, maar toch heeft benzine diesel afgelopen jaar ingehaald in de Europese verkoopaantallen.

Dat komt doordat diesels steeds duurder worden als gevolg van de extra technologie en door de sjoemelsoftware-affaire. Pikant detail: Bosch speelde daar zelf een grote rol in, door VW de software te leveren die de uitstoot kunstmatig laag hield. Vorig jaar trof Bosch een schikking met Amerikaanse bezitters van deze 'sjoemeldiesels' die een rechtszaak hadden aangespannen.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: