BOVAG, RAI en VNA presenteren eigen bijtellingsplan

De autobranche en eigenlijk ook de rest van leasend Nederland is op z'n zachtst gezegd niet happy met de door Wiebes aangekondigde belastingwijzigingen op autogebied voor volgend jaar.

RAI Vereniging, BOVAG en Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) komen daarom vandaag met een breed gedragen alternatief plan voor de gewraakte voorstellen inzake de autobelastingen in het ‘tussenjaar’ 2016, die momenteel bij de Tweede Kamer liggen. Een alternatief dat de zakelijke rijder wèl keuze biedt en dat wèl een halt toe roept aan de marktverstoring.

Kern van het alternatief van de branche is dat er voor de zakelijke rijder veel meer te kiezen is dan in het autobelastingplan voor 2016 van staatssecretaris Wiebes. En daarmee voorkom je de forse marktverstoring die ingebakken zat in het oorspronkelijke plan.

Het huidige aantal van vijf bijtellingscategorieën gaat net als in het plan van Wiebes terug naar vier, maar het verschil is dat door enkele CO2-normen aan te passen, in de 20%-categorie zuinige zakelijke modellen terecht komen. Gevolg: waar de zakelijke rijder aanvankelijk de keus had tussen een plug-in hybride met 14 procent bijtelling of een conventionele auto met 25 procent, kan die ook nu kiezen voor een zuinige zakenauto met 20% bijtelling. Concreet: auto’s met een CO2-uitstoot van 80 t/m 106 g/km gaan in het plan van BOVAG, RAI Vereniging en VNA 20% bijtelling betalen in plaats van 25%.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: