Breaking: meer belasting voor vervuilende auto's in 2016

Het systeem van de belasting op auto's gaat op de schop. Bezitters van bepaalde vervuilende auto's gaan meer belasting betalen. Ook verandert het systeem van bijtelling voor auto's van de zaak, bevestigen bronnen aan de NOS.

De belastingplannen van het kabinet voor autobezitters voor de komende jaren worden op Prinsjesdag bekend.

De BPM, de aanschafbelasting, wordt nu bepaald door de CO2-uitstoot. In de praktijk blijkt dat veel autobezitters een lage BPM betalen, terwijl de auto toch behoorlijk vervuilend is. Dat scheelt de overheid veel belastinginkomsten. Eén van die auto's is bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander PHEV, die veel meer verbruikt dan de fabrikant opgeeft.

Mitsubishi Outlander PHEV wit nederland 2014 06

Kostbaar

Het kabinet probeert al jaren het gebruik van schone auto's te stimuleren, maar de huidige maatregelen zijn weinig effectief en kostbaar. In mei bleek uit een onderzoek van deRekenkamer dat sinds 2007 de zuinige auto-maatregelen vijf miljard euro hebben gekost doordat er minder belasting binnenkwam. Volgens de Rekenkamer is de CO2-besparing ook veel minder dan uit officiële cijfers blijkt.

De test waaruit blijkt hoeveel CO2-uitstoot een auto heeft, blijkt makkelijk te beïnvloeden door de autofabrikanten. Ze plakken roosters af, pompen de banden extra hard op en gebruiken soms zelfs banden zonder profielen waardoor de auto zuiniger uit de test komt dan hij in dagelijks gebruik is. In Europa wordt gesproken over betrouwbaarder testen, maar die laten op zich wachten.

Strengere systeem bijtelling

Het systeem van bijtelling, de belasting die je betaalt voor een auto van de zaak, gaat ook veranderen. Er zijn nu te veel tarieven voor verschillende soorten zuinige auto's. In de praktijk zijn die auto's vaak minder zuinig dan de fabrikant belooft, terwijl er wel veel belastingkorting op wordt gegeven. Er komt een veel strenger systeem van bijtelling voor in de plaats.

Het is de bedoeling dat de maatregelen ingaan in 2016.

Tesla Model S zwart 2014 01

Bron: NOS.nl

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: