Breek: Ford stopt ontwikkeling Fusion / Mondeo opvolger

De Ford Mondeo moet bij ons nog even mee, want een opvolger van z’n Amerikaanse broertje (Fusion) is op z'n vroegst pas in 2020 te verwachten. De Europese Mondeo zou normaalgesproken dan twee jaar later op de markt verschijnen, want zoveel tijd verstreek immers al bij het huidige model tussen de marktintroductie in de VS en Europa.

Misschien moeten we nu wel zeggen “zou verschenen zijn”, want volgens het Amerikaanse dagblad "The Detroit News" heeft Ford het project met de interne afkorting CD542N voor een opvolger van de Fusion / Mondeo namelijk afgeblazen. Dat zou volgens de krant blijken uit een brief waarin Ford afgelopen november zijn leveranciers op de hoogte bracht van de projectstop.

Uiteraard wilde Ford niet inhoudelijk reageren op dit verhaal en kwam het met de opmerking dat de Fusion en Mondeo ook in de toekomst een belangrijk onderdeel blijven van het modellengamma. En blijkbaar langer dan eerder gepland in de huidige vorm.

Speculatie alom aldus en een tweetal interessante theorieën doen inmiddels de ronde. Naar het schijnt zou de grotere sedan in het Amerikaanse gamma, de Taurus, eind dit jaar de nek om gedraaid worden wegens te slechte verkopen.

En dus gaat de Fusion / Mondeo terug naar de tekentafel om wat groter te worden zodat het verlies van de Taurus enigszins gecompenseerd kan worden. Amerikaanse media speculeren hierover al een tijdje en Ford heeft één en ander nooit ontkent toen er vragen over gesteld werden.

Strategisch gezien zou deze stap begrijpelijk zijn: in Amerika en Europa biedt het segment voor middelgrote sedans niet langer autofabrikanten de gelegenheid om te groeien. De verkopen van de Fusion daalden in het afgelopen fiscale jaar zelfs met 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Niettemin was de sedan Ford's meest succesvolle auto in de VS.

Ford-topman Jim Hackett heeft al eerder aangekondigd dat investeringen in autoprojecten zouden worden omgeleid naar SUV- en pick-uptruckontwikkelingen - ter waarde van zeven miljard dollar (bijna 6 miljard euro).

Een vervanging van de sedanserie Fusion / Mondeo en Taurus door slechts één model zou overeenkomen met deze aangekondigde strategie.

De tweede, wat meer radicale theorie is dat de Fusion en Mondeo als concurrent van de Model 3 elektrisch gaan, maar als we onze bronnen mogen geloven is die theorie ver gezocht.

Anyway, we weten ’t zeker over een paar jaar. We houden je op de hoogte.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: