Bruggenbouwer: de nieuwe Mercedes A35 AMG 4-Matic (incl. video)

Nog niet zo lang geleden was meer dan 300pk in een compacte auto moeilijk voor te stellen. Een auto als de Mercedes-AMG A35 4-Matic zou destijds het onbetwiste topmodel zijn geweest. Nu is het een instapper naar de sportiefste modellen van Das Haus. Wie had dat ooit gedacht?

Alweer vijf jaar geleden verbaasde AMG vriend en vijand door de A45 4-Matic te introduceren om daarmee een frontale aanval op de gevestigde orde (Audi S3, BMW M135i, Volkswagen Golf R) in te zetten. Die aanval werd een groot succes, want Daimler's sportclub beschikte onder de kap over een 360pk sterke 2,0-liter benzinemotor, ongehoord voor die periode. En het wordt nog leuker, want naar verluidt krijgt de komende A45 op basis van de nieuwe W177 generatie iets meer dan 400pk.

Die 400pk zou je overigens ook de "Edition 1" van de A35 geven dankzij de rallystrepen op de flank, winglets op het voorste spatbord, de diffuser en de in mijn ogen net even iets te grote vleugel aan de achterzijde. Dit alles maakt overigens deel uit van het optionele AMG-aërodynamicapakket.

De relatief discrete lak in het "denimblauw" kan het uiterlijk met dat pakket nauwelijks verzachten. Maar maak je géén zorgen, de A35 hoeft er niet zo uit te zien, hij doet ’t ook uitstekend zonder al die extra opsmuk. Dan verschilt ‘ie nauwelijks van een standaard A-Klasse met AMG-pakket en dat heeft veel meer charme.

Zelfs als je de A35 wil rijden als een standaard A-tje kan dat ook; het adaptieve chassis in de testauto veert in comfortmodus wel straf, maar werkt randen en kuilen eigenlijk nog best prima weg. De besturing is daarbij typisch Mercedes licht zodat de A35 stressvrij door de stad kan worden geleid en draaien of parkeren nooit een last wordt. Mocht dat laatst wel zo zijn dan had je maar de optionele parkeerassistent op het bestelformulier moeten aanvinken.

Maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn als je voor een A35 kiest. Hij kan alles wat de nieuwste generatie A- en B-Klasse kunnen, maar dan met een lekker Tabasco sausje er over heen. En dus zoek je een weggetje dat bergop en bergaf gaat, met liefst ook nog wat strakke bochten van verschillend formaat. Dat zijn namelijk de optimale omstandigheden voor de A35 en zijn vierwielaandrijving.

 

 

Deze verdeelt tot 50 procent van het koppel naar de achteras en reageert bliksemsnel dankzij een elektromechanisch geregelde meervoudige platenkoppeling in de achterastransmissie. In het oudere systeem van de A45 van de vorige generatie werd dit nog steeds elektro-hydraulisch gedaan. De druk moet daarbij eerst worden opgebouwd, wat waardevolle tienden van een seconde kost.

En dat kun je merken. Het asfalt is licht vochtig en wanneer je met veel snelheid in de bocht net voor de apex het gaspedaal intrapt is er niets van onderstuur te merken. De achteras neemt meteen over waar de vooras overbelast is en duwt de A35 extreem neutraal uit de bocht. Het ESP hoeft zelfs niet eens in te grijpen en draait zich lekker nog een keer om.

Met de Sport+ modus ingeschakeld hangt de A35 in ieder geval een stuk lekkerder aan het gaspedaal, de 7-versnellingsbak met dubbele koppeling schakelt bijna snel genoeg en betrouwbaar. Omlaag wanneer het moet, omhoog wanneer de motor uit het sappige bereik van de toerenband loopt. En dat die ‘ie ook in de handmatige modus wanneer de toerenbegrenzer in springt. Een minpuntje, handmatig is handmatig en niet automatisch opschakelen. Bij de kick-down zou de reactie net even een tandje sneller kunnen zijn.

In het vooronder ligt de nieuwe 2,0-liter motor met de interne code M260, die Mercedes ook in de A250 gebruikt. In dit geval heeft de M260 echter de beschikking over 306pk en 400Nm koppel waarmee na 4,7 seconden de 100 km/h wordt bereikt. De topsnelheid bedraagt 250 km/h en dat blijft zo; een hogere topsnelheid is natuurlijk voorbehouden aan de komende A45. Over ‘dampf’ hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, dat is altijd een ruime mate aanwezig.

Die dampf is echter nooit genoeg voor een flinke portie overstuur, Mercedes heeft alles namelijk lekker veilig afgesteld. Zelfs minder ervaren chauffeurs hebben het moeilijk om in de problemen te komen. Maar dat gaat wel ten koste van een lekker gevoel van opwinding. De A35 rijdt snel, stabiel en veilig. Hopelijk wordt de nieuwe A45 een stukje speelser. Off-the-record vertelde een Mercedes-ingenieur dat dat wel goed gaat komen, dus dat schept meteen de nodige verwachtingen.

Precies, snel en ontspannen met de vingertoppen kun je met de A35 AMG flink scheuren en vele gelukkige kilometers maken op de lekkerste weggetjes in de Benelux en de Alpen.

Stoppen voor een lekkere lunch lukt daarbij ook prima, de geperforeerde en geventileerde remschijven vóór zijn namelijk 35 centimeter groot en voorzien van vier zuigers. De schijven achter zijn 33 centimeter in doorsnee. Ook werd de carrosserie verder verstevigd voor een grotere torsiestijfheid.

Binnenin zijn natuurlijk de nodige AMG-goodies te vinden, waaronder lekkere sportstoelen en aangepaste graphics op het inmiddels befaamde MBUX infotainment en navigatiesysteem dat met de woorden “Hey Mercedes” een hoop zaken voor je kan regelen en instellen. Leuk zijn de kleine displays in de knopjes op het stuur die je heel snel een zicht geven op de gewenste en te selecteren functie.

Ondanks alle goede nieuws blijf je echtre het gevoel houden dat de A35 AMG een bruggenbouwer is. Het is een compromis tussen de standaard A-Klasse en de komende A45 4-Matic. Probleem is wel dat ‘ie dat verrekte goed doet. Sportief maar niet te spits, geschikt voor dagelijks gebruik, maar niet te saai. Dat is een prima conclusie van dit verhaal.

En toch blijf je je na die conclusie afvragen hoe de komende generatie van de A45 zich van de A35 zal onderscheiden. Veel meer "snelheid" is optisch nauwelijks mogelijk, dus laten we hopen op meer lol dankzij een driftmode op de vierwielaandrijving zoals we die al van de grotere AMG-modellen kennen. Dan heb je pas echt de perfecte hot hatch.

De Mercedes-AMG A35 4-Matic kan vanaf nu besteld worden en staat begin volgend jaar in de showroom. Instappen in de AMG-wereld is echter niet goedkoop, want zonder opties dien je al minimaal 67 mille bij de Mercedes-dealer achter te laten. Rest ons nog één ding: “Hey Mercedes, wanneer staat er eentje bij mij op de oprit?”

MERCEDES A35 AMG 4-MATIC TECHNISCHE GEGEVENS:

 • Motor: 2,0 liter viercilinder turbobenzinemotor
 • Vermogen: 306pk (225kW) bij 5.800 tpm
 • Koppel: 400Nm bij 3.000-4.000 tpm
 • 0-100 km/h: 4,7 sec
 • Snelheid: 250 km/h
 • Aandrijving: dubbele koppeling met 7 versnellingen, vierwielaandrijving
 • Brandstofverbruik: 7,4-7,3 liter per 100 kilometer
 • CO2-uitstoot: 169-167 gram per kilometer
 • Emissienorm: Euro 6d-Temp
 • Lengte: 4.436 m
 • breedte: 1.797 m
 • Hoogte: 1.405 m
 • Wielbasis: 2.729 m
 • gewicht: 1.555 kg
 • Bagageruimte capaciteit: 370 - 1.210 liter
 • Alternatieven: BMW M135i x-Drive, Audi S3 Quattro
 • Prijs: vanaf 66.445,- Euro
 • Marktintroductie: januari 2019
 • Ligt als een trein op de weg, dus weinig vermaak
 • Op een bochtige bergweg niet langzamer dan de huidige A45
 • Laat genoeg ruimte open voor tandje extremer (komende A45)

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: