Budget GTI's: Skoda Octavia RS Sedan & Combi

Vandaag heeft Skoda de nieuwe Octavia RS onthuld, zeg maar de GTI voor huisvaders. De Octavia RS is leverbaar in een tweetal uitvoeringen, namelijk als Sedan en als Combi.

Onder de kap is er keuze uit een 2,0-liter TFSI met 220Pk, 20 meer dan z’n voorganger, of een 2,0-liter TDI met 184Pk. Uiteraard vergeet Skoda niet te vermelden dat deze nieuwe motoren tot 19% minder brandstof verbruiken ten opzichte van de vorige generatie. Het onvermijdelijke start/stop systeem doet ook hier zijn intrede.

Skoda Octavia RS Combi Sedan blauw wit 2013 05

Gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak sprint de benzineversie in 6,8 seconden naar de 100 km/h, de diesel doet er iets langer over, namelijk 8,1 seconden. De topsnelheid bedraagt respectievelijk 248 km/h en 232 km/h, waarmee de benzineversie overigens meteen de snelste Skoda ooit is.

Skoda Octavia RS Combi Sedan blauw wit 2013 06

De Octavia RS is te herkennen aan de nieuwe voorbumper voorzien van een grille met honingraat motief, een wat breder uiterlijk en de achterkant voorzien van diffuser en ingebouwde uitlaatpijpen. Verder ligt de Sedan 1,2 centimeter dichter bij het asfalt, de Combi 1,3.

Skoda Octavia RS Combi Sedan blauw wit 2013 03

Om een strakke wegligging te kunnen garanderen heeft Skoda het onderstel onder handen genomen. Zo worden aan de voorkant MacPherson-veerpoten gemonteerd en werd de multilink-achteras opnieuw ontworpen. Verder is het elektronisch sperdifferentieel XDS standaard aan de uitrusting toegevoegd.

Een foto van het interieur hebben we nog niet, maar verwacht daar veel zwart met wat sportieve accenten, aluminium pedalen en een driespaaks sportstuurwiel. 225/45 banden met 17”-inch velgen zijn standaard, optioneel kan 18”- of zelfs 19”-inch gemonteerd worden.

Skoda Octavia RS Combi Sedan blauw wit 2013 02

De Octavia RS beleeft zijn publieksdebuut volgende maand tijdens het Goodwood Festival of Speed, in September staat ‘ie bij de dealer.