De 7 dingen die ik niet goed vind aan de nieuwe Golf 7

De nieuwe Golf 7 zou opnieuw de benchmark in z’n klasse moeten worden. Deze toppositie is echter zwaar bevochten want de consument heeft in dit segment tegenwoordig de keuze uit een ongelofelijk aantal modellen. Om dat te illustreren volgt hieronder een kort overzicht van de belangrijkste Golf concurrenten:

 • Alfa Romeo Giulietta
 • Audi A3
 • BMW 1-serie
 • Citroen C4/DS4
 • Ford Focus
 • Honda Civic
 • Hyundai i30
 • Kia C’eed
 • Mercedes A-klasse
 • Opel Astra
 • Peugeot 308
 • Renault Mégane
 • Volvo V40
 • Seat Leon

Na de introductie van de Golf 7 hebben alle zichzelf respecterende websites, autobladen en journalisten natuurlijk de nieuwe Golf in allerlei tests vergeleken met één of meerdere van deze concurrenten. Voor zover ik me kan herinneren is de nieuwe Golf  in al die testen tot winnaar gekroond. Heeft de Golf 7 dan helemaal géén nadelen? Nee, althans niet veel. De Golf 7 is gewoon een verdomd goede auto.

Toch is verdomd goed niet perfect en dus heeft de nieuwe Golf ook een aantal nadelen. In de diverse testen moet je echter goed zoeken naar punten van kritiek. Daarom onderstaand helder, luid en duidelijk mijn eigen "7 punten van kritiek op de Golf 7":

1. Terugkeer van de Torsie-as bij modellen met minder dan 140Pk

Bij de introductie van de Golf 5 in 2003 beweerde Volkswagen nog bij hoog en laag dat de tijden van de torsie-as nu echt over waren. Toch worden alle Golf 7 modellen met minder dan 140Pk met een dergelijke as uitgeleverd. Dat hoeft qua stuurgenot en veiligheid natuurlijk helemaal geen groot verschil uit te maken maar voelt toch als een stap terug in de tijd. Zelfs de Golf 1 had al een torsie-as, precies, zo oud is die techniek dus. Waarschijnlijk heeft de prijs een rol gespeeld om alleen bij de duurdere modellen een mult-link-achteras te monteren, maar wat mij betreft is dit besparen op de verkeerde onderdelen.

2. De Golf 7 heeft een kleinere tank dan z’n voorganger

Over besparen gesproken. De Golf 7 zou tot 100 kilogram lichter zijn dan z’n voorganger. En dat klopt natuurlijk letterlijk gezien ook. Jammer is echter dat dit alleen geldt voor een compleet uitgerust topmodel. De 85Pk sterke instapper is namelijk net geen 25 kilogram lichter dan z’n voorganger, de 2,0-liter TDI BlueMotion zelfs maar 11 kilogram. Dat valt dus tegen. Ook als je weet op welke wijze dit onder andere bereikt wordt. Waar de Golf 6 namelijk nog een 55-liter tank had is deze in de Golf 7 wat kleiner uitgevallen, slechts 50-liter.

3. Er zijn nog Golf 7 versies uitgerust met een 5-versnellingsbak

We leven inmiddels in 2013 en nog steeds zijn er nieuwe auto’s te koop met een 5-versnellingsbak terwijl een 6-bak zoveel rustiger rijdt op de snelweg. Opnieuw besparen om de basismodellen maar zo goedkoop mogelijk in de markt te kunnen zetten dus. Verkeerde keuze VW.

4. 4-Motion is alleen leverbaar op enkele dieselmodellen

Ga je graag skiën en richting de Alpen in de winter, dan weet je hoe lekker het is om vierwielaandrijving te hebben. Maar rijd je nu in Nederland niet zo veel dan is een diesel misschien weer iets teveel van het goede. Een benzine met vierwielaandrijving staat dus op je lijstje maar een Audi op benzine met Quattro ligt buiten je budget. Een Golf TSI met 4-Motion dan maar? Helaas…

5. De Golf 7 is niet leverbaar met 14% bijtelling

Bijna alle uitvoeringen van de nieuwe Golf  7 komen in aanmerking voor twintig procent bijtelling, maar een Golf met veertien procent hoeven de grootste concurrenten op de zakelijke/lease markt, namelijk de Focus en Mégane, vooralsnog niet naast zich te dulden.

6. Waar zijn de Full-LED-koplampen?

Denkend aan de hybride/elektrische varianten van de Golf 7 die nog zouden moeten komen dan zouden energiebesparende Full-LED koplampen kunnen helpen om de actieradius te vergroten. Volkswagen heeft echter al aangegeven dat deze koplampen niet op de Golf 7 beschikbaar zullen komen. Nu niet, maar in de toekomst ook niet. Raar, nog raarder is dat je ze wel kunt bestellen op de nieuwe Seat Leon.

7. Garantie

Er zijn fabrikanten, ik noem uiteraard geen namen, die een flink aantal jaartjes garantie geven. Kom op Volkswagen, wees nou eens stoer en laat gewoon met de garantievoorwaarden zien dat je absoluut de beste auto in deze klasse hebt.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: