De achtste ronde: nieuwe Volkswagen Golf 8 is officieel

Zojuist heeft Volkswagen alweer de achtste generatie van de Golf gepresenteerd. Daarbij valt op dat het uiterlijk nogal voorspelbaar is gebleven en dat het interieur volledig digitaal is. Kortom, de Golf 8 levert meteen dat wat er van te voren verwacht werd.

De Golf is al 45 jaar het belangrijkste model in het portfolio van Volkswagen. Het is met zo’n 320.000 stuks de meest geziene auto op de Nederlandse wegen en van de vorige zeven generaties zijn al meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht. De nieuwste versie van de Golf ziet er weer modern uit en is voorlopig de enige in z’n segment met af fabriek een volledig digitale cockpit. Uiteraard sneuvelt de e-Golf vanwege de ID3, maar verder zijn er vijf hybrideversies leverbaar.

De nieuwe eTSI mild-hybride komt in drie verschillende DSG-automaatversies en koppelt de 1.0 en 1.5 TSI benzinemotoren aan 48 Volt-technologie. De Golf 8 komt volgend jaar zomer ook als eHybrid plug-in hybride met 150 kW/204 pk of als extra sterke GTE met 180 kW/245 pk op de markt.

De nieuwe TDI-versies hebben een CO2-uitstoot die tot wel 17 procent lager ligt dan die van hun voorgangers en zijn voorzien van de nieuwste AdBlue-technologie voor een verder verlaagde NOx-uitstoot. In de zomer van 2020 volgen in de vorm van de GTI, GTD en R de leukste versies.

Het interieur van de Golf heeft de grootste verandering ondergaan. De 8 is de eerste in z’n segment die standaard is uitgerust met een volledig digitaal dashboard met grote schermen en nauwelijks nog fysieke knoppen. Het digitale dashboard is tegen meerprijs te upgraden naar de Innovision Cockpit met een extra groot scherm. Zoiets als in de nieuwe Touareg dus.

De Golf 8 tilt de gebruikerservaring met zijn digitale bedieningsfuncties naar een hoger niveau. Voorbeelden daarvan zijn de bediening van de klimaatregeling en het panoramadak: in beide gevallen gebeurt dat met sliders. De gewenste temperatuur instellen gebeurt met een simpele swipe naar links of rechts; door je vinger op de bovenconsole van voor naar achter te bewegen, opent het panoramadak. De klimaatregeling is nu ook in te stellen aan de hand van verschillende scenario’s zoals ‘koude voeten’ of ‘frisse lucht’.

Met de nieuwe eSIM hebben de bestuurder en inzittenden standaard toegang tot een grote hoeveelheid online diensten van We Connect. De Golf 8 is de eerste Volkswagen die het niet alleen mogelijk maakt om achteraf technologieën te updaten, maar ze ook te upgraden (vanaf volgend jaar zomer). Zo zijn bijvoorbeeld Adaptive Cruise Control, verkeerstekenherkenning, het navigatiesysteem, de wifi-hotspot of Dynamic Light Assist achteraf te activeren.

De Golf 8 brengt een groot aantal technologieën uit hogere segmenten naar de ‘Golf-klasse’. Met de geavanceerde IQ.DRIVE assistentiesystemen zoals het nieuwe Travel Assist kan onder bepaalde omstandigheden al op level 2 niveau autonoom worden gereden.

De nieuwe Golf is de eerste Volkswagen waarvan de adaptieve cruise control (ACC) een file kan herkennen en daarop anticipeert. Hij doet dat met behulp van innovatieve Car2X-technologie dat standaard is op elke Golf: zodra het systeem van andere weggebruikers doorkrijgt dat er een file staat, past hij direct zijn snelheid aan om de kans op onveilige last-minute manoeuvres te verkleinen.

Ook nieuw: de IQ. Light LED Matrix-koplampen met interactieve verlichtingsfuncties die het zicht en de veiligheid nog verder vergroten. De Golf 8 arriveert in maart 2020 in Nederland. De prijzen en specificaties worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.

Hopelijk hoef ik deze keer geen lijstje met acht punten die ik niet goed vind aan de Golf te maken, zeven punten bij de vorige generatie was al genoeg.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: