De aerodynamica van de nieuwe Opel Corsa

De Corsa vervult volgens Opel al decennialang een pioniersrol in zijn segment. De zesde generatie vormt naar eigen zeggen daarop dus geen uitzondering. De nieuwe Corsa is bijvoorbeeld voorzien van meer rijassistentiesystemen dan z'n  meeste concurrenten. Maar ook de aerodynamica is van het hoogste niveau en precies daar valt nog wat over te melden.

Zo zijn de aerodynamische eigenschappen van de nieuwe Corsa geperfectioneerd in de windtunnel van het Research Institute of Automotive Engineering and Vehicle Engines bij de Universiteit van Stuttgart. Op die plek test Opel de luchtweerstand van alle nieuwe modellen. Het resultaat is een luchtweerstand van slechts 0,29 Cw. Een prachtige score voor een auto uit het B-segment.

Ten opzichte van de vorige generatie is het frontoppervlak van de nieuwe Corsa tot 2,13 m2  kleiner. Mede hierdoor is de nieuwe Corsa één van de meest aerodynamische auto’s in zijn klasse.

Aerodynamica speelt een steeds grotere rol bij het verlagen van de CO2-uitstoot. De luchtweerstandscoëfficiënt van een auto wordt uitgedrukt in een Cw-waarde. Een lagere Cw-waarde betekent dus minder weerstand, waardoor minder energie nodig is om de auto door de lucht voort te bewegen. Dat resulteert in lagere verbruiks- en emissiewaarden en in ons land is dat weer goed voor de portemonnee aangezien die waarden van invloed zijn op de boevenbelasting BPM.

De technici van Opel bestudeerden elk detail van de nieuwe Corsa voor een zo gering mogelijke luchtweerstand. De gehele onderzijde van de Corsa is bijvoorbeeld voorzien van een glad paneel om de luchtstroom onder de auto te optimaliseren. De spoiler achterop de Corsa zorgt voor extra neerwaartse druk voor een betere koersvastheid op hoge snelheden.

Ook ongebruikelijk in deze klasse zijn de automatisch sluitende lamellen in de grille. Als die gesloten zijn, wordt de luchtstroom naar de motorruimte langs de voorkant van de auto geleid, wat resulteert in een lagere luchtweerstand. De stand van de grille is afhankelijk van motortemperatuur en snelheid.

In 1994 presenteerde Opel overigens al de Corsa ECO3, die ontworpen was om zo min mogelijk brandstof te verbruiken, resulterend in een verbruik van slechts 3,5 liter brandstof per 100 kilometer. Het conceptmodel was voorzien van aangepaste bumpers, zijskirts en een spoiler die afkomstig was van de Corsa GSi. Alle aanpassingen zorgden voor een toentertijd zeer lage luchtweerstand van 0,29 Cw. De technische ontwikkelingen van toen zijn van invloed op de resultaten van nu.

De nieuwe Opel Corsa maakt zijn publieksdebuut op de autoshow IAA in Frankfurt, die van 12 tot en met 22 september 2019 wordt gehouden. Alles wat je verder over de nieuwe Corsa moet weten lees je hier.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: