De Alfa Romeo Giulia B-Tech is exclusief en echte rijdersauto

Alfa Romeo heeft een probleem. Hoewel de modellen van het Milanese merk regelmatig designprijzen winnen, wil het met de verkopen niet echt lukken. Het merk staat dan ook constant onder grote druk om te presteren en dat terwijl de Giulia tot de best sturende auto’s in z’n segment behoort. Onterecht dus!

Om de verkopen te stimuleren krijgt de Giulia voortaan krachtigere motoren en nieuwe uitrustingsvarianten want schoonheid heeft zijn prijs. Helaas loont zich dat zelden voor Alfa Romeo. Zo is de Giulia door de lezers van "Auto Bild" zeer recnt opnieuw tot sportsedan nummer 1 gekozen voor het beste ontwerp in hun Best Brand Competition. Ondertussen kun je het aantal nieuw op kenteken gezette Giulia’s in ons land op een paar handen tellen. En wat kun je daar nu aan doen?

Optisch gezien natuurlijk helemaal niets. Maar met krachtigere motoren, iets meer comfort af fabriek en kwalitatief betere uitrustingsvarianten hopen de Italianen weer meer klanten naar hun auto's te trekken.

De twee instapversies van de 2,2-liter turbodiesel krijgen er 10 pk bij tot respectievelijk 160 pk (118 kW) en 190 pk (140 kW). Dit kan echter meer worden gezien als een extraatje voor de omschakeling naar de Euro 6d-Temp emissienorm die door de installatie van een SCR-katalysator vaak gepaard gaat met vermogensverlies. In de topversie van de motor met compressieontsteking blijft het vermogen op 210 pk (154 kW) steken.

De drie turbobenzinemotoren, een twee-liter motor met 200 pk (147 kW) of 280 pk (206 kW) en de V6-motor in de Quadrifoglio met 510 pk (375 kW) blijven ongewijzigd. Dankzij de installatie van een partikelfilter voldoen deze motoren nu ook aan de strengere emissienorm. Alle motoren in de Giulia zijn overigens vanaf nu altijd standaard gekoppeld aan een snel en nauwkeurig schakelende achttrapsautomaat.

Maar waarom zo weinig klanten de Giulia op hun verlanglijstje hebben staan blijft een raadsel. Dat beeld zou echter na een proefritje rapido moeten veranderen, want als je eenmaal een stukje met de Giulia gaat rijden dan ga je het liefste nog een extra blokje om.

Ik durf te stellen dat de Giulia op gelijke hoogte ligt als de nieuwe BMW 3-serie qua rijplezier.

Om de Giulia een glimlach op je gezicht te laten toveren hoef je niet eens plaats te nemen in de 510pk sterke versie die samen met Ferrari is ontwikkeld. Die Quadrifoglio versie werd tijdens de ontwikkeling namelijk beschouwd als blauwdruk, waardoor ook de andere modellen profiteren van het lichtgewicht constructieprincipe, de race-aerodynamica en de perfect uitgebalanceerde gewichtsverdeling.

Dat alles voel je al na een paar bochtjes in de Giulia. Die voelt sportief en levendig aan - zelfs wanneer een dieselmotor onder de motorkap hamert. Daar komt nog eens bij dat het chassis in de normale positie van het standaard DNA-dynamiekbesturingssysteem al in een uitgesproken sportieve stemming is en dat in de Dynamic-modus zelfs de kleinste bewegingen op het stuurwiel al voor koerscorrecties zorgen.

De 190 pk sterke dieselmotor met 450 Newtonmeter koppel, waarmee we een stukje hebben gereden, laat een krachtige acceleratie zien die ook prima te handelen is op de achterwielaangedreven versie. Met een opgegeven verbruik van 5 liter per 100 kilometer is deze versie ook vrij zuinig, ook al gaf de boordcomputer na onze testrit met wat lekkere bochten en snelle autobahn stukken een nog steeds aanvaardbaar verbruik van 7,5 liter aan.

De Alfa Romeo Giulia onderscheidt zich door de donkere en glanzende details. Zo zijn de Scudetto (de V-vorm van de grille), de spiegelkappen, uitlaatpijp en badges in zwarte kleur uitgevoerd. Het inzetstuk op de achterbumper, de dakdragers, de ramen vanaf de B-stijl èn de raamomlijsting zijn eveneens donker afgewerkt.

De nieuw vormgegeven velgen met eenkleurige wielnaafdoppen maken de donkere stijl compleet. Standaard beschikt de Giulia over 18"-velgen. Uiteraard zijn grotere velgen optioneel verkrijgbaar.

Vanuit technologisch standpunt zijn zaken als parkeersensoren voor en achter, adaptieve cruise control met Stop&Go functie, Alfa Connect infotainment met 8,8"-scherm, Apple CarPlay en Android Auto smartphone-integratie, DAB-radio en Bi-xenonkoplampen  aanwezig. Net zoals Alfa Connected Services, met e-call en b-call en management/monitoring van de conditie van het voertuig en gps-functies. Dit alles wordt bediend via de Alfa Connect-smartphoneapp.

De compleet uitgeruste Alfa Romeo Giulia B-Tech kost minimaal 50.950,- euro. Hij scoort de maximale 5 sterren bij de EuroNCAP proeven en wordt geleverd met 5 jaar kilometervrije garantie (behoudens slijtage onderdelen) en 3 jaar lak- en 8 jaar carrosseriegarantie. Hoeveel meer argumenten heb je nog nodig?

De Alfa Romeo Giulia B-Tech is er met een 2.0 liter benzinemotor van 200 pk en twee 2,2- liter dieselblokken van 160 en 190 pk. Er komen slechts 150 exemplaren naar Nederland. Dus wees er snel bij. Je krijgt er zeker geen spijt van. Beloofd.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: