De BMW X1 krijgt zijn Life Cycle Impulse (LCI)

Je zou het niet zeggen, maar de tweede generatie X1 stamt uit 2015 en is dus nu alweer bijna 3,5 jaar op de markt. Tijd dus voor een update, oftewel de Life Cycle Impulse zoals dat bij BMW heet.

De X1 LCI is aan de voorkant te herkennen aan vernieuwde adaptieve LED-koplampen, exemplaren met hexagonaal-vormige lenzen. De grotere nieren van de grille ontmoeten elkaar voortaan in het midden en lager op de neus monteert BMW een volledig nieuwe bumper waarvan het exacte ontwerp afhangt van de gekozen versie.

Net zoals al het geval is bij de X2 zijn er voortaan ook x-Line, Sport-Line en M-Sport versies leverbaar, waarvan de laatste uiteraard de sportiefste variant is. Die beschikt over wat optische aanpassingen, zwarte details en een sportonderstel.

Het zal je niet verbazen dat de meeste aanpassingen aan de X1 LCI liggen op het vlak van de techniek en dan vooral het infotainmentsysteem. Een van de hoogtepunten is daarbij het Control Display. Een centraal geplaatst 6,5”-inch scherm is standaard daarbij inbegrepen.

Als een navigatiesysteem is besteld, krijgt de koper ofwel een 8,8”-inch scherm óf het nieuwe 10,25”-inch Touch Control Display – dat te bedienen is via de BMW iDrive Controller. Het Control Display is het ideale platform waarop het uitgebreide infotainmentaanbod is te verkennen en biedt toegang tot de digitale diensten van BMW ConnectedDrive. De nieuwste versies zijn optioneel leverbaar in de X1.

De achterbank kan in drie delen (40:20:40) worden neergeklapt en – optioneel – 13 centimeter in lengterichting worden verschoven. Opties als een automatische bagageklep en Comfort Access – die er in combinatie voor zorgen dat de bagageklep zonder handen kan worden geopend en gesloten – brengen de veelzijdigheid van de X1 naar een hoge niveau.

Een ander highlight is verwerkt in de linker buitenspiegel, die een X1 logo in tweekleurig LED licht op de grond projecteert als het portier wordt ontgrendeld. Dit is meer dat een optische gadget, want het maakt in- en uitstappen ook makkelijker.

Het design van de X1 LCI wordt verder versterkt met drie nieuwe carrosseriekleuren – Jucaro Beige metallic, Misano Blau metallic (exclusief voor het model M Sport) en het bijzonder exclusieve Individual Storm Bay metallic – en vier nieuwe velgendesigns.

Aan de samenstelling in het vooronder verandert niet heel veel. Wel voegt BMW een krachtigere diesel aan de lijst toe, de 231 pk en 450 Nm sterke x-Drive25d die altijd is gekoppeld aan een achttraps Steptronic-automaat. Een sprintje vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h is daarmee in 6,5 tellen achter de rug.

Deze nieuwe versie komt dus boven de 190 pk en 400 Nm sterke vierwielaangedreven x-Drive20d en voorwielaangedreven s-Drive20d te staan, versies die ook altijd van een automaat zijn voorzien. Iets lager op de ladder staan de s-Drive18d en x-Drive18d. Deze 150 pk en 330 Nm sterke zelfontbranders zijn nu altijd gekoppeld aan een handbak. Voorheen waren ze ook met automaat te krijgen.

De instapdiesel is de 116 pk en 270 Nm sterke s-Drive16d, een versie die standaard gekoppeld is aan een handbak maar optioneel leverbaar is met een zeventraps automaat met dubbele koppeling.

Op benzinegebied is er de 140 pk en 220 Nm sterke s-Drive18i, al is deze in alle gevallen voorzien van een handbak terwijl je hem momenteel nog met automaat kunt krijgen. Hoger op de ladder staan de 192 pk en 280 Nm sterke s-Drive20i en x-Drive20i. Deze benzinevarianten zijn vooralsnog altijd voorzien aan een automaat.

Topper in het benzine gamma is de x-Drive25i, een immer vierwielaangedreven versie met een 231 pk en 350 Nm sterk hart die alleen met achttraps Steptronic-automaat te bestellen is. Een sprintje hiermee naar de 100 km/h duurt overigens net zo lang als in 25d.

De x-Drive25e met een gecombineerd verbruik vanaf 2,0 liter per 100 kilometer gaat naar verwachting in maart van het komende jaar in productie en is dan voorzien van de nieuwste, vierde generatie BMW batterijtechnologie, waarmee de batterij een brutocapaciteit heeft van 9,7 kWh. Daarmee heeft de Plug-in Hybride BMW X1 een puur elektrische actieradius van meer dan vijftig kilometer.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: