De enige Volkswagen Golf GTI die er echt toe doet

Volgende week presenteert Volkswagen de gloednieuwe Golf R, maar tot die tijd (en misschien ook wel daarna) is de Golf GTI Clubsport de daddy binnen het Golf-gamma.

Deze 221 kW/300 pk sterke hatchback tilt de sportiviteit van de achtste generatie Golf GTI naar een nog hoger niveau. Zo heeft de Golf GTI Clubsport een ‘Nürburgring’-modus, die is ontwikkeld voor een zo snel mogelijke rondetijd op de legendarische Nordschleife.

De Golf GTI Clubsport maakt geen geheim van zijn sportieve karakter. De onderste luchtinlaat in de voorbumper is vrijwel open en de spoiler is uitgevoerd als splitter. De kenmerkende rode GTI-strip, die doorloopt tot in de LED-lichtunits, wordt bij de Clubsport optisch doorgetrokken richting de A-stijl, tot aan de GTI-aanduiding.

Net als de Golf GTI heeft de Clubsport een LED-lichtstrip over de hele breedte van de carrosserie; van koplamp tot koplamp. Aan de achterzijde is de uit twee delen bestaande dakspoiler een eyecatcher. Ook de ver naar buiten geplaatste grote, ovale uitlaatpijpen zijn specifiek voor de Clubsport.

Standaard zijn vijfspaaks 18”-inch ‘Richmond’ lichtmetalen velgen die je meteen moet vervangen door de optionele 19”-inch velgen die schuil gaan onder de naam ‘Adelaide’. Dat ziet er niet een klein beetje veel beter uit, maar maakt deze GTI tot een echte eyecatcher. Als de ‘Clubsport’ in het donker wordt ver- of ontgrendeld, projecteert hij de letters GTI op de grond.

De Golf GTI Clubsport beschikt over een 2.0 TSI van de vierde generatie. Het vermogen bedraagt 221 kW/300 pk en het maximumkoppel 400 Nm. De Golf GTI Clubsport, die standaard is uitgevoerd met een 7-traps automatische DSG-transmissie, accelereert in minder dan 6 seconden van 0-100 km/h. De begrensde topsnelheid bedraagt 250 km/h.

De nieuwe Golf GTI Clubsport heeft een met 15 mm verlaagd sportonderstel met een specifieke set-up die is gericht op een zo neutraal mogelijk weggedrag onder alle omstandigheden. Progressive steering zorgt ervoor dat de stuuroverbrenging directer wordt naarmate de stuuruitslag toeneemt. Op bochtige wegen vertaalt zich dat in een nog scherper stuurgedrag en extra feedback in het stuur.

De Vehicle Dynamics Manager stuurt de functies van het sperdifferentieel vóór, het XDS (elektronisch sperdifferentieel) en van de optionele elektronisch geregelde schokdemping (DCC met individuele aansturing per schokdemper) aan. Dit verbonden systeem kan met gerichte remacties bijvoorbeeld onderstuur voorkomen. Het differentieel met variabele sperwerking zorgt samen met de XDS-functie voor maximale grip in (snelle) bochten.

Het stabiliteitssysteem ESC biedt naast de reguliere modus ook de standen Sport en ESC Off. In deze laatste setting is de bestuurder volledig ‘in control’, maar in noodgevallen kunnen Front Assist en de uitwijkassistent het ESC wel weer activeren.

Voor een doeltreffende vertraging beschikt de Golf GTI Clubsport over een remsysteem met 18”-inch remschijven en rode remklauwen met GTI-logo. De elektromechanische bekrachtiging zorgt voor een precieze aansturing én optimale feedback in het rempedaal.

Naast de rijprofielen Eco, Comfort, Sport en Individual is er voor de Golf GTI Clubsport het Special-rijprofiel. Deze set-up is specifiek ontwikkeld voor snelle rondetijden op de Nordschleife van de Nürburgring.

Omdat het wegdek van dit 20,8 km lange parcours nogal golvend is, kenmerkt de Special-modus zich vooral door een ‘zachtere’ onderstelafstemming dan in Sport-modus. Mede daardoor rondt de Golf GTI Clubsport de Nordschleife tot wel 13 seconden sneller dan de onlangs geïntroduceerde Golf GTI.

De bestuurder en de inzittenden beleven de dynamiek van de Golf GTI Clubsport in een sportieve ambiance. De premium Top-sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen zijn bekleed met ArtVelours (lederen bekleding optioneel). Achter het met geperforeerd leder afgewerkte sportstuur bevinden zich grote schakelpaddles. De standaard Digital Cockpit heeft een speciale GTI-look en de startknop geeft pulserende rode lichtsignalen voorafgaand aan de start.

Uiteraard zijn er ook andere typische GTI-kenmerken, zoals zwarte hemelbekleding, edelstalen pedalen en rode afwerkingsaccenten. Op het gebied van veiligheid heeft de GTI Clubsport Travel Assist standaard (waarbij de Adaptive Cruise Control samensmelt met de rijstrookbehoudassistent ‘Lane Assist’).

De standaarduitrusting omvat verder de aircare 3-zone Climatronic airconditioning, sfeerverlichting (30 kleuren), LED-verlichting in het voetengedeelte, het 10”-inch grote Discover Media navigatiesysteem met online diensten van We Connect en We Connect Plus, Voice Control, DAB+ radio, smartphone-integratie (App Connect) en een draadloze oplaadmogelijkheid voor smartphones.

De Golf GTI Clubsport wordt eind dit jaar op de markt verwacht. De exacte (uitvoerings)specificaties en prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: