De gemiddelde personenauto in Nederland is 10,2 jaar oud

De gemiddelde personenauto in Nederland is 10,2 jaar oud, dat is bijna 2 jaar ouder dan het gemiddelde in 2006. Dat meldt het CBS in het Algemeen Dagblad.

Ruim de helft van alle auto's is 9 jaar of ouder, terwijl dat 10 jaar geleden nog maar 37 procent was. Een op de vijf auto's is zelfs ouder dan 15 jaar, dat is een verdubbeling vergeleken met 10 jaar geleden. Pas als een auto 18 jaar is, maakt ie zijn laatste rit naar de sloop.

Niet alle auto's worden uiteindelijk gedemonteerd. Jaarlijks wordt een kwart miljoen auto's geëxporteerd , vooral diesels zijn in trek in het buitenland. Meer dan de helft van de geëxporteerde auto's waren diesels en deze waren gemiddeld jonger dan 10 jaar. Geëxporteerde benzineauto's waren in 2015 gemiddeld 16 jaar oud.

Doorgeroest

Volgens autobrancheorganisatie Bovag zet de trend dat auto's steeds langer meegaan nog wel even door. Woordvoerder Paul de Waal: ,,Auto's zijn kwalitatief beter geworden. Doorgeroeste wrakken kom je bijna niet meer tegen.

De gemiddelde leeftijd van auto's zal waarschijnlijk nog verder toenemen omdat het aandeel van elektrische auto's zal toenemen en een elektrische auto heeft minder slijtdelen en hoeft minder vaak naar de garage. Alleen de accu zal slijten en dat is meteen ook het duurste onderdeel. Dat zal een nieuwe dynamiek in de markt geven. Het is nu nog koffiedik kijken of autobezitters lang in dure nieuwe accu's zullen investeren.''

Toyota Prius wit 2014

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: