De headline die je wist die ging komen: autoverzekering goedkoopst in Friesland

Een auto verzekeren kost volgens het Algemeen Dagblad in de vier grote steden al gauw twee keer zo veel als in een kleine provinciestad. Dat blijkt uit een berekening die prijsvergelijker Independer deed op basis van de eerste twee cijfers van de postcode.

Wie het goedkoopst uit wil zijn voor zijn autopolis, moet een verhuizing naar Dokkum overwegen. De Friezen betalen voor een standaard WA-verzekering gemiddeld 383,- euro per jaar. Rotterdammers zijn met een bedrag van 935,- euro het duurst uit.

Groot contrast

Een groter contrast kan bijna niet: Rotterdammers leggen bijna 2,5 keer méér premie neer dan Dokkumers voor de autopolis. Vergelijkingssite Independer zette de premies voor autoverzekeringen per gemeente een jaar lang op een rij en kwam tot deze conclusie.

Volgens Independer speelt de grootte van de woonplaats een belangrijke rol bij de hoogte van de premie, maar is die niet allesbepalend. ,,Wat ook kan meespelen is dat mensen in Dokkum wellicht een kleinere auto hebben, minder schades rijden of meer schadevrije jaren hebben opgebouwd", reageert Barbara de Koning Gans van de vergelijker. ,,Al die factoren spelen een rol bij de vaststelling van de premies."

BMW-Showroom 02

Randstad duurst uit

In de Randstad liggen de premies het hoogst. Rotterdammers betalen fors meer, maar ook Amsterdammers en Hagenaars moeten best diep in de buidel tasten. Zij betalen respectievelijk - en gemiddeld genomen - een premie van 929 en 836 euro op jaarbasis. Friese automobilisten zijn voor de veel voorkomende WA-verzekeringen sowieso het beste af; ook de inwoners van Joure en Aduard betalen opvallend lage verzekeringspremies.

De Friezen zijn ook voor de duurdere autopolissen (WA+ beperkt casco en de volledig cascoverze-keringen) het goedkoopst uit. Opnieuw zijn de Dokkumers de echte spekkopers: voor een allriskverzekering betalen zij ook al het minst van alle inwoners.

Vergelijker Independer signaleert in het onderzoek ook dat de premies van de diverse verzekeraars onderling flink kunnen variëren. De Koning Gans: ,,Dezelfde consument kan voor dezelfde verzekering in dezelfde gemeente bij de ene aanbieder veel meer betalen dan bij de ander.''

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: