De nieuwe Mazda 3 Hatchback en Sedan

De afgelopen week onthulde Mazda op vijf verschillende mondiale locaties (Londen, Sint Petersburg, Keulen, Melbourne en New York), officieel de nieuwe 3 hatchback.

In de dagen daarna volgenden nog wat gelekte foto’s van de nieuwe 3 sedan en vandaar dat we maar besloten hebben om alle informatie die tot nu toe van beide varianten bekend is in één artikel samen te vatten.

Mazda 3 Hatchback Sedan Rood Antraciet Grijs Zilver SkyActiv 2013 2014 011

De nieuwe 3 is ten opzichte van z’n voorganger uiteraard wat gegroeid en is nu 4 meter 46 lang. Mazda koos voor een langere wielbasis die vooral de interieurruimte ten goede zou moeten komen. Volgens het Japanse merk behoort de schouderruimte achterin zelfs tot de beste waarden in z’n segment.

De bagageruimte bedraagt 350 liter. Waarschijnlijk is die van de sedan een stuk groter, maar hoeveel is nog niet bekend. Wel dat de sedan een vanuit de kofferbak omklapbare achterbank krijgt.

De nieuwe 3 krijgt vooral een sportief getint karakter, dit dankzij een 30% stijvere carrosserie ten opzichte van de vorige generatie, een vernieuwde stuurbekrachtiging alsmede de kortere slagen van de pedalen en een handbak die sterk aan die van de MX5-roadster doen denken.

Mazda 3 Hatchback Sedan Rood Antraciet Grijs Zilver SkyActiv 2013 2014 09

Vanaf de introductie zijn er drie benzinemotoren verkrijgbaar waarvan de minste de nieuwe 1,5-liter SkyActive-G is. Dit blok levert een vermogen van 100Pk en een koppel van 150 Nm. Er zijn daarnaast twee tweeliter benzinemotoren. De ene levert 120Pk en verder is er nog een High Power-versie die over 165Pk beschikt.

Een sterkere benzinevariant in de vorm van een MPS komt er volgens Mazda niet, de ontwikkeling daarvan zou simpelweg te duur zijn. Een hybride-variant is wel in ontwikkeling.

Dieselen kan uiteraard ook en daarbij is de keuze niet moeilijk. Er komt namelijk slechts één dieselmotor beschikbaar voor de nieuwe 3 en dat is de 2.2 SkyActive-D voorzien van 150Pk en 380Nm koppel.

Mazda 3 Sedan 2014 rood brons bruin grijs SkyActiv i-Eloop 011

Verder profiteert de nieuwe 3 van het volledige pakket aan SkyActiv-voorzieningen zoals we die van de CX5 en nieuwe 6 kennen. Verwacht dus een speciaal chassis, aangepaste versnellingsbakken en het i-Eloop remenergieregeneratiesysteem. Alle motoren zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zes-versnellingsbak, terwijl een 6-traps automatische transmissie optioneel, uiteraard tegen meerprijs, is te bestellen.

Op veiligheidsgebied valt ook het nodige te melden. Zo krijgt de nieuwe 3 de beschikking over zaken als Forward Obstruction Warning, Smart Brake Support, Smart City Brake Support, Mazda Radar Cruise Control, Rear Vehicle Monitoring en Distance Recognition Support System.

Mazda 3 Sedan 2014 rood brons bruin grijs SkyActiv i-Eloop 02

Op infotainmentgebied kan Mazda's nieuwste uitgerust worden met het zogeheten Active Driving Display, een head-up display dat de drie belangrijkste gegevens toont aan de bestuurder.

Andere communicatie- en entertainment-gerelateerde informatie wordt weergegeven op het 7”-inch touchscreen bovenin de middenconsole. Dit systeem beschikt over navigatie, Facebook, Twitter, Bluetooth en spraakherkenningsfuncties. Op audiogebied is een systeem dat samen met Bose ontwikkeld werd leverbaar.

Mazda 3 Sedan 2014 rood brons bruin grijs SkyActiv i-Eloop 07

De Mazda 3 hatchback is vanaf eind Oktober in Nederland leverbaar met de benzinemotoren. De sedanversie en de diesel volgen later. Hij zal overigens verkrijgbaar zijn in 9 carrosseriekleuren en van de band rollen met 16"-, 17"- of 18"-inch velgen. Prijzen worden in een later stadium bekend gemaakt.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: