De Skoda Superb bestaat alweer 15 jaar

De Skoda Superb viert dit jaar alweer zijn 15e verjaardag. Sinds de eerste Superb in 2001 heeft de Tsjechische autofabrikant in drie generaties tijd zo’n 900.000 exemplaren van het model geproduceerd.

Sinds maart 2015 komen meer dan 100.000 Superbs voor rekening van de actuele derde-generatie, die in het middenklasse segment erg populair is. Voorzien van een nieuw, expressief design en innovatieve technologieën luidde de huidige Superb in 2015 een nieuw tijdperk in voor het merk.

Dankzij de scherp gelijnde carrosserie, de modernste assistentiesystemen op het gebied van veiligheid en comfort, krachtige en zuinige motoren, de grootste bagageruimte in deze klasse en tal van ‘Simply Clever’ features heeft deze derde generatie van de Superb een solide positie in de middenklasse veroverd.

03-SKODA_Superb_Combi_2

Leaseauto van het Jaar

Eerder dit jaar werd de Superb in ons land ook al uitgeroepen tot Leaseauto van het Jaar 2016. De jury van Alphabet Autolease, dat de verkiezing jaarlijks organiseert, verkoos de Superb tot overall winnaar en prees met name de combinatie van de vele sterke eigenschappen, zoals prijskwaliteitsverhouding, ruimte, comfort en wegligging.

Ook de productiecijfers onderstrepen het succes van Skoda’s topmodel. Sinds de eerste Superb van de huidige generatie in maart 2015 van de productielijn rolde, bouwden de Tsjechen al meer dan 100.000 exemplaren van het model. In totaal telt het aantal geproduceerde Superbs van de eerste, tweede en derde generatie op naar bijna 900.000 auto’s.

De oorsprong van deze grote, representatieve middenklasser ligt in de beginjaren van de autoproductie. In 1907 werd de Laurin & Klement FF het allereerste achtcilindermodel in Centraal Europa. In de jaren ’20 van de vorige eeuw vertrouwde Tomás Garrique Masaryk – de eerste president van Tsjechoslowakije – onder andere op de luxueuze Skoda Hispano-Suiza; de Skoda 860 achtcilinder was begin jaren ’30 een voorname verschijning.

Skoda Superb facelift 2013 GreenLine Sedan Kombi 01

Een representatief model met de naam Superb werd in 1934 voor het eerst geïntroduceerd: de 640 Superb. Net als het actuele model onderscheidde zijn voorvader zich door toonaangevende technologie. De 640 Superb maakte gebruik van het technologische platform van de Skoda Popular.

Zijn 2.5-liter zescilinder was goed voor 55 pk, waarbij de cardanas dwars door het buizenframe liep. Bovendien werd een geavanceerde, onafhankelijke wielophanging toegepast in plaats van starre assen voor en achter.

Het voordeel van dit ontwerp was dat de aanzienlijk hogere torsiestijfheid resulteerde in een lagere belasting voor de carrosserie. Niet meer dan zo’n 200 auto’s verlieten echter de productiehallen.

skoda-superb-01 skoda-superb-00

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: