De vernieuwde Porsche Panamera wordt comfortabeler maar ook agressiever

Het is het jaar van de grote premières voor Duitse auto-industrie. Verschillende dikke elektrische auto's, hybrides, een nieuwe Golf GTI - maar vooral ook binnenkort de nieuwe S-Klasse van Mercedes.

Maar terwijl in Sindelfingen het motto "groter en beter" van toepassing is, bereidt Porsche in Weissach en Zuffenhausen een gepolijst antwoord voor in de vorm van  de tweede generatie van de Panamera. Die krijgt namelijk een facelift om de twee gezichten van het moddel te slijpen: hij wordt comfortabeler maar tegelijkertijd ook agressiever.

De beste manier om deze twee kanten te verkennen is direct aan het stuur, en dat is precies wat enkele uitverkoreren onder ons in het noorden van het Zwarte Woud konden doen - tijdens uitgebreide testritten met Panamera baureihe-manager Thomas Friemuth en enkele van zijn beste ingenieurs.

Wat daarbij natuurlijk nog grotendeels verborgen bleef, zijn de stilistische veranderingen, die overigens sowieso bescheiden zijn. Voor de Turbo S komt er een agressievere voorbumper, de achterbumper krijgt bij alle modellen kleine veranderingen. De achterlichten strekken zich nu zonder onderbreking uit over de hele breedte van het voertuig en het Porsche-logo is driedimensionaal. Het voorheen optionele Sport Design-pakket is voortaan standaard. Friemuth meldt dat er verder drie nieuwe velgontwerpen en twee nieuwe kleuren op de markt komen.

De veranderingen in het interieur zijn subtiel: een nieuw stuur onderstreept de relatie met de 911 en er zijn nieuwe houtsoorten. De schakelpaddels voelen solide en duur aan, maar ik ben alvast blij dat het - in tegenstelling tot bij de 911 - nog steeds mogelijk is om de versnellingen te selecteren in een schakelpoort op de middenconsole, die correct is ontworpen. Om omhoog te schakelen moet je namelijk de hendel terugtrekken, naar voren duwen is terugschakelen. In het verleden was dat schema nog verkeerd om geprogrammeerd.

Porsche heeft het infotainmentsysteem uitgebreid met nieuwe functies, zoals de Apple Car Play-interface. Spraakherkenning werkt beter, het systeem is over het algemeen sneller en het centrale scherm biedt een hogere resolutie dan voorheen.

Verder zijn er belangrijke wijzigingen in de aandrijving aangebracht als onderdeel van de facelift. Het instapmodel in de Panamera 4 is een 2,9-liter V6 met 330 pk, die geleidelijk de eerder geïnstalleerde 3,0-liter V6 verving. Daarboven, in de Panamera 4S, scoort dezelfde 2,9-liter V6 met 440 pk. De wereld van de achtcilinder begint een stap hoger: de 4,0-liter V8 in de GTS klimt van 460 naar 480 pk, terwijl de turbo-benoemde variant met 550 pk wordt geschrapt en vervangen door de 630 pk sterke Turbo S.

Deze motor, die buitengewoon aantrekkelijk is voor liefhebbers, biedt veel fijn werk in detail vergeleken met de V8-machine die in de vorige Turbo was geïnstalleerd en nog steeds in de GTS zit. De ingenieurs hebben de zuigers, krukas en distributieketting geoptimaliseerd, er zijn grotere turbocompressoren en nieuwe injectiesproeiers en zelfs de bougies zijn vervangen. Porsche heeft dus veel werk gestoken in deze motor, die absoluut superieure rijprestaties levert.

En dan is er ook nog het hybride assortiment, waarin de Panamera 4 Hybrid met 462 pk en de Panamera Turbo S E-Hybrid met 700 pk  in de toekomst zullen worden vergezeld door een middelgrote versie genaamd de Panamera 4S E-Hybrid, die over 560 pk beschikt. Alle drie krijgen ze een nieuwe 17,9 kWh hoogspanningsbatterij in plaats van de eerder gebruikte 14,1 kWh batterij. De batterijstrategie is geoptimaliseerd waarbij het puur elektrische bereik met een indrukwekkende 30 procent zou moeten toenemen.

De twee kleinere modellen zijn gebaseerd op de 2,9-liter V6, terwijl de Turbo S E-Hybrid is gebaseerd op de 4,0-liter V8. In tegenstelling tot de 630 pk sterke Turbo S is deze V8 de grotendeels ongewijzigde eenheid van de GTS en de vorige Turbo. Voor liefhebbers is het duidelijk: de Turbo S zonder de zware hybride technologie is de interessantere auto.

Alle motoren zijn uitgerust met een supersnelle achttraps automaat met dubbele koppeling en vierwielaandrijving is nu standaard voor elk model. Helaas slaagde Porsche er niet in om de meest interessante motor voor langeafstandsrijders terug te brengen met de facelift; we hebben het natuurlijk over de 421 pk sterke V8-dieselmotor, die aanvankelijk uitstekende rijprestaties leverde met spontane respons - en dit met een zeer laag reëel verbruik, dat vaak goedkoper is dan de hybriden.

Te koop aangeboden Panamera diesels leveren hoge prijzen op en het is aannemelijk dat nogal wat Panamera-kopers liever vandaag dan morgen weer een dieselmotor in het programma zien. Helaas gaat dat niet gebeuren, verzekert Porsche.

De chassisingenieurs hebben het adaptieve dempingssysteem, rolstabilisatie, koppelverdeling en de optionele luchtvering verbeterd. Het resultaat is een merkbaar beter comfort in de zachtere rijmodi dat goed past bij een auto als de Panamera en dat kan concurreren met de BMW 7-serie, Audi A8 en de Mercedes S-Klasse.

Aan de andere kant is de Panamera agressiever geworden in zijn sportmodi, ongetwijfeld een reactie op nieuwe concurrentie in de vorm van de vierdeurs AMG GT en de BMW M8 Gran-Coupé. De Panamera liet qua dynamiek eigenlijk al nooit te wensen over, maar de wijzigingen aan de veersystemen in combinatie met een merkbaar preciezere besturing zijn er nu op gericht om de top te verdedigen.

In feite voelt de Panamera extreem wendbaar in de weinig gebruikte, smalle straatjes van het Zwarte Woud. Geen enkele andere luxe sedan kan zo nauwkeurig worden geplaatst in krappe en snelle bochten en afhankelijk van de instelling zorgt het stabiliteitscontrolesysteem voor veel plezier voordat het ingrijpt en beperkt het de drifthoek.

Porsche blijft de Panamera overigens in drie vormen aanbieden: met een standaard carrosserie, als een uitgebreide Executive en als een Sport Turismo met een combinatiekarakter. Eind volgende maande worden ze allemaal officieel onthuld. Dan hebben we alle details voor je.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: