Hiep hiep hoera: de Volkswagen Passat bestaat 40 jaar

Inmiddels wordt al de zevende generatie van de Volkswagen Passat uitgeleverd, maar toch zullen er niet veel mensen zijn die weten dat dit model deze maand 40 jaar oud wordt.

In Mei 1973 werd namelijk de eerste generatie Passat voorgesteld en een maand later werden de eerste exemplaren al aan hun gelukkige kopers uitgeleverd.

De door  Giorgio Giugiaro ontworpen hatchback kwam kennelijk goed aan bij het koperspubliek, want een jaar later stond ‘ie al fier bovenaan in de verkoopcijfers. Niet lang na de introductie volgende overigens meteen de stationversie die tot op de dag van vandaag een enorme populariteit geniet.

Deze eerste generatie, intern B1 genaamd, was overigens gebaseerd op de toenmalige Audi 80 en er werden er tot 1980 ruim 2,5 miljoen exemplaren van geproduceerd.

Volkswagen Passat TDI BlueMotion

De tweede generatie Passat borduurde natuurlijk voort op het succes van de eerste generatie en verscheen opnieuw als hatchback en station. Voor het eerste werden in de Passat zaken als een 5-cilinder benzinemotor, turbodiesels, vierwielaandrijving en brandstof besparende maatregelen geïntroduceerd. Als toetje werd de sedan versie onthuld die schuil ging onder de naam Santana. De B2 generatie is met ruim 5,5 miljoen verkochte exemplaren de meest succesvolle generatie gebleken. De Santana werd zelfs tot eind 2012 in een aangepaste lange versie in China gebouwd!

De derde (’87-93) en vierde generatie (’93-97) werd alleen nog maar als sedan of kombi verkocht. De hatchback moest dus het veld ruimen. Waar de derde generatie nog ongeveer 1,6 miljoen keer verkocht werd, deed de B4 het beduidend slechter. Van deze vierde generatie werden er namelijk "slechts" 700.000 verkocht.

Om de verkopen weer op te krikken werd de vijfde generatie, de B5, voorzien van zaken als een volledig verzinkte karosserie, de nu legendarische TDI-motoren, en werd zodoende weer een succes. Er werden er tot 2005 rond de 4 miljoen van verkocht.

Vanaf 2006 kwam de zesde generatie op de markt, die weer eens een nieuwe karrosserie variant aan het Passat-gamma toevoegde, de 4-deurs coupé CC. Voor het eerst werden ook de DSG automaat met dubbele koppeling en de BlueMotion technologie aangeboden. In totaal liepen er van deze voorlaatste generatie ruim 1,7 miljoen exemplaren van de band.

Volkswagen Passat CC 2013 02

Na de introductie van de huidige generatie Passat werd de CC zelfstandig verklaard en deed met de Alltrack voorzien van 4-Motion en een Audi Allroad-achtig uiterlijk opnieuw een nieuw model in het gamma z’n intrede. Tot op de dag van vandaag zijn er al meer dan 20 miljoen verschillende Passats geproduceerd.

2012_Volkswagen_Passat_Alltrack_01

Happy birthday dus.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: