De Volkswagen Tiguan Allspace is gewoon een lelijk hok. Punt. Uit.

Volkswagen presenteert in Detroit het grotere broertje van de Tiguan, de Allspace. De Tiguan Allspace komt in het Europese Volkswagen-gamma tussen de Touareg en de Tiguan in te staan.

De aanduiding ‘Allspace’ voor de XL-versie van de Tiguan wordt vooral in Europa gebruikt. In Noord- en Zuid-Amerika brengt Volkswagen alleen de versie met lange wielbasis op de markt, en dan, je raadt het al, alleen onder de naam Tiguan.

De Tiguan Allspace valt niet alleen op door zijn langere wielbasis. Hij onderscheidt zich ook van de compactere Tiguan door een aangepast ontwerp en een rijkere standaarduitrusting.

De SUV is aan de voorkant gemakkelijk te herkennen door het licht gewijzigde ontwerp van zijn motorkap en de grille. De voorkant van de motorkap heeft andere contouren en is iets hoger geworden.

De Tiguan Allspace heeft ook een ander silhouet dan de Tiguan, beginnend bij de achterste deurgrepen. De ruit in de D-stijl is veel groter dan die in de ‘korte’ Tiguan, waarbij de onderste raamlijn naar boven loopt. Aan de achterkant is de Tiguan Allspace bovendien langer dan de huidige Tiguan.

En dat alles maakt deze Tiguan XL in mijn ogen tot een lelijk hok. Inderdaad, ik vind dat Volkswagen de plank volledig heeft misgeslagen met het design van dit model.

De Allspace straalt totaal niets uit en laten we eerlijk zijn, concerngenoten Seat en Skoda zetten met respectievelijk de Ateca en de Kodiaq auto's die een stuk mooier zijn in de markt.

De langere carrosserie verandert misschien de proporties van de Tiguan Allspace wel net iets teveel . Zijn wielbasis is 110 mm langer dan die van de Tiguan en meet nu 2,791 mm. De grotere overhang maakt het model helaas niet echt elegant.

De totale lengte van de auto nam toe met 215 mm tot 4,704 mm. Door zijn gegroeide lengte en wielbasis is de Tiguan Allspace natuurlijk wel ruim. Op de achterbank hebben de passagiers 60 mm meer beenruimte en ook kan er 115 liter meer bagage worden meegenomen (kofferbakvolume: 730 tot 1770 liter).

Het interieur van de Tiguan Allspace is  zo groot dat Volkswagen optioneel een derde zitrij kan monteren, waardoor de SUV getransformeerd wordt tot een veelzijdige 5+2-zitter en daarmee dus de concurrentie met de eerder genoemde Skoda Kodiaq aangaat.

De Tiguan Allspace beleeft zijn Europese publieksdebuut op de Autosalon van Genève in maart. In de tweede helft van 2017 komt hij op de markt, maar dat is eigenlijk totaal overbodig.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: