Dit is de lekkerste en meest praktische Seat van het moment

Toen ondergetekende nog jong was, was één van z'n auto's een zwarte Seat Leon Cupra. Een auto die destijds leverbaar was als TDI met 150pk en als V6 op benzine met ruim 200pk. Eerlijk gezegd een auto waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb dat ik 'm niet meer bezit.

Die spijt is recent wat minder geworden gezien het feit dat er een kleine in het gezin bij is gekomen en dat ruimte dus belangrijker is geworden. Aangezien ik een SUV (Cupra Ateca) nog steeds niet zie zitten, was het Cupra stukje in mijn hoofd bijna ter ziele gegaan, totdat ik eind vorige maand de eerste foto's van de gloednieuwe Leon Cupra R ST onder ogen kreeg. De liefde voor een Seat Cupra was op slag terug.

Niet meer als TDI of als zescilinder, maar ook nog met een naar de hippies onder jullie toe verantwoorde 2,0-liter TSI benzinemotor onder de kap. En daarbij een vermogen van 221kW/300pk. Dat dan weer wel, maar dat vertel je gewoon niet op een feestje. Als je aan het einde van dat feestje gewoon met een noodgang vertrekt dankzij de 400Nm koppel weet iedereen genoeg.

Om al dat vermogen onder controle te houden hoef je overigens ook geen Schumacher te zijn, want dankzij de standaard aanwezige 7-traps-DSG-automatische versnellingsbak met zeven verzetten en Seat's 4-Drive vierwielaandrijvingssysteem kan zelfs je oma met deze Cupra R ST op zaterdagmorgen naar de bakker.

Om dat ritje dan maar meteen ook nog wat spectaculairder te maken heeft Seat deze Leon voorzien van een extra negatief camber van 2 graden voor alle vier de wielen. Daarmee kun je dus nog harder Eau Rouge nemen als je toevallig via de Ardennen naar die bakker rijdt.

In minder dan vijf tellen, 4,9 seconden om precies te zijn, knal je met de Cupra R ST vanuit stilstand naar de 100 km/h. De topsnelheid ligt op 250 km/h en daarmee kan je dus in de winter prima naar de Alpen. De prestaties van deze Leon worden onderstreept door een extra sportieve sound uit de vier uitlaatpijpen aan de achterzijde. Niet alleen daarmee onderscheidt de auto zich van de concurrentie in zijn klasse, maar ook dankzij een splitter, diffuser en een achterspoiler van koolstofvezel.

De Leon Cupra R ST is in een aantal opvallende kleuren beschikbaar: Magnetic Tech, Midnight Black, Nevada White en – exclusief voor deze uitvoering en beperkt leverbaar – Blackness Grey. Koperkleurige logo’s, badges en lichtmetalen velgen (met daarachter Brembo-remmen) maken het geheel af. Kortom koper en antraciet, een heerlijke combinatie.

Bij het openen van de deuren verwelkomen verlichte aluminium dorpels de bestuurder en passagiers. Ook daar zijn de nodige koperkleurige details te vinden en zijn het stuur en de schakelpook zijn bekleed met Alcantara. Een 8"-inch infotainment systeem inclusief de Virtual Cockpit zijn standaard van de partij. Comfortverhogende zaken als Keyless Entry, een achteruitrijcamera en een Connectivity Box om eenvoudig je mobiele telefoon met het infotainmentsysteem te verbinden ontbreken uiteraard niet.

De prijs van de Leon Cupra R ST wordt binnenkort bekendgemaakt. Reken in ieder geval op een bedrag van meer dan 50 mille en dat doet dat stukje Cupra in mijn hoofd dan weer net effe geen goed. Of dat er slechts 799 exemplaren van geproduceerd zullen worden. Maar wie weet...


Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: