Dit is de man die Volkswagen moet gaan redden

Het Duitse autoconcern Volkswagen (VW) heeft Matthias Müller benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter. Hij was eerder topman van dochtermerk Porsche.

De 62-jarige Müller neemt de leiding van het grootste autoconcern van Europa over van de opgestapte Martin Winterkorn. Die moest woensdag het veld ruimen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's. Volgens Volkswagen gaat het daarbij wereldwijd om 11 miljoen auto's.

In de Duitse media werd al gespeculeerd dat Müller tot opvolger van Winterkorn zou worden benoemd. Müller liet weten dat hij er alles aan zal doen om het vertrouwen in Volkswagen te herstellen. Hij is van mening dat het concern sterker uit deze crisis kan komen dankzij zijn sterke merken en zeer capabele en gemotiveerde werknemers. De veiligheid van de auto's en klanten was nooit in gevaar door de fraude met de uitstootnormen, aldus de kersverse bestuursvoorzitter.

Müller werd benoemd op een zeven uur durende zitting van de raad van commissarissen van Volkswagen. Volgens commissaris Bernd Osterloh van Volkswagen is een ,,fundamentele verandering'' van de cultuur bij het concern nodig. Osterloh noemde Müller een teamspeler. ,,Dat is wat Volkswagen nu nodig heeft'', aldus de toezichthouder.

05-Porsche-911-Carrera

Waarnemend president-commissaris van Volkswagen, Berthold Huber, verklaarde dat Müller met ,,al zijn krachten'' zijn nieuwe functie zal gaan uitoefenen. Hij heeft volgens Huber sterke strategische, zakelijke en sociale kwaliteiten. ,,Wij waarderen zijn kritische en constructieve aanpak'', zei de interim-voorzitter van de raad van toezicht.

De autobouwer maakte verder bekend dat de topman van de activiteiten in de Verenigde Staten, Michael Horn, zijn functie behoudt. De activiteiten in Noord-Amerika worden samengevoegd in een nieuwe marktdivisie. Die tak zal geleid gaan worden door Winfried Vahland. Hij gaf eerder leiding aan dochtermerk Skoda.

Daarnaast treedt verkoopdirecteur Christian Klingler uit het bestuur, al heeft dat niet te maken met de recente problemen, aldus het bedrijf. Tevens werd gemeld dat financieel directeur Hans Dieter Pötsch zoals gepland de nieuwe president-commissaris zal worden. Nu wordt die functie nog tijdelijk waargenomen door Huber. Pötsch wordt dan de definitieve opvolger van de eerder dit jaar vertrokken Ferdinand Piëch.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: