Dit moet je weten over de nieuwe Hyundai Tucson

Hyundai heeft de compleet nieuwe generatie Tucson met op z’n zachtst gezegd een vooruitstrevend uiterlijk onthuld. De nieuwe Tucson is de vierde generatie van Hyundai’s bestseller. Sinds zijn lancering in 2004 zijn er wereldwijd meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan 1,4 miljoen in Europa

Het meest in het oog springende element van de nieuwe Tucson is zonder twijfel de grille, waarin Hyundai op zogenoemde Parametric Hidden Lights heeft verwerkt. Is de verlichting uitgeschakeld, dan vallen de donkere geometrische patronen van de grille op en is er geen onderscheid tussen de designelementen en de kenmerkende LED-dagrijverlichting die naadloos in de grille is geïntegreerd.

Wordt de dagrijverlichting ingeschakeld, dan verandert het donkerchromen design van de grille dankzij state-halfspiegelverlichtingstechnologie in juweelachtige vormen. Het voegt in ieder geval een opvallend element toe aan het uiterlijk van het model.

De achterzijde van de nieuwe Tucson valt op dankzij brede achterlichten met verborgen lichtdetails. De nieuwe Tucson heeft als eerste Hyundai-model een verborgen achterruitwisser, verwerkt onder de spoiler.

Hyundai levert de nieuwe Tucson in negen opvallende exterieurkleuren, waaronder drie volledig nieuwe tinten: Shimmering Silver, Amazon Gray en Teal. Elke exterieurkleur is leverbaar in combinatie met een dak in de contrasterende kleur Phantom Black of Dark Knight.

De nieuwe Tucson staat uiteraard op een eveneens geheel nieuw platform. Dit heeft niet alleen geresulteerd in dynamischere proporties, maar ook in een veel ruimer interieur. De Tucson is ten opzichte van de vorige generatie 20 millimeter langer, 15 millimeter breder en de wielbasis is met 10 millimeter toegenomen.

Passagiers achterin genieten van 26 millimeter extra beenruimte. Dit is bereikt door een slimme plaatsing van technische aandrijfcomponenten, zoals een batterij onder de achterbank. Afhankelijk van de motorisering is de bagageruimte vergroot met 33 tot 107 liter inhoud.

De bagageruimte meet nu 620 of 1.799 liter inhoud met neergeklapte achterbankleuning. De achterbank is in delen neerklapbaar in een verhouding van 40:20:40. De hendels bevinden zich in de zijwanden van de kofferbak. Met Remote Folding kunnen de stoelen bovendien op afstand worden neergeklapt.

Afmetingen:

  • Lengte: 4.500 mm (+20 mm)
  • Breedte: 1.865 mm (+15 mm)
  • Hoogte: 1.650 mm (+5 mm)
  • Wielbasis: 2.680 mm (+10 mm)
  • Overhang vóór: 895 mm
  • Overhang achter: 925 mm
  • Beenruimte achterin: 996 mm (+26 mm)

Bagageruimte:

Minimale (achterbank rechtop) en maximale bagageruimte-inhoud (achterbank neergeklapt):

  • Benzine: 620-1.799 liter
  • Benzine 48V: 577-1.756 liter
  • Hybride: 616-1.795 liter

Het interieur van de nieuwe Tucson – door Hyundai “Interspace” genoemd – is net zo uitgesproken als het exterieur. Hyundai past vormen toe die geïnspireerd zijn op watervallen. Ook opvallend zijn de dubbele zilverkleurige sierlijnen die van het middenpaneel naar de achterportieren lopen en de luchtventilatieroosters die van de portieren overlopen naar de middenconsole.

Het infotainmentsysteem is volledig te personaliseren voor een maximale digitale ervaring. Het nieuwe 10,25”-inch AVN-T-touchscreen heeft geen fysieke knoppen en schakelaars meer. Alles is volledig via aanraking te bedienen, zoals het instellen van de verwarming, ventilatie en airconditioning.

Dat maakt van de Tucson de eerste Hyundai met een zogenoemd ‘full touchscreen’ middenconsole. Hopelijk zijn deze functies beter te bedienen dan in de nieuwe Volkswagen ID.3, Golf 8 en Tesla’s van deze wereld want daar mis je de fysieke knoppen enorm.

Inzittenden genieten verder ook van sfeerverlichting, onder meer geplaatst aan de onderkant in de twee zijvakken van de middentunnel, bij de module om smartphones draadloos op te laden en in de deurvakken. Er is keuze uit 64 kleuren en tien niveaus van helderheid voor de sfeerverlichting, zodat elke koper de vrijheid heeft om te kiezen wat het best bij hem of haar past.

De volledig digitale cockpit bestaat overigens naast het 10,25”-inch AVN-T-touchscreen uit een 10,25”-inch instrumentencluster dit afhankelijk van de gekozen rijstand van design verandert.

Hyundai biedt met het infotainmentsysteem tevens de nieuwste Bluelink Connected Car-diensten, zoals Connected Routing, Last Mile Navigation, live parkeerinformatie en een nieuwe functie voor gebruikersprofielen. Klanten kunnen hun voertuig lokaliseren, op afstand ver-/ontgrendelen en informatie over het brandstofpeil bekijken via de Bluelink-app

Het infotainmentsysteem in de nieuwe Hyundai Tucson ondersteunt Apple CarPlay (en Android Auto voorbereiding). Andere infotainment- en connectiviteitsfuncties zijn onder meer een KRELL Premium-audiosysteem voor een verbeterde luisterervaring, een inductielader in de middenconsole om smartphones draadloos op te laden en USB-laadpoorten voorin en achterin.

Een primeur voor Hyundai is de zogeheten Multi-Air Mode-technologie, die bestaat uit een combinatie van directe en indirecte ventilatieopeningen voor de airconditioning en de verwarming. Het creëert een aangenamer binnenklimaat met behulp van een geleidelijke, zachte luchtstroom. Bij activatie van de Multi-Air Mode stroomt er geleidelijk lucht uit de nieuwe multi-air slots voorin, naast de normale ventilatieopeningen. Het totale volume qua verspreide lucht blijft hetzelfde en is daarom net zo effectief in het koelen of verwarmen van het interieur. De geleidelijke uitstroom van de lucht voorkomt echter onaangenaam direct contact met een sterke koele of juist warme luchtstroom.

De klimaatregeling met drie zones is nu ook geschikt voor zowel de passagiers achterin als de inzittenden voorin. Bovendien zorgen geventileerde en verwarmbare stoelen voorin en verwarmbare stoelen achterin voor meer comfort voor bestuurder en passagiers.

Met een Walk-in Device kan de bestuurder de passagiersstoel voorin verschuiven en achterover zetten voor het gemak van de inzittenden voorin of achterin door simpelweg een knop op de zijsteun van de stoel te gebruiken. In de Rear Sleeping Mode kunnen bestuurder en bijrijder voorin naar muziek luisteren, zonder de slapende inzittenden achterin te storen. Het signaal naar de luidsprekers achterin wordt dan onderbroken.

De nieuwe Tucson is voorzien van zeven airbags, inclusief een nieuwe zijairbag achterin – uniek in dit segment. Dit voorkomt dat passagiers op de achterbank bij een aanrijding met elkaar in botsing komen, waardoor de kans op ernstig letsel wordt verkleind. Worden de airbags geactiveerd in geval van een frontale of zijdelingse aanrijding, dan zorgt Multi-Collision Braking automatisch voor een noodstop om het risico op secundaire of meervoudige aanrijdingen te verkleinen.

Tevens is de Tucson uitgerust met Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) met herkenning van voetgangers, fietsers en auto’s. Als het systeem een mogelijke aanrijding detecteert en de bestuurder niet op tijd reageert, remt het de auto automatisch. FCA heeft nu voor het eerst ook een Junction Turning-functie waardoor het systeem ook op kruispunten actief is. Deze functie detecteert tegemoetkomende auto's van de andere kant wanneer de bestuurder op een kruising linksaf slaat. Als een aanrijding aannemelijk is, activeert het systeem automatisch de remmen.

Lane Following Assist (LFA) voert automatisch een stuurcorrectie uit om de bestuurder te helpen de auto in het midden van de rijstrook te houden. Met behulp van een camera aan de voorzijde om de beoogde rijstrook te herkennen, geeft LFA automatisch een stuurcorrectie als de auto onbedoeld te rijstrook verlaat. Dit systeem werkt samen met Lane Keeping Assist (LKA), dat nu in de nieuwe Tucson zowel wegranden als lijnen detecteert.

Driver Attention Warning (DAW) herkent symptomen van vermoeidheid bij de bestuurder en geeft eventueel een waarschuwing om ongelukken te voorkomen. DAW werkt samen met Leading Vehicle Departure Alert (LVDA) dat de bestuurder waarschuwt als een voorligger wegrijdt en de bestuurder niet tijdig reageert, bijvoorbeeld in files of wachtend voor een verkeerslicht.

Highway Driving Assist (HDA) – ook een primeur in een compacte SUV – maakt rijden op de snelweg veiliger en comfortabeler. Het systeem – een combinatie van Lane Following Assist en Smart Cruise Control Curve (NSCC-C) – maakt gebruik van sensoren en kaartgegevens om optimaal veilig te functioneren en kan zelf automatisch de snelheid van de auto aanpassen aan de plaatselijke limiet. Ook houdt het systeem gepaste afstand tot een voorligger. Met één druk op de speciale knop op het stuurwiel kan de bestuurder HDA activeren.

Smart Cruise Control Curve (NSCC-C) past op basis van sensoren en kaartgegevens automatisch de voertuigsnelheid aan in bochten. Bij het uitkomen van de bocht wordt het rijtempo automatisch hervat naar de ingestelde snelheid. Het systeem Intelligent Speed Limit Assist (ISLA) geeft niet alleen de geldende snelheidslimiet weer op het AVN-scherm, het past ook automatisch de snelheid van de auto aan, zodat de bestuurder de geldende snelheidslimiet niet overschrijdt.

Voor nog meer zekerheid is de nieuwe Tucson ook uitgerust met Blind-spot Collision Avoidance Assist (BCA). Dit systeem geeft naast visuele en akoestische waarschuwingen ook een subtiele remingreep om te voorkomen dat de auto in botsing komt met andere voertuigen bij het wisselen van rijstrook. BCA omvat ook Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist. Dit systeem waarschuwt de bestuurder voor kruisend verkeer tijdens het achteruitrijden. Indien nodig voert het systeem een remingreep uit om een aanrijding te voorkomen.

Uniek in het segment van de Tucson is het nieuwe Blind View Monitor-systeem (BVM). Dit systeem toont het achter- en zijaanzicht van de auto op het digitale instrumentenpaneel wanneer de bestuurder de richtingaanwijzer activeert. De bestuurder heeft zo een beter beeld op eventueel verkeer in de dodehoek en krijgt visuele ondersteuning in donkere en regenachtige omstandigheden. BVM werkt ook in combinatie met de Surround View Monitor (SVM), waarmee de bestuurder een 360-graden beeld heeft rondom de Tucson. Het beeld wordt weergegeven in vogelvluchtperspectief.

SVM werkt op zijn beurt weer samen met Remote Smart Parking Assist (RSPA) dat verkrijgbaar is op de hybride-versie van de nieuwe Tucson. Dankzij RSPA kan de bestuurder de Tucson met behulp van de Smart Key zelfstandig een parkeervak in en uit laten rijden. Dit kan zelfs als de bestuurder buiten de auto staat. Het voertuig maakt gebruik van ultrasone sensoren om obstakels te identificeren. Het systeem past een noodstop toe als een aanrijding dreigt.

De nieuwe functie Safe Exit Warning (SEW) waarschuwt inzittenden voor medeweggebruikers als ze de portieren willen openen om uit te stappen, terwijl Rear Occupant Alert (ROA) voorkomt dat personen op de achterbank – zoals kinderen – worden vergeten bij het verlaten en vergrendelen van de auto. Een andere highlight is de grootlichtassistent High Beam Assist (HBA) dat verblinding van tegenliggers voorkomt door automatisch te schakelen tussen dim- en grootlicht.

 De nieuwe Hyundai Tucson biedt dankzij de nieuwe Terrain Mode-keuzeschakelaar ook rijplezier buiten de gebaande paden. Terrain Mode is beschikbaar op de hybride-versie met automatische transmissie en maakt gebruik van Hyundai’s kenmerkende HTRAC-vierwielaandrijvingstechnologie. Dit systeem maakt afhankelijk van de wielgrip en de voertuigsnelheid een betere koppelverdeling over de wielen mogelijk voor maximale grip. Er is keuze uit de rijmodi Mud, Sand en Snow.

Voor de nieuwe Hyundai Tucson is er keuze uit velgen in de maat 17”- en 19”-inch. Bij de ontwikkeling van de banden is extra rekening gehouden met comfort, rolgeluiden en de dynamische prestaties van de Tucson. De lage rolweerstand van de banden vermindert het brandstofverbruik en de uitstoot.

Hyundai biedt voor de nieuwe Tucson het meest uitgebreide geëlektrificeerde motorengamma aan in zijn klasse, met keuze uit conventionele verbrandingsmotoren, de 48V mild hybrid-technologie en een hybride- en plug-in hybride-versie.

De hybride-versie van de Tucson heeft een nieuwe 1,6-liter T-GDI Smartstream benzinemotor, een 44,2 kW sterke elektromotor, een 1,49 kWh lithium-ion-polymeerbatterij en een zestrapsautomaat. Er is bij deze versie keuze uit voorwiel- of vierwielaandrijving. Met een systeemvermogen van 169 kW (230 pk) is dit voorlopig de sterkste aandrijflijn in het gamma.

Hyundai levert ook een aandrijflijn met 48-volt mild hybrid-technologie. Dit is een 1,6-liter T-GDI Smartstream-benzinemotor met 110 kW (150 pk) vermogen en voorwielaandrijving met een Intelligent Manual Transmission met zes versnellingen (6iMT).

Om brandstof te besparen, koppelt de iMT de motor los van de transmissie nadat de bestuurder het gaspedaal loslaat. De auto komt zodoende in de vrijloopmodus. In een fractie van een seconde start de motor weer in dezelfde versnelling zodra de bestuurder de rem of het gaspedaal intrapt, dankzij het vermogen van de Mild Hybrid Starter Generator (MHSG).

De 1.6 T-GDI Smartstream-benzinemotor is voorzien van innovatieve Continuously Variable Valve Duration-techniek (CVVD). Deze vorm van continu variabele klepbediening werkt twee kanten op: niet alleen verbetert de techniek de prestaties van de motor, CVVD reduceert ook het verbruik en de emissie. De variabele klepbediening reguleert afhankelijk van de rijomstandigheden de tijd die de inlaatkleppen geopend en gesloten zijn.

De nieuwe Hyundai Tucson staat vanaf januari 2021 in de Nederlandse Hyundai-showrooms. Hyundai trapt af met de benzineversie met 48-volt mild hybrid-technologie en de hybride-versie gevolgd door de Tucson Plug-in Hybrid, net als een bijzonder sportieve N Line-uitvoering. Prijzen maakt Hyundai binnenkort bekend.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: