Dit zijn de 10 auto's die het meest liegen over hun verbruik

Iedereen weet nu zo'n beetje wel dat er vaak een ongelofelijk verschil zit tussen het door de fabrikant opgegeven verbruik van een bepaald model en het verbruik in de praktijk tijdens dagelijks gebruik.

Iets waar het automerk niet noodzakelijk iets aan kan doen, want deze fabrieksopgaves zijn het resultaat van een vastgelegde procedure. Alhoewel, zoals we je in dit artikel al eerder lieten zien, wordt tijdens het vaststellen van dat officiële verbruik wel het nodige gesjoemeld om er als fabrikant maar zo gunstig mogelijk uit te komen ten opzichte van de concurrentie en de verplichte CO2-reductiedoelstellingen.

De Britse Consumentenbond Which? wilde wel eens weten hoe één en ander echt zit en hield het reële verbruik van zo'n 200 auto’s tegen het licht. Hieronder vind je de top 10 met de grootste leugenaars.

1. Mitsubishi Outlander PHEV

Op papier verbruikt de Mitsubishi Outlander PHEV (2014 - heden) slechts 1,9 liter benzine per 100 kilometer en bedraagt de CO2-uitstoot slechts 44 gram per kilometer. Maar in de praktijk verdwijnt er volgens de Britten veel meer dan het dubbele uit de tank. Sterker nog, diverse leasemaatschappijen in ons land hebben Outlanders rondrijden die niet onder de 10 liter per 100 kilometer uitkomen. Belachelijk natuurlijk.

Volvo V60 hybrid plug-in R-design blauw 2015 04

2. Volvo V60 Plug-in-Hybrid

Ook de Volvo V60 Plug-in Hybrid diesel laat zich aan het stopcontact opladen en noteert met een opgegeven verbruik van slechts 1,8 liter per 100 kilometer natuurlijk spectaculaire cijfers. Maar ook hier klopt volgens Which? niets van. Het verbruik van Volvo's paradepaardje komt uit op meer dan het dubbele in de praktijk, de Britten houden het met een plus van 92% nog bescheiden.

3. Jeep Grand Cherokee (diesel)

De Jeep Grand Cherokee (diesel, modeljaar 2011 - 2015) haalt de derde plaats op het erepodium binnen. Hij verbruikt volgens de Britse consumentenbond ruim 55% meer dan de fabrikant opgeeft.

4. BMW X4 (diesel)

Over welke diesel er bij de BWM X4 onder de kap lag wordt niets gemeld, wel dat het verbruik van BMW's nieuwste SUV rond de dertig procent hoger ligt dan opgegeven.

5. BMW 4-serie Gran-Coupé (benzine)

Wat hierboven geldt voor de dieselaangedreven BMW X4, geldt in dit geval ook voor de op benzine aangedreven 4-serie Gran-Coupé. Een plus van 33% in de praktijk ten opzichte van de opgave van BMW.

6. Toyota Yaris Hybrid

Hybrides hebben enorm baat bij de huidige testcyclus. Dat is dus de reden dat je er de nodige van in deze top 10 voorbij ziet komen. Ook de Yaris Hybrid verbruikt veel meer dan volgens de fabriek: ruim 33% meer om precies te zijn.

7. Opel Corsa (diesel)

Ook de vorige generatie Opel Corsa (2006 - 2014) met onder de kap een dieselmotor verbruikt een derde meer dan de opgave. Hopelijk brengt de nieuwe generatie daar verandering in.

Alfa Romeo Giulietta rood wit 2014 04

8. Alfa Romeo Giulietta (benzine)

Zou het zijn omdat Alfa Romeo rijders vaker sportief rijden dan gemiddeld? Volgens de Britten niet, want met een normale rijstijl ligt het verbruik van de Giulietta al 29% boven de opgave van de Italianen.

9. Nissan Qashqai (diesel)

Ook de vorig jaar gelanceerde nieuwe generatie van de Nissan Qashqai ontkomt niet aan de kritiek van de Britse Consumentenbond. Mocht je er overwegen een aan te schaffen, houdt dan rekening met een verbruik dat 26% hoger ligt dan wat Nissan je wijsmaakt.

10. Peugeot 208 (benzine)

Leuk voor in de stad zou je denken, zo'n klein zuinig karretje. Of dat ook echt zo is laten we je zelf maar beoordelen, in ieder geval ligt het verbruik ook bij dit model zo'n 26% hoger dan wat de fabrikant opgeeft.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: