Dit zijn de acht mooiste wegen in Europa die je gereden moet hebben

Ja we weten het, de zomer is nog ver weg. Maar met de donkere dagen in aantocht is het goed om alvast eens aan de zomervakantie van volgend jaar te denken en te plannen waar je met je stalen ros naar toe gaat rijden.

Wij helpen je daarbij vast maar even door hieronder de acht mooiste wegen in Europa voor je op een rijtje te zetten. Sommige stijgen via ontelbare bochten naar enorme hoogten, andere strekken zich uit over duizenden kilometers en leiden door natuurgebieden, bergen en dalen, terwijl er ook een paar ronduit romantisch (en dus geschikt voor de vrouw) zijn.

Anyway, wat is jouw favoriet?

1) Transfagarasan, Roemenië. Velen vinden het één van de mooiste wegen van Europa, op z’n minst. Met een lengte van 90 kilometer meandert hij door het ruige berglandschap van de Karpaten. De omgeving is schitterend en je komt ook langs kasteel Poenari, dat mogelijk de woning was van de prins die Bram Stoker inspireerde voor Dracula. Opgelet: meestal blijft de weg van eind oktober tot juni gesloten vanwege sneeuw.

seat-transfagarasan-01

2) Stelvio-pas, Italië. Gelegen op een hoogte van 2.757 meter is het de hoogste verharde bergpas in de oostelijke Alpen. Hij dankt zijn bekendheid aan het prachtige landschap en de 48 haarspeldbochten in slechts 24 kilometer bij een stijgingspercentage van 7,6 procent. Wielerfans kennen de klim goed als onderdeel van een van de lastigste etappes van de Giro d’Italia.

seat-stelviopas

3) Furka-pas, Zwitserland. Deze pas raakte populair nadat hij een rol speelde in de James Bond-film Goldfinger uit 1964. Hij doorkruist route 19 en is één van de dertig hoogste bergpassen van Europa. Door de ligging midden in de Zwitserse Alpen zijn spectaculaire uitzichten gegarandeerd, waaronder een blik op de Rhône-gletsjer. Neem als je toch in de buurt bent meteen even de Grimsel- en Sustenpas mee. Dat kan makkelijk op dezelfde dag, houd ook hier even rekening met de wintersluiting.

seat-furkapas

4) Route Napoléon, Frankrijk. Deze weg is 325 kilometer lang en onderdeel van de N85 richting Parijs. Van Golfe-Juan aan de Rivièra tot Grenoble aan de voet van de Alpen gaat het door de regio’s Provence-Alpes-Côte d’Azur en Rhône-Alpes, waarbij je grote wegen kruist en door pittoreske plaatsjes komt. En die naam? Het is een deel van de route die Napoléon aflegde om na drie jaar ballingschap zijn troon op te eisen.

5) Romantische Strasse, Duitsland. Een weg van 400 kilometer van Würzburg naar Füssen in Beieren. Je komt door zestig dorpen en steden, waar je je kunt vergapen aan kerken, kathedralen, kastelen en kloosters. Fraai zijn de middeleeuwse plaatsjes als Dinkelsbühl, de wijngaarden en de uitlopers van de Beierse Alpen, waar de rit eindigt.

6) Desfiladero de la Hermida, Spanje. Met 21 kilometer is deze kloof in Cantabrië de langst gerekte van Spanje. Je komt er via de slingerweg N621 en er zijn diverse uitkijkpunten met geweldig zicht op de kalkstenen rotsen, waarvan sommige wel 600 meter hoog zijn.

7) Atlanterhavsveien, Noorwegen. De Atlantische weg is 8,72 kilometer lang en telt acht bruggen, die diverse kleine eilanden met elkaar verbinden: een perfecte combinatie van natuur en techniek. Je bevindt je slechts een paar meter boven het zeeniveau van de Atlantische Oceaan, wat het tot een psychologische uitdaging maakt voor automobilisten met lef.

seat-atlanterhavsveien

8) Amalfikust-weg, Italië. Het is natuurlijk geen toeval dat het land van pasta en Ferrari twee keer in deze top acht voorkomt. Last but not least is misschien wel de mooiste weg in Europa die ongeveer een kilometer of 50 lang is tussen de stadjes Sorrento en Salerno. Langs deze route kun je genieten van het prachtige uitzicht op de Middellandse Zee terwijl je langs de rotsachtige kust door echte Italiaanse dorpjes rijdt waar je van de prachtigste gerechten kunt genieten.

seat-amalfi

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: