Dit zijn de duurste autoreparaties volgens de ANWB en de Wegenwacht

Onderhoud van een auto is niet goedkoop. Voor wie zich niet de gelukkige eigenaar mag noemen van een lease-auto die middels een full-operational lease constructie alle kosten dekt, heeft de ANWB een overzicht gemaakt van de duurste reparaties aan je stalen ros.

Hieronder zie je de dertien duurste reparaties, inclusief wat tips van de Wegenwacht.

Revisie automaat: 2000 – 7.500 euro

Een automatische versnellingsbak die dienst weigert of slecht schakelt kan serieus geld kosten. Hoor je een raar geluid uit de automaat komen? Ga dan zo snel mogelijk naar de garage voordat het erger wordt. Een slecht schakelende bak kun je wellicht nog oplossen door hem te laten spoelen.

Onder hoge druk wordt dan de olie in de bak en in de koppelomvormer eruit geperst, samen met alle vuil. Daarna gaat er frisse olie in (waarbij de juiste olie cruciaal is). Dat kost je tussen de 200 en 450 euro. Dit is trouwens iets anders dan alleen de olie van de bak verversen! Helpt dat niet, maak dan je borst maar nat.

Vaak moet de bak uit elkaar om een onderdeel of meerdere onderdelen te vervangen. Dat betekent dat de bak onder de auto vandaan moet en dat kost tijd. En dus geld. Moderne automaten zitten vol met elektronica wat de klus er ook al niet gemakkelijker op maakt. Soms verdient het de voorkeur een gereviseerde bak te laten monteren. Dat kan nog wel eens wat goedkoper zijn.

Wegenwacht tip:

Het is typisch Nederlands om een automaat te laten reviseren. Dat reviseren is een echt ambacht. Er zijn gespecialiseerde bedrijven in Nederland en het is slim om hier naartoe te gaan in plaats van naar je eigen garage.

Motorrevisie: 1500 – 7.000 euro

Het reviseren van een motor kan variëren van het vervangen van wat pakkingen en rubbers tot aan een complete set nieuwe zuigers, nokkenassen, cilinderkop en drijfstangen. In dat laatste geval is een specialist al snel een paar dagen bezig.

Een motorrevisie verdient alleen aanbeveling als de auto zelf het nog waard is. Bij een klassieker kan het bijvoorbeeld de moeite lonen. Vaak ben je beter af door een gebruikte ruilmotor te laten monteren – wat overigens ook een dure grap is.

Wegenwacht tip:

Bij een motorrevisie worden alle onderdelen stuk voor stuk beoordeeld en dat alleen al is dus al zeer ingrijpend en kostbaar. Dit is bij een goed functionerende motor niet echt noodzakelijk. Dan volstaat meestal het vervangen van slangen, keerringen en pakkingen, wat de kosten drukt.

brabus-850-xl-mercedes-gls-klasse-63-03

Brandstofpomp vervangen: 1.000 – 7.500 euro

Er zijn in de auto twee brandstofpompen. Eentje in de tank en eentje aan de motor. De brandstofpomp in de tank zorgt ervoor dat de brandstof vanuit de tank richting de motor gepompt wordt, dit deel staat niet onder hoge druk. Levert een brandstofpomp te weinig opbrengst dan leidt dat tot storingen waardoor de motor slecht gaat lopen of het niet meer doet.

Oorzaken van een defecte brandstofpomp zijn vaak verkeerde brandstof of slijtage. Wat de levensduur van de brandstofpomp kan verlengen is om je brandstoftank nooit helemaal leeg te rijden. Zit er nog een kwart in gooi ‘m dan vol.

In de motorruimte bevindt zich nog een brandstofpomp. Die zet die de brandstof onder druk (bij diesels en direct ingespoten benzine auto’s). Eenmaal onder druk wordt de brandstof op het juiste moment ingespoten door de injectoren.

De hogedrukpomp is extreem gevoelig voor verkeerd tanken. Een litertje benzine tanken bij een moderne diesel kan op lange termijn al zorgen voor onherstelbare schade.

Het vervangen van de brandstofpomp in de tank is niet heel kostbaar maar bij sommige auto’s moet de tank gedemonteerd worden om hierbij te komen (€300 tot €600). Het vervangen van de hoge druk pomp in de motorruimte is wel duur. Het onderdeel is prijzig en vaak is het ook een arbeidsintensief klusje.

Wegenwacht tip:

Ook al heb je maar heel weinig verkeerd getankt laat dan toch de tank helemaal leegpompen. Zelfs een heel kleine hoeveelheid verkeerde brandstof veroorzaakt op de lange termijn schade.

Koppakking vervangen: 500-1200 euro

Een koppakking is een afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop. Een lekke koppakking leidt tot een slecht lopende motor en uiteindelijk tot motorschade. De pakking zelf is vrij goedkoop maar om hem op z’n plek te krijgen moet een monteur behoorlijk wat werk verrichten. Dat kost tijd en dus geld.

Het eerste teken van een lekkende koppakking is het teruglopen van het koelwaterniveau. Koelwater ontsnapt dan via het lek in de pakking. Merk je dat dat gebeurt, ga dan meteen naar de garage en laat een diagnose stellen. Dat kan een hoop ellende voorkomen.

Wegenwacht tip:

Een koppakking gaat zelden vanzelf defect. Vaak is de motor een keer te heet geworden waardoor materiaalspanning is opgetreden die de koppakking niet aan kan. Het heet worden van de motor wordt vaak veroorzaakt door een lek in het koelsysteem dat niet bijtijds is opgemerkt of veel te zware belasting van het rijden met een caravan in de bergen met een te laag motortoerental.

bmw-g30-m550i-x-drive-m-sport-2017-03

Distributieriem vervangen: zo’n 1000 euro

De distributieriem van de motor is een heel belangrijk onderdeel. Deze is of van rubber of het is een ketting. Een ketting is nagenoeg onderhoudsvrij, maar heb je een rubber riem dan dient die om de zoveel jaren of kilometers te worden vervangen. In het instructieboekje staat wanneer dat moet gebeuren want het verschilt per type en merk.

Grofweg is zo’n riem tussen de 100.000 en 150.000 km aan vervanging type. Stel je het te lang uit dan breekt de riem en is er meestal onherstelbare motorschade. De riem zorgt er voor dat de krukas en de nokkenas met elkaar zijn verbonden.

Bovendien drijft hij nog enkele andere zaken aan waaronder de waterpomp. Vaak wordt die waterpomp meteen ook vervangen als de riem aan de beurt is voor vervanging. Neem ook gelijk de spanrollen mee. Dit is kostbaar maar noodzakelijk onderhoud aan de motor.

Wegenwacht tip:

Een distributieketting is in principe onderhoudsvrij maar de praktijk wijst uit de deze wel uit kan rekken wat allerlei storingen kan veroorzaken, zoals bijgeluiden of motorstoringen zoals inhouden of brandende motorcontrolelampjes. Dat geldt voor alle merken.

Schokdempers vervangen: 500- 1500 euro

Elke auto heeft vering. Om die veerbewegingen onder controle te houden heeft een auto ook schokdempers. Deze dempen de in- en uitgaande beweging van de veren en zorgen ervoor dat de veer niet continu in beweging blijft. In een demper zit olie. Is een demper lek dan loopt de olie er dus uit en is hij niet meer effectief. Dat is gevaarlijk want een slecht gedempte auto kan in cadans raken (het veren blijft maar doorgaan). Gebeurt dat in een bocht dan springt de auto letterlijk de weg af. Dempers zijn niet goedkoop. Vooral als je ze alle vier tegelijk moet vervangen kan dat – afhankelijk van het merk en type auto - aardig in de papieren lopen. De schokdemper kan uitwendig lek zijn en dan zie je oliesporen. Hij kan echter ook inwendig lekken (onzichtbaar) waardoor de dempende werking minder wordt.

Wegenwacht tip:

Duw op de achter- en voorkant van de auto zodat de veren ingedrukt worden. Blijft de auto vervolgens nadeinen dan zijn de dempers aan hun einde.

07-Leon-CUPRA-280-Brembo

Distributieriem gebroken: 1000-7.000 euro

Ben je te laat met het vervangen van je distributieriem dan breekt hij en loopt in goed Hollands de motor in de soep. Als je geluk hebt kan een monteur de motor nog reviseren (zie hierboven) maar ook dat is een zeer dure grap. Vaak is het einde oefening…

Wegenwacht tip:

De distributie kan ook breken door onvoorziene omstandigheden zoals een defect aan de waterpomp of een olielekkage die de riem kan aantasten.

Remschijven en remblokken vervangen – zo’n 600 euro

Nog zo’n belangrijk onderdeel van je auto: de remmen. Veel auto’s hebben tegenwoordig zowel voor als achter schijfremmen. Die schijven draaien mee met de wielen van de auto. Als je op de rem trapt activeer je remblokken die tegen de schijven worden aangedrukt waardoor je vertraagt (vergelijk het met de remblokjes en de velg van je fiets). Zowel de schijven als de blokken slijten. Alleen remblokken vervangen is al prijzig, maar als ook de schijven vervangen moeten worden loopt de prijs fiks op. In elk geval nooit op besparen, want zonder remmen …

Wegenwacht tip:

Voorremmen worden veel zwaarder belast dan achterremmen. Die achterremmen willen na verloop van tijd vastroesten. Vraag bij groot onderhouden of de garage of zij ook de achterremmen demonteren en eventueel schoonmaken.

Audi TT RS6 R8 GT3 Quattro Essen MotorShow 2014 20

Vervangen uitlaat voor tot achter 650 – 850 euro, katalysator – 500 euro

Een uitlaat is in feite een lange buis die vanaf de motor de uitlaatgassen afvoert tot achter de auto. Die buis wordt onderbroken door de katalysator en door een of meerdere geluiddempers. Het vervangen van de katalysator is behoorlijk prijzig – reken op zo’n 500 euro - maar ook de rest van de uitlaat en de demper(s) vervangen is een dure grap. Een klein gaatje in de uitlaat (dan maakt de uitlaat meer lawaai) kan nog gedicht worden, maar vroeg of laat is de uitlaat ’op’ en moeten een of meerdere delen worden vervangen.

Wegenwacht tip:

Een gaatje dichten werkt tijdelijk. Je moet eigenlijk het desbetreffende deel vervangen.

Vervangen koppeling – zo’n 1000 euro

De koppeling is de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak. Als je het koppelingspedaal intrapt onderbreek je de verbinding tussen bak en motor om te kunnen schakelen zonder dat de tandwielen je om de oren vliegen. Laat je het koppelingspedaal weer opkomen dan zorgen koppelingsplaten ervoor dat de verbinding weer geleidelijk tot stand komt. Door continue frictie slijten die platen. Vervangen ervan is noodzakelijk maar duur, want vaak moet de versnellingsbak er uit, of gedeeltelijk gedemonteerd worden. En ook dat kost veel tijd (lees: geld). Bij het vervangen van de koppelingsplaat wordt altijd ook de drukgroep en het druklager vervangen. Wat de kosten echt opdrijft is een dubbel-massa vliegwiel. De garage kan beoordelen of deze ook aan vervanging toe is na het demonteren van de koppeling en indien deze twijfelachtig is zal de garage adviseren deze gelijk mee te nemen. Komt er wel nog een bedrag van €700 tot €1000 bij.

Wegenwacht tip:

Laat je koppeling zo min mogelijk slippen. Vooral in fileverkeer ligt dat op de loer. Trap je koppelingspedaal altijd helemaal in, of laat ‘m helemaal los. Maar pas niet je snelheid aan door de koppeling half in te trappen.

Audi RS6 Avant Exclusive Quattro matgrijs 2015 03

Turbo vervangen – tussen 1000 en 2000 euro

Een turbo is een schoepenwiel dat er voor zorgt dat er meer zuurstof in de motor wordt geblazen. Daardoor ontstaat een heftigere verbranding en dus meer trekkracht. Zo’n turbo draait zomaar 10.000 toeren per minuut en is dus erg kwetsbaar. Een turbo heeft een beperkte levensduur. Na zo’n 150.000 km zijn de lagers vaak versleten en gaat de turbo in zijn behuizing bewegen. Er ontstaat dan olieverbruik. Je ziet dan zichtbaar blauwe rook uit de uitlaat komen.

Wegenwacht tip:

Het eerste teken dat de turbo aan zijn einde raakt is dat je vaak olie moet bijvullen. Verder neemt de trekkracht van de motor af.

Verstuivers vervangen – rond 1200 euro

Verstuivers sproeien in een afgemeten hoeveelheid brandstof in de verbrandingsruimte, aangestuurd door een computer. Als zo’n verstuiver niet meer werkt gaat de motor slecht lopen en/of de motorlampjes gaan branden. Door meten komt de garage erachter welke verstuiver(s) stuk is/zijn. Een verstuiver vervangen kost zo’n 300 euro. Niet zelden moeten ze alle vier vervangen worden (bij een viercilinder). Dit geldt zowel voor direct ingespoten benzinemotoren als common-raildiesels.

Wegenwacht tip:

Een tip hebben we eigenlijk niet. Dit is met recht autopech.

Aircopomp vervangen – zo’n 800 euro

De airco heeft een aircopomp die wordt aangedreven door de V-snaar (niet te verwarren met de distributieriem!). Is de aircopomp stuk dan kan de V-snaar knappen en mis je tevens aandrijving van onder meer de dynamo en de waterpomp. Een kapotte aircopomp moet je dus wel laten vervangen om andere ellende voor te zijn. En je raad het al: dat is een dure reparatie.

Wegenwacht tip:

Gebruik in de winter ook af en toe de airco zodat alle keerringen soepel blijven.

Porsche werkplaats onderhoud garage 911 997 04

Bron: ANWB / Wegenwacht

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: