Doei Tesla: Mercedes EQS is officieel en heeft actieradius van 770 kilometer

Vandaag zal een dag zijn waar een zekere heer Musk een onrustige nacht tegemoet gaat, want Mercedes heeft zojuist in de vorm van de EQS de absolute topper onder de elektrische auto's gepresenteerd.

De EQS is kortgezegd een S-klasse die voorzien is van een batterijpakket en een elektromotor, maar daarmee doe je het model meteen tekort. Zo hebben meer dan 40 nieuwe uitvindingen hebben hun weg gevonden naar het model en dsaarnaast beschermen nog eens 20 designpatenten het buitengewone design van deze elektrische limousine.

De meest belangrijke informatie van de EQS is natuurlijk de actieradius en die bedraagt volgens Das Haus rond de 770 kilometer volgens de WLPT-cyclus. Dat ga je in de praktijk natuurlijk nooit halen, maar Mercedes geeft zelf al aan dat het bereik sterk afhankelijk is van de gekozen opties en gemonteerde velgen.

Ook geldt deze radius alleen voor de EQS 450+. De radius van de tweede uitvoering (EQS 580 4-Matic) is nog niet bekend maar die zal zeker lager uitvallen maar toch 500 kilometer moet zeker haalbaar zijn. Deze prima cijfers zijn mede te danken aan de Cw-waarde van slechts 0,20. Uitzonderlijk laag en daarmee is de EQS zelfs in één klap de meest gestroomlijnde serieproductieauto ter wereld.

De EQS is bijna 5,22 meter lang, 1,93 m breed en 1,51 m hoog en weegt rijklaar maar liefst 2.480 (EQS 450+) tot 2.585 kilo (EQS 580 4Matic). Reken maar dat het een statige aanblik is als de EQS voor komt rijden. Desondanks moet de EQS wendbaar aanvoelen, onder meer dankzij de standaard tot 4,5 graden meesturende achteras. Optioneel kun je een softwareupdate aanschaffen waardoor de stuurhoek van de achteras maar liefst 10 graden bedraagt.

De EQS 450+ heeft één elektromotor op de achteras, die goed is voor 333 pk en 568 Nm koppel. Daarmee snelt de EQS in 6,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h en de topsnelheid bedraagt 210 km/h. De EQS 580 4-Matic is voorlopig de krachtigste EQS, die heeft er ook elektrische aandrijving op de vooras bij en kan een systeemvermogen van 524 pk en 855 Nm koppel aanspreken. Goed voor een 0-100 km/h-sprint die in 4,3 seconden achter de rug is. Wederom ligt de topsnelheid op 210 km/h.

Uiteraard blijft het daar niet bij, want volgens Mercedes volgt nog een EQS 350 en een sportievere EQS AMG die over 763 pk aan vermogen beschikt. In zowel de EQS 450+ als de EQS 580 4-Matic ligt een accupakket met een capaciteit van 107,8 kWh, maar mogelijke volgt nog een pakket met een capaciteit van 90 kWh.

Bijladen van de EQS kan aan de wallbox met 11 kW of optioneel 22 kW. In het eerste geval ben je dan hooguit 10 uur bezig om de accu vol te krijgen, met de 22 kW AC-lader is het binnen 5 uur gepiept. Snelladen kan uiteraard ook en wel tot 200 kW laadvermogen. Niet zo krachtig als bijvoorbeeld bij de Porsche Taycan, maar toch goed voor 280 tot 300 km actieradius erbij in een kwartier laden. In optimale omstandigheden is in 31 minuten de accu van 10 tot 80 procent vol te laden.

Vanzelfsprekend laadt de accu niet alleen bij als je de EQS aan de stekker hangt, want ook tijdens het rijden wordt er bijgeladen. De recuperatie is iets waar Mercedes met trots over spreekt. In de meest 'agressieve' stand kan de EQS geheel zonder gebruik van het rempedaal afremmen tot stilstand en kan er met wel 290 kW regenererend vermogen elektriciteit teruggewonnen worden. Ook past de EQS dit principe zoveel mogelijk toe als-ie bijvoorbeeld automatisch vaart vermindert of remt voor voorliggers, wanneer de adaptieve cruise control ingeschakeld is.

In bijna niets lijkt de EQS qua uiterlijk op z'n conventionelere tegenhanger, de S-klasse. Het lage front met daarin de gesloten 'grille' is een stuk ronder van vorm en volgt volledig de druppelvormige koets. De 'motorkap' loopt ook opvallend schuin op naar een forse voorruit, die bijna diezelfde lijn naar het dak volgt. Verder dragen de normaal in de koets verzonken deurgrepen bij aan de stroomlijn van de EQS. Wie op de auto afloopt met de sleutel bij zich, zal merken dat deze automatisch tevoorschijn komen.

Optioneel leverbaar zijn automatisch openende portieren. Daarmee opent het bestuurdersportier zich bijvoorbeeld als je op de auto af komt lopen. Via MBUX kan de bestuurder bijvoorbeeld de achterportieren op afstand openen en kinderen bij hun school laten instappen.

Volgens Mercedes leert de EQS middels kunstmatige intelligentie steeds beter op bekende situaties in te spelen. Dit hangt ook nauw samen met de persoonlijke instellingen die op te roepen zijn door in te loggen met je persoonlijke account. Zo speelt de EQS onder meer in op eerder gereden routes, maar worden ook persoonlijke wensen wat betreft de zitpositie, kleurkeuzes in het interieur en de instellingen van de klimaatbediening opgeroepen.

Al deze informatie en de aansturing van de EQS komt voor de inzittenden bij elkaar in het reeds veelbesproken Hyperscreen. Een enorm over de hele breedte van het dashboard uitgesmeerd 'scherm', dat in wezen bestaat uit twee 12,3 inch schermen en één centraal geplaatst 17,7 inch scherm. Daarin komen onder meer het digitale instrumentarium, het nieuwste MBUX-infotainmentsysteem en diverse visuele aankleding samen.

Zoals al eerder bekend werd, is het Hyperscreen wel optioneel. Wie het liever wat 'traditioneler' aanpakt, kan tekenen voor een hieronder afgebeeld dashboard dat meer op dat van de S-klasse lijkt. Daarin tref je centraal een 12,8 inch touchscreen en voor het stuur zit dan een 12,3 inch digitaal instrumentarium. Eerder gingen we al uitgebreid in op het interieur van de EQS.

Andere slimmigheden zijn het optionele Digital Light voor de standaard met ledverlichting uitgeruste EQS. Dat projecteert onder meer waarschuwingen en rijinstructies op het wegdek voor je. Zoals je inmiddels mag verwachten van een auto in deze klasse, is de EQS ook in staat om het rijden grotendeels uit handen van de bestuurder te nemen.

Met het optionele Drive Pilot kan de EQS bijvoorbeeld in files of langzaam rijdend verkeer het rijden volledig overnemen. Dat kan tot wel 60 km/h zonder dat je überhaupt nog je aandacht erbij moet houden, al is dat vanwege wetgeving vooralsnog voorbehouden aan Duitsland. Mercedes zegt te werken aan een hogere mate van autonoom rijden, al is nog niet bekend wanneer en of dat ook voor de EQS mogelijk wordt.

De Mercedes-Benz EQS krijgt als eerste Mercedes een meer geavanceerde mogelijkheid tot het installeren van over-the-air-updates. Dat betekent dat complexere functies, zoals de eerder genoemde optionele grotere stuurhoek voor de achteras ook achteraf nog kunnen worden aangeschaft en geactiveerd.

Hieronder volgen nog wat leuke feitjes:

 • De weg naar het aerodynamica-wereldrecord van de EQS vergde meer dan 1.000 berekeningsruns in de virtuele windtunnel met circa 700 CPU’s per berekening. Met een Cw-waarde vanaf 0,202 is de EQS ’s werelds meest aerodynamische productieauto. Het frontaal oppervlak van de EQS is 2,51 m2. Dit resulteert in een effectieve luchtweerstand van 0,5 m².
 • Het door de eATS-unit aan de wielen afgeleverde koppel wordt 10.000 keer per minuut gecontroleerd en aangepast als dat nodig is. Dit maakt een veel snellere reactie mogelijk in de versies met 4MATIC dan met mechanische vierwielaandrijving gerealiseerd zou kunnen worden.
 • Het modulaire aandrijfconcept maakt een breed scala van vermogensvarianten mogelijk, van 245 tot 385 kW (333 tot 524 pk). Een performance-versie met een vermogen tot 560 kW/762 pk is in ontwikkeling.
 • Van de maximale vertraging in het recuperatieprogramma DAuto van 5 m/s² wordt maximaal 3 m/s² gerealiseerd door middel van recuperatie (2 m/s² door de wielremmen). Hierdoor kan worden afgeremd tot stilstand zonder het rempedaal te gebruiken, terwijl tegelijkertijd de actieradius profiteert van deze recuperatiestrategie en het hoge recuperatievermogen (tot 290 kW3).
 • Optioneel beschikt de EQS over vier automatische comfortportieren. Via MBUX kan de bestuurder bijvoorbeeld de achterportieren op afstand openen en kinderen bij hun school laten instappen.
 • De standaard achterasbesturing met een stuuruitslag tot 4,5 graden draagt bij aan de handzame en dynamische indruk van de EQS. Als alternatief kan een achterasbesturing met een stuurhoek tot 10 graden worden besteld of achteraf worden geactiveerd via een over-the-air upgrade (OTA). Dit maakt een draaicirkel van 10,9 meter mogelijk voor de EQS, die meer dan 5 meter lang is.
 • DIGITAL LIGHT heeft een lichtmodule met drie uiterst krachtige LED’s in elke koplamp, waarvan het licht wordt gebroken en gericht door 1,3 miljoen microspiegels. De resolutie is dus meer dan 2,6 miljoen pixels per auto.
 • Met het MBUX Hyperscreen worden meerdere displays naadloos samengevoegd tot een indrukwekkend grote, gebogen displayband van meer dan 141 cm breed. De door de inzittenden waargenomen oppervlakte bedraagt 2.432,11 cm2. De grote glasplaat die de MBUX Hyperscreen bedekt, is in drie dimensies gebogen in een gietproces bij temperaturen van circa 650 °C. Dit proces maakt een vervormingsvrije weergave van de display-unit over de gehele breedte van de auto mogelijk, ongeacht de straal van de glasafdekking.
 • Afhankelijk van de uitrusting controleren maximaal 350 sensoren de functies van het EQS of de omgeving van de auto. En dan tellen we de antennes nog niet eens mee. De sensoren registreren bijvoorbeeld afstanden, snelheden en acceleratie, de lichtomstandigheden, neerslag en temperaturen, de bezetting van de stoelen en het knipperen van de ogen van de bestuurder of de spraak van de passagiers.
 • Het optionele rijgeluid van de EQS is interactief en reageert op een 10-tal verschillende parameters, zoals de stand van het gaspedaal, de snelheid of de recuperatie.
 • No. 6 MOOD Linen is de naam van het parfum dat speciaal voor het EQS is samengesteld. Het draagt het nummer 6 omdat in 1906 de eerste elektrische auto’s aan het portfolio werden toegevoegd in de vorm van de Mercédès Electrique-modellen.
 • Om bij de belangrijkste toepassingen van MBUX te komen, moet de gebruiker door 0 menuniveaus scrollen. Daarom wordt het een zero-layer genoemd.
 • Het weergavegebied van het optioneel leverbare grotere head-up display heeft een diagonaal van 77”-inch. De beeldvormingsunit bestaat uit een hoge-resolutie matrix van 1,3 miljoen individuele spiegels.
 • Het HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air), onderdeel van de optionele uitrusting ENERGIZING AIR CONTROL PLUS, reinigt met een volume van 9,82 dm³ de binnenkomende buitenlucht op een zeer hoog filtratieniveau. Meer dan 99,65 procent van de deeltjes van alle afmetingen wordt verwijderd. Ongeveer 600 gram actieve kool wordt gebruikt om geurtjes te neutraliseren. Het adsorptieoppervlak komt overeen met circa 150 voetbalvelden.
 • Voor haptische feedback tijdens de bediening bevinden zich in totaal 12 actuatoren onder de touchscreenoppervlakken van het MBUX Hyperscreen. Als een vinger daar bepaalde plekken aanraakt, veroorzaken ze een voelbare trilling in de afdekplaat.
 • Het Burmester surround sound system in de EQS bestaat uit 15 luidsprekers met een totaal vermogen van 710 watt en produceert een ongewoon expressief, natuurlijk geluid.
 • Een coating op het afdekglas vereenvoudigt het reinigen van het MBUX Hyperscreen. Het gebogen glas zelf bestaat uit een bijzonder krasbestendig aluminiumsilicaat.
 • 8 CPU cores, 24 GB RAM en 46,4 GB per seconde RAM-geheugenbandbreedte zijn enkele technische gegevens van MBUX.
 • De helderheid van het display van de MBUX Hyperscreen wordt aangepast aan de omgevingsomstandigheden met behulp van de meetgegevens van 1 multifunctionele camera en 1 lichtsensor.
 • Met maximaal zeven profielen kan het weergavegebied van het MBUX Hyperscreen voor de voorpassagier worden geïndividualiseerd.
 • Hey Mercedes”ondersteunt 27 talen met Natural Language Understanding (NLU).

De Mercedes-Benz EQS komt komende zomer op de markt. Prijzen zijn nu nog niet bekend, die worden bekendgemaakt in de aanloop naar de marktintroductie.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: