Drie maal is scheepsrecht | Dit is de nieuwe Skoda Octavia

Vandaag introduceert Skoda de derde oplage van de Octavia. Zuiniger, lichter, moderner veiliger en comfortabeler dan ooit, zou dit model wel eens een geduchte concurrent van de Volkswagen Passat kunnen worden.

Net als bij de nieuwe Golf 7 is de Octavia 3 gebaseerd op het MQB-platform en is hij maximaal 102 kilootjes lichter. Ook de buitenmaten nemen toe, namelijk met 9,0 cm in de lengte en 4,5 centimeter in de breedte. De wielbasis groeit zelfs met bijna 11 centimeter en dat komt natuurlijk geheel ten goede aan de binnenruimte. Skoda beweert dat vooral de achterpassagiers van deze extra lengte profiteren.

Ook de hoofdruimte is met bijna 10 centimeter toegenomen, de been/knieruimte achterin zelfs met ruim 7 centimeter. De bagageruimte is als vanouds weer groot, met 590 liter zelfs de grootste in zijn klasse.

Skoda gaat nog niet in op het motorengamma maar meldt wel vast dat de nieuwe Octavia met vier diesels en vier benzinemotoren geleverd gaat worden. Ook een aardgasvariant en vierwijlaandrijving zijn in de nabije toekomst weer van de partij. Voorlopige topper, totdat de RS komt, is de 180Pk sterke 1,8-liter TSI. Schakelen kan middels een handbak of optionele DSG automaat. Alle modellen zullen over een Greentec start/stop-systeem en energierecuperatie beschikken.

Populair onder lease-rijders zijn de bijtellingvriendelijke Greenline-versies. Het zal geen verassing zijn dat ook voor de nieuwe Octavia zo’n speciale extra zuinige en schone variant in de pijplijn zit. De Octavia 1.6 TDI Greenline met 110Pk heeft een CO2-uitstoot van slechts 89 g/km bij een verbruik van 3,4 liter diesel per 100 kilometer. Helaas is dat 1 grammetje teveel om in aanmerking te komen 14% bijtelling, maar Skoda heeft aangegeven daar al aan te werken. Mocht de nieuwe Octavia onder de 88 gram uitkomen en inderdaad deze bijtelling halen dan hebben we  hier waarschijnlijk met Nederlands nieuwste leaseknaller te maken en heeft Renault het met de Mégane zwaar te halen.

Ook op het gebied van veiligheid en elektronica zijn er de nodige primeurs, die overigens grotendeels al van de nieuwe Golf 7 bekend zijn. Zo is er een adaptieve cruise controle genaamd Adaptive Cruise Assistant. Dit systeem houdt automatisch een ingestelde afstand aan tot de voorligger, terwijl de nieuwe Intelligent Light Assistant automatisch grootlicht aanzet of uitschakelt.

Op veiligheidsgebied zijn zaken als een noodstopfunctie Front Assistant (vanaf voorjaar 2013), een rijstrook assistent, automatische remingreep bij een ongeval, vermoeidheidsdetectie en een actieve motorkap van de partij. Knieairbags zijn standaard; zijairbags achterin als optie leverbaar.

Met de Automatic Parking Assistant is automatisch inparkeren mogelijk en een primeur (in een Skoda tenminste) is verkeersbordherkenning. Deze maakt overigens onderdeel uit van het Traveller Assistant pakket, een kleine hint naar waar deze auto in zou moeten uitblinken, namelijk reizen. Hieraan draagt ook de zogenaamde Driving Mode Selection bij waarmee de bestuurder specifieke eigenschappen van de auto met een druk op de knop aan kan passen.

Uiteraard is er een ruime keuze uit Volkswagen’s nieuwste multimediasystemen waarbij pas na een handbeweging richting het scherm de functies die gekozen kunnen worden getoond. Een nieuw Canton Sound System en verbeterde interieurakoestiek zorgen daarbij voor de nodige klanken. Tenslotte is ook nog een panoramisch schuif-/kanteldak als optie leverbaar.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: