Drie primeurs op de Techno Classica

In het vorige artikel schreven we al dat je absoluut een keer naar de Techno Classica moet gaan. Het succes van deze klassiekerexpo ontgaat ook de autofabrikanten niet en dus zijn zo'n twintig merken met een eigen stand van de partij. Drie daarvan hebben zelfs een primeur meegenomen. Hieronder lees je welke.

De elektrisch aangedreven Jaguar E-Type Zero viert in hal 6 zijn Europese première. Met de ZeroEmission-versie van de legendarische jaren '60 sportwagen is Jaguar Classic een pionier op het gebied van elektrische klassiekers. De elektrische sportwagen accelereert van 0 naar 100 km/h in 5,5 seconden - een seconde sneller dan een E-Type Series 1 op dat moment. Op de rit en het dashboard na - geïnspireerd op het historische model - komt hij dicht in de buurt van het origineel.

De eerste leveringen van het droommodel dat bij Classic Works in Coventry wordt gebouwd, zullen naar verwachting in 2021 beginnen. Bestellen kan per direct mocht je interesse hebben. Wie al een originele E-type bezit en de elektrische aandrijving wil ombouwen, betaalt tussen de 60.000 en 70.000 euro voor de ombouw. Een compleet voertuig in de kwaliteit van een Reborn werkrestauratie staat vanaf 330.000 euro in de prijslijst.

"We hebben de nieuwe elektrische aandrijving geïmplanteerd in de bestaande structuur van de E-Type. Dit betekent dat een conventionele motor op elk moment opnieuw kan worden gemonteerd. Wij denken dat dit heel belangrijk is om het DNA van een historische Jaguar niet te beschadigen", benadrukt Ralf Klasen, Managing Director van Jaguar Land Rover Classic.

Na de wereldpremière op de Autosalon van Genève is er op de Techno Classica in Duitsland voor het eerst een spectaculair speciaal model te zien: de in een gelimiteerde oplage geproduceerde Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio "Alfa Romeo Racing". Aan zijn zijde staat de Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio NRING, een eerbetoon aan misschien wel het meest veeleisende circuit ter wereld, de Nürburgring-Nordschleife.

Verder staat het racen in de Formule1 centraal bij Alfa Romeo: Juan-Manuel Fango's wereldkampioen auto, de Tipo 159 "Alfetta" uit 1951 en de Brabham Alfa Romeo BT45B uit 1977 worden tentoongesteld in hal 3. Ze vestigen uiteraard de aandacht op Alfa Romeo's meer dan 100-jarige racegeschiedenis en worden bij speciale gelegenheden gepresenteerd.

In het net begonnen Formule1-seizoen draagt het Alfa Romeo-team opnieuw de traditionele naam "Alfa Romeo Racing", met de trotse toevoeging "sinds 1910".

Een andere première betreft de merken Abarth en Fiat. De nieuwe "Abarth Classiche 595 Conversion Kit" voor de historische Fiat 500 is geïnspireerd op de tuningkunst van Carlo Abarth, die in de jaren zestig van de vorige eeuw precies dit voertuigtype tot een legende maakte onder sportwagenfans. De kit bevat alle noodzakelijke componenten om een standaard "Nuova Cinquecento" van deze tijd te bouwen of om de motor van een originele Abarth 595 te restaureren. Op de stand van FCA Heritage op de Techno Classica is uiteraard een Fiat 500 met de "Abarth Classiche 595 Conversion Kit" te vinden, die in 2018 nog op de Targa Florio vintage car rally in Sicilië te zien was.

Op de Techno Classica viert tenslotte ook nog de nieuwe Volvo S60 zijn officiële Duitse première. De derde modelgeneratie van deze sportsedan wordt gepresenteerd naast de historische vierdeursmodellen van het Zweedse premiumautomerk, waarvan de wortels teruggaan tot 1929 en leiden tot de nieuwe S60.

De S60 markeert het begin van een nieuw tijdperk: de laatste generatie van Volvo's middelgrote salon, die voor het eerst gebaseerd is op de schaalbare productarchitectuur (SPA), is niet alleen het eerste model van de pas geopende Amerikaanse fabriek in Charleston (South Carolina) maar is ook het eerste model zonder dieselmotor. In plaats daarvan uiteraard wel de nodige benzinemotoren en een plug-in hybride aandrijving.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: