Duidelijk: het gaat niet goed in de autobranche

Het vertrouwen van ondernemers in de auto- en motorbranche is voor het derde kwartaal op rij gedaald. Het vertrouwen zakte van -5,3 begin tweede kwartaal naar-12,7 aan het begin van het derde kwartaal van 2019. Na het tweede kwartaal van 2014 is het vertrouwen niet zo laag geweest.

De autobranche was daarmee begin derde kwartaal de enige bedrijfssector waar het vertrouwen van ondernemers negatief was. Dit meldt het CBS in het nieuwe kwartaalbeeld van de auto- en motorbranche. Ondernemers in de auto- en motorbranche tonen zich in het derde kwartaal van 2019 vooral bezorgd om hun omzet. Per saldo verwacht bijna een kwart in het komende kwartaal een daling. Een minderheid van 6,1 procent denkt dat de omzet zal stijgen, een kwartaal eerder was dat nog 17,3 procent.

De omzet van de auto- en motorbranche was in het tweede kwartaal van 2019 nauwelijks groter dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,1 procent). De voorgaande kwartalen lagen de omzetten bij een dergelijke vergelijking nog duidelijk hoger. Van alle sectoren in de auto- en motorbranche behaalden de gespecialiseerde reparatiebedrijven vergeleken met het tweede kwartaal van 2018 de grootste omzettoename (4,8 procent).

De handel en reparatie van personenauto’s, de grootste deelbranche binnen de autobranche, zette vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar 3,5 procent meer om en de zwaardere bedrijfsautobranche 2,1 procent.

De importeurs van nieuwe personenauto’s zetten in het tweede kwartaal van 2019 vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder 6,4 procent minder om. Ook de omzet van de handel in auto-onderdelen was kleiner(-1,7 procent). Het grootste negatieve verschil deed zich voor in de motorbranche, met 12,1 procent minder omzet. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde in het tweede kwartaal met 5 procent.

Vooral dat laatste is kenmerkend, ondergetekende kent inmiddels ook al niemand meer die zich nog een nieuwe auto kan veroorloven. Met dank aan Den Haag en de enorme belastingdruk wanneer het gaat om persoonlijke mobiliteit. Waarvan akte. @MinPres, leest u mee?

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: