Duitse GTÜ: goedkope banden zijn levensgevaarlijk

Voordat je overweegt om online een goedkope set zomerbanden voor je bolide te kopen is het misschien goed om even verder te lezen.

Het Duitse GTÜ heeft namelijk een aantal goedkope banden die in China en het Oostblok gefabriceerd worden getest en daarbij zijn alarmerende resultaten naar boven gekomen.

De experts van GTÜ (vergelijkbaar met TNO), hebben zes verschillende goedkope banden in de grootte 225/45 R17 getest op onder andere remweg, aquaplaning en gedrag op droog en nat wegdek. Als testauto werden daarbij een tweetal Volkswagen Golf GTI's in standaarduitvoering gebruikt, waarvan de tweede beschikte over een set banden van een bekend/gerenommeerd merk.

Bij een noodstop vanuit 100 km/h op nat wegdek bleek zelfs de beste goedkope band een remweg te hebben die zes meter langer was dan die van de referentieband, de slechtste kwam zelfs pas 12 meter later tot stilstand. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen wat dat betekent als een vrachtwagen van rechts je toevallig even géén voorrang verleent.

Alarmerender zijn echter de snelheden die de GTI op de goedkope banden nog heeft wanneer de GTI met referentiebanden al stilstaat. Ondanks een absoluut identieke remmanoeuvre heeft de slechtste goedkope band dan nog een snelheid van 44 km/h.

Ook op het gebied van aquaplaning zijn de goedkope banden dramatisch slecht. Bij een snelheid van 80 km/h blijft de GTI met referentiebanden keurig in het spoor en het zal je na bovenstaande niet verbazen dat géén enkele van de goedkope banden daar überhaupt bij in de buurt komt. Slippen en een oncontroleerbare auto zijn meer regel dan uitzondering. De slechtste band in de test komt zelfs op slechts 58% van de werking van de referentieband.

Daarnaast doet de GTÜ nog twee andere opvallende conclusies: sommige van de geteste goedkope banden worden (met hetzelfde zomerbanden profiel!) ook als M+S winterbanden aangeboden en daarnaast blijken de prijzen van deze banden de afgelopen periode zo sterk te zijn gestegen dat ze vaak maar tussen de 20 en 30 euro per band goedkoper zijn dan een gerenommeerd merk.

Stel jezelf dus maar eens de vraag of een besparing van 120 euro eens in de drie jaar je leven waard is.

Remmen met ABS op nat wegdek (asfalt) vanuit 100 km/h

Merk Remweg Resterende snelheid
Westlake SV 308 56,2 m 33,5 km/h
Kormoran Gamma B2 57,2 m 35,8 km/h
Goodride SA05 57,3 m 36,0 km/h
Kenda KR20 60,4 m 41,6 km/h
Federal SS 595 60,5 m 41,8 km/h
Riken Maystorm 61,9 m 44,0 km/h
Referentieband 49,9 m   0,0 km/h

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: