Duitse Justitie is al op bezoek geweest bij Volkswagen

De Duitse autoriteiten hebben donderdag op meerdere locaties van Volkswagen doorzoekingen uitgevoerd in verband met het dieselschandaal waar de autofabrikant in is verwikkeld. Onder meer in Wolfsburg, waar Volkswagen zijn hoofdkantoor heeft, werden invallen gedaan, zeggen de aanklagers in Braunschweig.

De invallen zijn uitgevoerd om documenten en gegevensdragers veilig te stellen. Daarmee zouden de betrokkenen beter geidentificeerd kunnen worden. Ook hopen de aanklagers een beter idee te krijgen van hoe de fraude met emissiestandaarden werd uitgevoerd.

Vorige maand maakte het Duitse autobedrijf bekend dat 11 miljoen dieselauto's die tussen 2009 en 2015 zijn verkocht, uitgerust zijn met software om de stikstofuitstoot tijdens tests te manipuleren. Op de weg stootten de auto's soms tot wel veertig keer meer schadelijke gassen uit dan in de testen. De auto's rijden ook in Nederland rond.

Volkswagen E-Golf Polizei elektrisch 2015 05

Ook nieuwe auto's
Volkswagen heeft ook voor auto's die volgend jaar geleverd moeten worden de aanvraag van certificaten in de Verenigde Staten teruggetrokken. Volgens een schriftelijke verklaring van Volkswagentopman Michael Horn in de VS is dat gedaan omdat de wagens software bevatten die niet is aangegeven bij de Amerikaanse milieudiensten.

Horn bood eerder donderdag voor het Amerikaanse Congres zijn excuses aan voor het dieselschandaal. Volgens hem is het vinden van een oplossing voor de gedupeerde consumenten de topprioriteit van de automaker. Eerder zei Horn dat Volkswagen 'het volledig had verkloot'. Er werd gespeculeerd op zijn vertrek, maar hij mocht uiteindelijk aanblijven.

Onderzoek
Justitie in Duitsland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de mogelijke fraude door Volkswagen. Ook de mogelijke rol van de opgestapte topman Martin Winterkorn in het dieselschandaal rond de Duitse autobouwer wordt onderzocht.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: