Eerder gelekt, nu officieel: nieuwe Opel Astra

Opel had de nieuwe Astra pas op 9 Juni aanstaande willen onthullen, maar dankzij een lek op een website ergens in Italië eerder vandaag, is zojuist maar alle informatie vrijgegeven.

De nieuwe Astra leunt sterk op de designstudie Monza en is iets kleiner en lichter dan z’n voorganger. Een stuk lichter zelfs. Afhankelijk van de motorisering en uitvoering laat Opel’s nieuwste ergens tussen de 120 en 200 kilogram minder op de weegschaal zien.

Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 01

Zoals bekend staat de nieuwe Astra op een compleet nieuw onderstel dat schuil gaat onder de naam D2. De kale carrosserie weegt nog maar 280 kilogram, flink minder dan de 357 kilogram van het huidige type. Ook de motoren, remmen en het uitlaatsysteem verliezen gewicht.

De wielbasis krimpt met 2,3 centimeter ten opzichte van z’n voorganger tot 2,68 meter. De lengte bedraagt voortaan 4 meter 37 (-4,9cm) en de hoogte 1 meter 46 (-2,6 centimeter). Ondanks dit alles is de binnenruimte natuurlijk toegenomen. Zo hebben de achterpassagiers de beschikking over maar liefst drie en een halve centimeter extra beenruimte.

Onder de kap vinden motoren met vermogens tussen de 95 en 200Pk plaats. De nieuwe OPC krijgt er naar verluidt dankzij een 1,6-liter turbo meer, maar daarover volgt in 2016 pas meer informatie. Alle diesel- en benzinemotoren krijgen overigens niet meer inhoud dan 1,6 liter.

Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 18

Uiteraard start het gamma met een 1,0-liter driecilinder turbo die goed is voor 105Pk, 170Nm koppel en beschikt over een handgeschakelde vijfbak. Een minpuntje, want dat had natuurlijk een zesbak moeten zijn.

Meest interessante motoren op benzinegebied zijn een gloednieuwe 1,4-liter turbo met 145Pk en 235Nm en waarschijnlijk zal ook de 170Pk sterke 1.6 in de Astra op termijn te vinden zijn. Een 1.6 CDTi diesel met 95Pk vormt de instapdiesel.

Natuurlijk is de Astra technisch gezien weer helemaal bij de tijd en zelfs de eerste in z’n klasse die uit te rusten is met Full-LED IntelliLux Matrix-koplampen. Daarover lees je hier overigens meer. Verder is er een assistent die geheel automatisch inparkeren mogelijk maakt en zijn zaken als een dode-hoek-waarschuwing, rijstrookassistentie en Forward Collision Alert desgewenst van de partij.

Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 14

Met het zogeheten OnStar aan boord worden hulpdiensten onmiddellijk automatisch ingeschakeld bij een ongeval en deze functie doet tevens dienst als 4G-hotspot. Infotainment wordt aangeboden via Opel Android en Apple Carplay en tenslotte zijn ook de AGR-stoelen weer van de partij. Ze zijn op 18-manieren te verstellen en optioneel te voorzien van verwarming, ventilatie- en/of massage-mogelijkheden.

De introductie van de nieuwe Astra vindt plaats op de komende IAA in Frankfurt. In Oktober staat ‘ie bij de dealer, kort daarna gevolgd door de Sports Tourer. De GTC krijgt naar verluidt géén opvolger.

Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 15 Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 13 Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 12 Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 11 Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 09 Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 06 Opel Astra rood ecoFlex Cosmo 2016 02

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: