Eindelijk officieel: Alle details van de nieuwe Mercedes A-klasse

De nieuwe Mercedes A-Klasse wordt groter, krijgt nieuwe motoren, een infotainmentsysteem met Augmented Reality en assistenten uit de hogere klasse. Laten we het maar meteen vermelden, zoveel nieuws is zeldzaam. Zelfs voor een compleet nieuwe generatie van een model.

Afgelopen vrijdag presenteerde Mercedes in Amsterdam de nieuwe A-klasse en die maakt meteen indruk. Groter, praktischer en de nodige wizards en gadgets uit de E- en S-Klasse.

Tijdens de start van de verkoop komend voorjaar, zal Mercedes in eerste instantie een tweetal benzinemotoren en een diesel aanbieden. Allen voldoen aan de emissienorm Euro 6d-Temp. Voor de eerste keer wordt de nieuwe benzinemotor (M282) met een cilinderinhoud van 1,33-liter gebruikt die geboren is uit de samenwerking met Renault.

In de A200 levert deze viercilinder turbo aanvankelijk 163pk en is gekoppeld aan een zeventraps dual-clutch transmissie (7G-DCT) terwijl ook cilinderuitschakeling van de partij is. Bij weinig last worden twee cilinders tijdelijk uitgeschakeld tussen 1.250 en 3.800 toeren per minuut.

Later zullen varianten met een handgeschakelde zesversnellingsbak en vierwielaandrijving 4-Matic worden geleverd. Hetzelfde geldt voor de kleinere varianten A160 en A180 met respectievelijk 115 en 140pk.

Ook uit de Renault-samenwerking komt de 1,5-liter dieselmotor (OM608) in de A180d met 116 pk en 260 Nm koppel. Deze viercilinder is uiteraard gebaseerd op z’n voorganger, de OM607 en reinigt de uitlaatgassen met de ureumoplossing Adblue. Een dikkere door Mercedes zelf ontwikkelde 2.0-liter diesel komt later.

De sterkste motor is in eerste instantie de 2.0-liter viercilinder benzinemotor. Vergeleken met zijn voorganger is er voortaan 13pk extra en komt het vermogen uit op 224pk. In tegenstelling tot wat velen speculeerden is er geen elektrisch systeem van 48 volt aanwezig. Mogelijk dat dat nog komt voor de dikste versie, de A-klasse AMG.

Een plug-in-hybride volgt, terwijl een volledig elektrische A-klasse ook bij deze generatie niet op de markt zal komen.

Optioneel is de nieuwe A-Klasse verkrijgbaar met het permanente vierwielaandrijving 4-MATIC dat voortaan over een volledig variabele koppelverdeling beschikt.

De nieuwe A-klasse krijgt de nodige assistenten uit de E- en S-klasse en zelfs een aantal nieuwtjes vanuit de facelift van die laatste. Het zal je niet verbazen dat je daarvoor straks het nodige aan extra geld bij de dealer mag achterlaten.

Zo kan de nieuwe A-klasse bijvoorbeeld vrijwel alleen inhalen op een weg met tweebaansstroken zodra de richtingaanwijzer wordt aangeraakt. De intelligente Cruise Control Distronic houdt de afstand tot de persoon voor je en regelt daarbij zelf de snelheid onafhankelijk van bochten, rotondes of kruispunten.

In een file kan de A-klasse zelfs na 30 seconden stil te hebben gestaan geheel zelfstandig wegrijden. De parkeerassistent kan voortaan niet alleen sturen maar ook remmen, accelereren en schakelen met behulp van de automatische 7G-DCT-transmissie.

Uiteraard is er niets van dat alles af fabriek aanwezig.

De verkeersbordenassistent waarschuwt voor het nemen van de verkeerde oprit op een snelweg om spookrijden te voorkomen en doet datzelfde bij wegen met eenrichtingsverkeer of op rotondes. Optioneel zijn er voor het eerst Multibeam LED-koplampen verkrijgt met 18 afzonderlijke LED's per koplamp, die de lichtkegel aanpassen aan de verkeerssituatie en tegemoetkomend verkeer.

De A-klasse groeit natuurlijk iets en dat was gezien de ruimte achterin de huidige generatie wel nodig ook. De lengte neemt met 12 centimeter toe, de hoogte met 0,6 cm en de breedte met 1,6 cm.

De wielbasis neemt dan weer met drie centimeter toe, waardoor er nu dus meer ruimte op de achterbank ontstaat. De rest van de groeistuip voltrekt zich voornamelijk bij de achterste overhang en vergroot de kofferruimte die voortaan 370 liter (+29) bedraagt. Volgens Mercedes kun je nu eindelijk een babywagen, twee golftassen of een fiets zonder wielen meenemen.

Tweedelige achterlichten zorgen voor een bredere achterklep, terwijl de lengte van de bagageruimte zelfs met 11,5 centimeter toeneemt. Een grotere middenconsole en vakken in de deuren bieden meer ruimte allerhande spullen. Zo kun je in de voorportieren een 1,5-liter fles kwijt terwijl de achterportieren nog plaats bieden aan een literfles.

De inzittenden hebben aan de voor- en achterzijde minimaal 35mm meer armslag. De schouderruimte neemt voor met 9mm toe, achter met zelfs met 2,2 centimeter. Grotere ramen geven de A-klasse tenslotte een nog ruimer voorkomen.

Tenslotte is de nieuwe A-klasse de eerste Mercedes die de beschikking krijgt over het compleet nieuwe infotainmentsysteem MBUX. Het heeft een geavanceerde stembediening en "kunstmatige intelligentie".

Twee schermen vormen samen de combinatie van een virtueel dashboard en het infotainment. De breedbeeld-cockpit is altijd standaard, maar niet altijd even groot. Er is keuze uit een tweetal 7”-inch schermen, een 7”- en een 10,25”-inch scherm of in meest uitgebreide versie twee 10.25”-inch schermen.

Menu-items zoals telefoon, navigatie, apps of radio zijn gegroepeerd zoals voorheen op het bovenste menuniveau en zijn programmeerbaar. De draai/drukknop is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een touchpad. Er zijn overigens ook nog aanraakgevoelige oppervlakken op het stuurwiel.

De verbeterde spraakbediening begrijpt nu zelfs normale zinnen is ook in staat om te leren. Je activeert ‘m door "Hey Mercedes" of door op een knop te drukken. Zoals je al kent van Alexa en Siri dus. MBUX analyseert de gewoonten van de bestuurder en geeft je ook suggesties. Bijvoorbeeld als het gaat om vaak op bepaalde tijden gekozen navigatiedoelen.

Zoals gebruik zal er tijdelijk vanaf de introductiedatum een “Edition 1”-uitvoering op de markt komen die beschikt over zaken als AMG-line. 19”-inch velgen, de nodige goodies en een speciaal interieur. De uitvoering die je moet hebben dus, want standaard rijd je op 16”-inch en zonder alle moois van hierboven.

De prijzen hebben we binnenkort voor je.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: