EQC 400 4-Matic: de Mercedes onder de elektrische auto's

De tijd dat het Amerikaanse merk Tesla zich een solitaire in het topsegment kon voelen, is eindelijk voorbij: In navolging van Jaguar en Audi brengt Mercedes-Benz nu ook een premium SUV op de markt. De auto werd gepresenteerd in Noorwegen - het land dat aanzienlijke welvaart genereert door de exploitatie van de olievelden in de Noordzee en zich daarom royale subsidies voor elektrische auto's kan veroorloven.

De EQC is er vanaf € 80.995,-. Voor dat geld krijg je dan een auto die voluit EQC 400 4-Matic heet, want dat is de eerste en enige aandrijflijn. Met deze prijs is de EQC overigens iets voordeliger dan de voordeligste Audi e-Tron, die voor € 84.100,- te boek staat.

De eenvoudigste Tesla Model X kost ook meer. Hoeveel meer hangt even af van het feit wanneer het merk de prijzen voor het laatst heeft aangepast. Alleen de Jaguar i-Pace is nipt voordeliger dan de nieuwe Benz. De elektrische Brit kost minimaal € 80.810,-.

Een lagere prijs is natuurlijk ook goed nieuws voor de bijtelling, die zoals we allemaal weten dit jaar aanzienlijk hoger uitvalt voor elektrische auto’s boven de 50.000,- euro.

Hoewel de EQC dus goedkoper is dan de concurrentie, hoeft ‘ie zich helemaal niet te verbergen. De eerste indruk is prima en het feit dat deze elektrische auto technisch gezien gebaseerd is op de GLC, is door het merk uit Stuttgart goed verborgen.

De grille en de doorlopende lichtlijsten aan de voor- en achterzijde zien er futuristisch uit, de flanken zijn extreem glad terwijl de daklijn vlakker is dan die van de GLC. In tegenstelling tot de Jaguar blijven de verhoudingen conventioneel, maar de EQC ziet er onafhankelijk uit en onderscheidt zich duidelijk meer door zijn futuristische uiterlijk dan bijvoorbeeld een Audi e-Tron.

Ook het interieur heeft een modern design. Hoewel Daimler ruimschoots gebruik heeft gemaakt van het eigen modulaire systeem, zijn de moderne stoffen en kleuren exclusief voor de EQC. Van binnenuit gezien verdwijnen de relatief lage zijramen achter de verhoogde deurpanelen in het onderste gedeelte: Het luchtige panoramische uitzicht dat vroeger de voorkeur genoot, verslaat vandaag de dag het gevoel van veiligheid. Er zijn immers genoeg camera's.

De asynchrone elektromotoren van de EQC leveren een 408 pk (300 kW); het maximumkoppel is 765 Newton meter. De 2,4 ton wegende SUV accelereert daarmee in 5,1 tellen naar de 100 km/h. Vanaf zo’n 140 km/h wordt de acceleratiecurve echter weel merkbaar vlakker, maar gaat je kunt doorgaan tot een piek van ruim 180 km/h.

Dat is dan wel minder dan de 200 km/h snelle Audi, maar de EQC verslaat duidelijk de e-Tron in acceleratie; het door de concurrent in Ingolstadt ontwikkelde model heeft 5,7 seconden nodig voor de standaard sprint. Dat komt mede door het 88 kilogram hogere leeggewicht, dat vooral te wijten is aan de batterijen.

Met zijn gevoelige ESP-regeling rolt de EQC lekker soepel over de wegen, maar als je dat systeem deactiveert is zelfs een licht driftje uit te lokken. Daarbij merk je wel meteen dat het chassis eigenlijk ontworpen is om comfortabel over de autobahn te zoeven en niet om de hooligan uit te hangen. Als je een bocht wordt harder neemt helt de carrosserie net even iets te ver over. De wielmaten variëren overigens van 18”- tot 20”-inch en het AMG-gamma omvat 21”-inch wielen. Daar profiteert het stuurgedrag merkbaar van.

Met de EQC rijdt je dus eigenlijk net zoals met alle andere EV’s lekker rustig. Dat is ook meteen weer gunstig voor het bereik, dat in de WLTP-cyclus 374 tot 417 kilometer bedraagt maar in de praktijk toch altijd weer lager uitkomt.

Met de flippers aan het stuur kan de mate van regeneratie worden geselecteerd. Je kunt als bestuurder de auto eindeloos laten rollen - of een relatief hevige vertraging selecteren, waardoor een bijna pure éénpedaals rijtechniek mogelijk is. Daartussen liggen nog twee compromis instellingen.

Tenslotte is de EQC natuurlijk geen terreinauto. Met slechts 13 centimeter bodemvrijheid kan je niet ver van de gebaande paden komen en met een trekvermogen van 1.800 kilogram zit hij aan de onderkant van het SUV-segment. Die waarde zou echter voor de meeste klanten meer dan voldoende moeten zijn.

De EQC wordt uiteraard geleverd met het inmiddels bekende MBUX-infotainmentsysteem voorzien van twee schermen. Dankzij kunstmatige intelligentie is MBUX met een widescreen cockpit bestaande uit twee 10,25”-inch-displays en touchscreenbediening op het rechter beeldscherm ook in staat om te leren. Eveneens standaard is het touchpad op de middenconsole. Uniek is de spraakbediening, die zelfs dialecten en specifieke commando’s voor de EQC verstaat.

Een bijzonder highlight is de voor de EQC specifieke doorontwikkeling van MBUX. Exclusief voor de EQ-modellen worden speciaal voor de behoeften van de elektromobiliteit ontwikkelde features en services ingezet.

De bij de nieuwe EQC standaard remote- en navigatiediensten bundelen functies rondom het elektrische rijden. Ze maken onder andere de voor EQC geoptimaliseerde navigatie met routes gericht op een optimale actieradius inclusief laadstops, individuele laadinstellingen en voorverwarming of –koeling van het voertuig mogelijk.

Het kofferbakvolume van ongeveer 500 liter kan concurreren met conventioneel aangedreven SUV's. Opmerkelijk is dat de EQC geen kofferruimte aan de voorkant heeft. Daar zou volgens Mercedes sowieso niet veel in passen en de laadkabels zouden volgens een Daimler-ontwikkelaar in de buurt van de laadopeningen moeten liggen. Aangezien die aan de achterkant zitten vind je die in de kofferbak in een separate zak.

Rest nog de vraag wat er na de EQC komt. Naast de huidige EQC 400 is voor de nabije toekomst ook een iets zwakkere versie met een kleiner bereik denkbaar. Maar de vraag is of die er ook daadwerkelijk komt. De  EQC is al de goedkoopste in z’n segment en iedereen de een EV rijdt moet wel weten waar je aan begint. De echte actieradius komt in de verste verte niet in de buurt van die van een conventionele benzinemotor, om nog maar te zwijgen over die van een dieselmotor.

Voor wie in de toekomst wil kijken, heeft Mercedes al een heel aantrekkelijk alternatief: de GLC F-Cell met waterstofbrandstofcel. Welke technologie de race echt wint, blijft open - zelfs na de goede ervaringen achter het stuur van het EQC.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: