Europa faalt keihard met aanpak van dieselgate en sjoemelsoftware

Niemand minder dan de Europese regeringsleiders moeten een einde maken aan dieselgate. Dat is nodig, aldus Industriecommissaris Bienkowska in het Algemeen Dagblad, omdat industrie noch lidstaten twee jaar na de ontdekking ook maar iets van het schandaal hebben geleerd.

Natuurlijk is het ongekend dat industrie en lidstaten doen alsof er niets is gebeurd

,,Ik blijf overal tegen dezelfde reactie aanlopen. De industrie ontkent de feiten en weigert in te zien dat zij iets verkeerd heeft gedaan. En de lidstaten blijven nalaten hun wetgeving te handhaven", aldus de zeer openhartige Poolse eerder deze maand in het Europese Parlement.

De speciale onderzoekscommissie Dieselgate, bijna klaar met haar werk, reageerde geschokt. ,,Natuurlijk is het ongekend dat industrie en lidstaten doen alsof er niets is gebeurd. Maar dat een verantwoordelijk Commissaris zelf ongevraagd die conclusie trekt is ronduit verbijsterend", aldus D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy. ,,Zij toonde op een ongekende manier haar eigen machteloosheid."

Voor de rechter

Ook andere commissieleden zaten te suizebollen, maar Bienkowska wist van geen ophouden. Ze noemde Dieselgate 'een van de grootste schandalen van Europa' en kondigde aan binnenkort een hele reeks lidstaten voor de rechter te slepen omdat de één na de ander weigert de eigen nationale goedkeuringsautoriteit op de vingers te tikken.

Zij grepen niet in toen zowat alle grote merken de goedkeuringstesten van hun diesels manipuleerden, waardoor op de Europese wegen nu bijna 30 miljoen auto's met een veel te hoge uitstoot rondrijden en volgens cijfers van de Commissie zelf elk jaar 70.000 mensen voortijdig sterven.

Geen sancties

Ook nu het gesjoemel al twee jaar op straat ligt is nog geen enkele fabrikant of goedkeuringsautoriteit gesanctioneerd en geen enkele autokoper schadeloos gesteld. Toen Gerbrandy haar vroeg of het geen tijd wordt om Dieselgate op het allerhoogste niveau aan te kaarten, dat van de regeringsleiders, en er dus een 'Chefsache' van te maken, ging Bienkowska daar zonder enige reserve in mee: ,,Dat moment is aangebroken. De lidstaten zetten steeds maar weer in op vertraging. Uitstel op uitstel op uitstel."

In haar eindrapport dat volgende maand plenair wordt gestemd, wijst de onderzoekscommissie drie schuldige partijen aan. Allereerst natuurlijk de industrie zelf, die zich op grote schaal van sjoemelsoftware bediende. Volgens GroenLinks-commissielid Bas Eickhout was dat niet alleen bij VW het geval, maar ook bij Alfa Romeo, Fiat, Ford, Nissan, Opel, Renault en Volvo.

Ontregeld

Franse keurders ontdekten dat sjoemelsoftware makkelijk te ontregelen was door aan de zeer nauwkeurig beschreven testomstandigheden een kleinigheid te veranderen. ,,Een deur of kofferdeksel opendoen of een net niet volle accu gebruiken was al genoeg om te zorgen dat de sjoemelsoftware zichzelf uitschakelde", aldus Eickhout.

Auto's die dankzij zo'n neptest werden goedgekeurd maar in werkelijkheid veel meer uitstoten, moeten onmiddellijk van de weg worden gehaald, vindt hij: ,,Bienkowska zal nu aan haar eigen openhartigheid een vervolg moeten geven."

Signalen

Tweede schuldige zijn de lidstaten, die niet ingrepen toen de industrie zich van de per definitie illegale sjoemelsoftware bediende. En derde schuldige de Commissie zelf, omdat zij duidelijke signalen over het gebruik van sjoemelsoftware jarenlang negeerde.

De onderzoekscommissie kijkt jaloers naar Amerika, dat Dieselgate blootlegde en daarna de industrie ook meteen keihard aanpakte. ,,Als Volkswagen zijn 8 miljoen Europese klanten ook een schadevergoeding van 5.000 dollar per persoon zou moeten betalen is de kas leeg, maar nu komt de producent wel erg makkelijk weg. De Duitse minister Dobrindt vindt het terugroepen van de auto's al voldoende straf", aldus Gerbrandy.

Verdeeld

Bienkowska erkende dat de Amerikaanse consumentenbescherming vele malen beter is dan de Europese, Brussel heeft op dat vlak geen machtsmiddelen. De onderzoekscommissie zelf is verdeeld over de noodzaak van een apart Europees agentschap om nieuwe 'Dieselgates' te voorkomen.

Of er een apart nieuw agentschap komt is daardoor nog onduidelijk, maar zeker wel uniforme testen en veel scherper Europees toezicht. Dat is bij alleen de lidstaten, aldus het Parlement, niet in goede handen.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: