Even slikken: Bugatti presenteert Centodieci als eerbetoon aan EB110

Met de nieuwe speciale editie Centodieci eert Bugatti haar recente Italiaanse geschiedenis met een exclusieve en in zwaar gelimiteerde oplage geproduceerd model.

"Met de Centodieci buigen we voor de supersportwagen EB110, die in de jaren negentig van de vorige eeuw werd gebouwd en deel uitmaakt van onze traditierijke geschiedenis", zegt Stephan Winkelmann, president van Bugatti. De EB110 was een Italiaanse tussenstap voor de heroprichting van het merk in 1998 in Molsheim, de oorspronkelijke thuisbasis van de Franse supersportwagens.

Met de speciale editie Centodieci citeert Bugatti de voormalige supersportwagen EB110 uit de jaren negentig, die werd gecreëerd toen een investeerder van de merken Lotus en Bugatti een nieuw Europees supermerk wilde installeren in de buurt van de bakermat van Ferrari in Modena.

Om deze klassieke blik naar een nieuw millennium te transporteren zonder het te kopiëren, beschrijft Winkelmann als ingewikkeld. De voorkant van de Centodieci begint daarom zeer laag. Het Bugatti hoefijzer werd dienovereenkomstig verkleind, het Bugatti logo Macaron zit op de kap, die in het midden onderbroken wordt door een zwart element.

De aerodynamica wordt verbeterd door het geoptimaliseerde front met de verlengde frontsplitter en de luchtstroom door de kap. Het front is ondergeschikt aan het lage silhouet van het voertuig. De zeer smalle koplampen met geïntegreerde LED-dagrijlichten passen er perfect in.

De vijf ronde luchtinzetstukken, die aanzienlijk kleiner zijn dan die van de Bugatti Chiron, zorgen voor voldoende lucht voor het apparaat. In plaats van de grafische tweedimensionale achterkant van de EB110 met zijn twee paalvormige achterlichten, gebruikt de Centodieci een brede luchtuitlaat voor een efficiëntere thermische controle van de motor.

Net als bij de EB110 wordt de motor overigens achter een transparant glazen oppervlak gepresenteerd. De achterzijde is gevormd tot een enkel ventilatiegat, gekenmerkt door de acht achterlichtelementen, 2+2 matzwart geanodiseerde, boven elkaar geplaatste uitlaatpijpen en een diffusor die de downforce verbetert.

De achtervleugel is stevig gemonteerd in de stijl van de originele EB110 SS. Dit verhoogt de neerwaartse kracht. Dit wordt ondersteund door de aërodynamische achterklep en een laminaire achterruit met geoptimaliseerde stroming. De ronde gaten achter de zijruit zijn een directe en onmiskenbare verwijzing naar de EB110 Super Sport, de heftige broer van de EB110 GT.

In plaats van de V12 in de EB 110 is de Centodieci uitgerust met de 8,0-liter W16 Bugatti-motor die over maar liefst 1.600 pk (1176 kW) bij 7000 omwentelingen per minuut en over een power to weight ratio van slechts 1,13 kilogram per pk beschikt.

Zuiver wiskundig gezien knalt de Centodieci daarmee naar de 100 km/h in 2,4 seconden, de 200 km/h in 6,1 seconden en richting de 300 km/h in 13,1 seconden. De topsnelheid zal elektronisch beperkt worden tot 380 km/h.

De kleine serie, beperkt tot tien voertuigen en met de hand gemaakt in Molsheim, wordt over twee jaar geleverd en is uiteraard al uitvoerkocht. De prijs? Vanaf 8 miljoen euro exclusief belastingen. Wat mij betreft is die prijs niet alleen even slikken maar ook het design. Gelukkig valt over smaak  niet te twisten, maar gadverdamme.

Ik geef die 8 miljoen euro wel uit aan een Chiron, originele EB110 SS, 911 Turbo S, 911 GT3 RS, Porsche Cayman GT4, Porsche 911 Targa, een BMW X5 M50d als daily driver en een appartement aan het Lago Maggiore. De rest is voor de benzine.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: