Even voorstellen: de nieuwe Mercedes GLC-klasse inclusief waterstofversie

De GLC-klasse van Mercedes is een van de grote succesverhalen uit Stuttgart-Sindelfingen die nu met een grote facelift de tweede fase van zijn levenscyclus ingaat. En dat is niet alleen een kwestie van stilistische veranderingen. Integendeel, het merk heeft de technologie onderhuids ook aanzienlijk geoptimaliseerd.

Naast enkele optische verbeteringen zijn er dus ook veel technische verbeteringen; de nieuwe, zuinigere motoren en het infotainmentsysteem MBUX, dat in de A-Klasse al zeer geprezen wordt, verdienen een speciale vermelding. Een automatische versnellingsbak met negen versnellingen en vierwielaandrijving zijn standaard in alle uitvoeringen.

Mercedes heeft bijna het hele gamma aan benzinemotoren vervangen door viercilinders die voorzien zijn van een 48-volt hybride aandrijving. Deze technologie kan een aanzienlijke verhoging van het vermogen en koppel leveren om de turbotypische startzwakte te compenseren.

Het gemiddelde brandstofverbruik van de 197pk sterke GLC 200 en de 258pk sterke 300 versies bedraagt 7,1 liter per 100 kilometer. In dit geval een mooie waarde, zeker gezien de geboden prestaties en de standaard vierwielaandrijving inclusief de negentraps automatische versnellingsbak.

Hoewel er momenteel dus geen zescilinder benzinemotoren zijn, blijft de reeks krachtige V8-biturbomotoren onder het AMG-label. Het instapmodel, de AMG GLC 63, komt uit op 476pk, de AMG 63-S variant zelfs op een dikke 510pk.

En terwijl BMW qua prestaties op gelijke voet staat met de komende X3 M en X4 M, behouden de AMG-versies met hun dreigende/rommelende V8-motor een unieke positie in de markt. Zes cilinders zijn namelijk het maximum bij de concurrentie. Of het nu de BMW X3/X4, Porsche Macan of zelfs de nog te presenteren Audi RS Q5 betreft.

De echte sensatie zijn echter de nieuwe dieselmotoren van de OM 654-generatie. Die komt op de markt in een drietal varianten, te weten 163pk (GLC 200d), 194pk (GLC 220d) en 245pk (GLC 300d). Het verbruik komt daarbij uit op 5,2 tot 5,7 liter per 100 kilometer. De GLC-klasse haalt die waardes overigens zonder enige hybridisatie en voldoet nu al aan de Euro 6d emissienorm, die aanzienlijk strenger is dan de verplichte Euro 6d Temp norm.

Overigens is de GLC-klasse in de nabije toekomst zeer waarschijnlijk ook verkrijgbaar met een waterstofbrandstofcel. Het bijbehorende model, 211pk sterk, luistert naar de modelaanduiding F-Cell. Die concurreert natuurlijk meteen met de elektrische EQC 400, die op hetzelfde platform staat.

De veel kortere tanktijd van de brandstofcel en de goede ecologische balans spreken echter enorm in z’n voordeel. De F-Cell levert 365 Newton meter koppel en heeft een standaard NEDC-bereik van ongeveer 480 kilometer. Nu alleen nog even uitzoeken waar je waterstof kunt tanken dus.

De GLC-klasse is uiteraard ook nog steeds verkrijgbaar in twee carrosserievarianten: Als klassieke SUV en als coupé met een platte schuine daklijn. De keuze is puur een kwestie van smaak, waarbij de GLC-vorm al zo sportief is dat de coupé-variant eigenlijk niet meer nodig en zelfs minder praktisch is.

Het chassis is even comfortabel als nauwkeurig afgesteld, de besturing en vering overtuigen volledig. Een adaptief onderstel en luchtvering zijn tegen meerprijs leverbaar. Mocht je de GLC-klasse buiten de gebaande paden willen gebruiken dan kun je gebruik maken van offroad-functies die puur software-gebaseerd blijven.

Er is geen speciaal offroad pakket leverbaar. Er is wel goed nieuws voor op het circuit, de GLC 63 AMG beschikt over een differentieel aan de achteras en, in de S-versie, dynamische motorsteunen. Je zou de GLC-klasse eerder offroad verwachten dan op het circuit dus dat is een onverklaarbare keuze.

Het interieur is zorgvuldig aangepast; een optioneel TFT-scherm strekt zich uit voor de bestuurder, waarvan de informatie - met uitzondering van het AMG-model - helaas uitsluitend nog door de bekende “buizen” wordt aangeboden. Visueel niet de mooiste oplossing in mijn ogen, zoals op onderstaande foto duidelijk is te zien. Maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. En hoewel het touchpad op de middenconsole er moderner uitziet dan bij de vorige generatie, heeft de functionaliteit eronder geleden.

Mercedes is altijd al toonaangevend geweest op het gebied van rijhulpsystemen en integreert voortdurend nieuwe systemen van boven naar beneden in de voertuigklassen. Uiteraard is dat dus ook het geval bij de nieuwe G-klasse. Zo past de afstandsassistent bijvoorbeeld in samenwerking met de stuurassistent de snelheid in bochten of voor kruispunten automatisch aan.

Tot slot ziet de GLC er van buitenaf moderner en sportiever uit; LED-kop- en achterlichten zijn standaard, en de radiateurcontour verschilt nauwelijks van die van de AMG-modellen. Het succesverhaal van de GLC-klasse heeft dus voorlopig geen einde.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: